15 °C Budapest
Ezért tartunk ott, ahol: az uniós átlag harmadát keresik a magyar melósok

Ezért tartunk ott, ahol: az uniós átlag harmadát keresik a magyar melósok

2019. május 8. 16:30

Harmadannyit keresnek a magyar melósok óránként, mint az EU-s átlag. A német statisztikai hivatal összeállításából kiderült, hogy Európában Dániában a legmagasabbak a bruttó órabérek a gyári melósok, illetve a szolgáltatóiparban dolgozók körében: a levonandók levonása előtt a dánok 14500 forintot kapnak átlagosan óránként. Mi inkább a lista végéhez vagyunk közelebb, de azért a románok, bolgárok még rosszabbul keresnek.

Minden járulékot figyelembe véve Magyarországon majdnem harmadannyiba kerül egy órányi munka a gyártósorokon, és a szolgáltatóiparban, mint az EU-s átlag. A német statisztikai hivatal adataiból ugyanis az derült ki, hogy míg az unióban átlag 26,6 euró (kb. 8600 forint) a bruttó órabér, addig hazánkban ez csak 9,9 euró (3200 forint). Ezzel a bérszinttel egyébként Lengyelországgal vagyunk egy szinten, Lettország pedig csak 20 centtel marad el tőlünk.

Litvániában 9,2 euró a bruttó órabér, ezzel ők a harmadik legrosszabbak az EU-ban. A legkevesebbet Bulgáriában keresnek a melósok, 5,3 eurót (1700 forintot), Romániában 6,5 euróba (2100 forint) kerül egy órányi munka.

A listát toronymagasan Dánia vezeti, ahol a bruttó órabér a szegmensekben 44,7 euró (14500 forint), a második helyen Luxemburd áll 40,3 euróval (13 ezer forint), és nagyjából ugyanennyi a bruttó Belgiumban is.

A környező országok közül Ausztria áll a legjobban 34,9 euróval (11300 forint), majd Szlovénia jön (18,3 euró, durván 6000 forint), a cseheknél pedig 12,7 euró (4100 forint) a melósok bruttó órabére. Szlovákiában 11,8 euró (3800 forint), Horvátországban pedig 10,9 euró (3500 forint) a fizetés óránként a levonandók levonása előtt.

Nem lehet letagadni

Hasonló eredményre jutott az Eurostat is: ha megnézzük az EU-s statisztikákat, láthatjuk, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes országok között. És hogy Nyugat- illetve Kelet-Európa között óriási a szakadék. Az éllovas Dániába például 4,7-szer többe kerül egy munkaóra bérköltsége, mint Magyarországon, de Ausztriában is 3,7-szer nagyobb a munkabérköltsége egy cégnek, mint itthon. Azt is érdemes megjegyezni, hogy 

hazánkban a munkabér költségek 80,2 százaléka megy kifejezetten a bérekre, és 19,8 százaléka fedezi az egyéb költségeket.

Az is sokat mondó adat, hogy a környező országok közül csak Románia olcsóbb nálunk, Horvátországban, Szlovéniában, de még Szlovákiában is többe kerül a cégeknek egy munkaóra kifizetése, mint Magyarországon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Igaz Horvátországban alig 1 euróval magasabb az egy munkaórára jutó bérköltség, de Szlovákiában már 2,4 euróval többel kell számolni. 

10 év, hosszú idő

Az Eurostat jelentéséből kiderül az is, hogy mennyit változott 10 év alatt 1 órányi munka bérköltsége Magyarországon a 10 főnél több embert foglalkoztató cégek tekintetében.

Az áttekintésből látszik, hogy Magyarországon az elmúlt 10 évben folyamatos volt a munkabérköltség emelkedése, na de persze volt is honnan. Ezzel együtt azt fontos elmondani, hogy a nem euró-övezetben lévő országok közül 2017-ről 2018-ra nálunk nőtt a második legnagyobb mértékben (9,8 százalékkal) az átlag munkabérköltség Románia után.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?