Ennyivel emelné a BKV a dolgozók bérét: vajon elég lesz nekik?

Ennyivel emelné a BKV a dolgozók bérét: vajon elég lesz nekik?

2019. március 28. 15:03

Ötről nyolc százalékra módosította béremelési ajánlatát ma a BKV, a szakszervezetek azonban még nem döntöttek, elfogadják-e. A fordulat azonban arra már most is mindenképpen jó, hogy az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szüneteltesse az esetleges sztrájk előkészítését.

Hetek óta ma először emelte béremelési ajánlatát a BKV, az eddigi 5 helyett 8 százalékra tett javaslatot a szakszervezeteknek - tudatta Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Annak ellenére, hogy az EKSZ már tavaly ősszel bejelentette, idén 15 százalékos béremelést tart elfogadhatónak, soha nem állította, hogy nem lenne hajlandó tárgyalni egy értelmes és tartalmas egyezségről, ám eddig nem volt ilyen - magyarázza az elnök.

Azt most sem állítja, hogy helyben eldöntötték, feltételek nélkül aláírják a tulajdonos - fővárosi önkormányzat - által engedélyezett mértéket, ám ez a fordulat mindenképpen biztató az elnök szerint. Legalább arra, hogy a részletekről is egyeztetni lehessen. Például arról, hogy a 8 százalék az EKSZ elvárása szerint kivétel nélkül minden munkavállalónak jár-e, s melyek azok a "járulékos" pluszok, amelyek hozzátehetnek ehhez a még mindig elég szerény, de legalább tárgyalási alapnak tekinthető mértékhez. A szakszervezeteknek egy hetük van eldönteni, hogy a jövő heti plenáris ülésre, amelyen ismét napirendre kerül a béremelés, elfogadják-e a cég ajánlatát.

Az biztató, hogy a BKV-s szakszervezetek az állami cégekre szánt 5 százalék fölé tudták tornázni az ajánlatot, az azonban aggasztó, hogy Bolla Tibor vezérigazgató kijelentette, ez az utolsó ajánlat, ennél már csak kevesebb lehet

- írja aszervezet közleményében. Naszályi már az állami vállalatokra érvényes 5 százalékos korábbi összehasonlítást sem értette, hiszen a BKV-val más közszolgáltató cégekkel ellentétben nem kötött az állam három évre szóló megállapodást, amelynek az ez évre eső maradéka lenne az 5 százalék.

Az elnök leszögezte: napokon belül kiderült, az EKSZ elnöksége elfogadja-e, s ha igen, akkor milyen egyéb kiegészítő részletekkel a 8 százalékos béremelési ajánlatot. Az idő sürget - tette hozzá -, amennyiben ugyanis a közeljövőben sem születik egyezség, a továbbiakról leghamarabb májusban tárgyalhat a tulajdonosi közösség, a Fővárosi Közgyűlés. A korábban bejelentett sztrájk-előkészületeket egyelőre szüneteltetik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BKV ezt közölte ma lapunkkal:

A mai napon tovább folytatódott a 2019-es bérfejlesztés előkészítése a BKV-nál. Az ülésen a BKV vezetése kiemelte, hogy továbbra is egyetért - ellentétben a sajtóban az utóbbi napokban megjelent valótlan híresztelésekkel - a béremelés szükségességével, valamint hangsúlyozták, hogy minden rendelkezésére álló eszközt felhasználnak arra, hogy megnyugtatóan rendezzék a munkatársak bérhelyzetét. A mai ajánlatcsomagot az érdekképviseletetek pozitívan fogadták, míg a végleges megállapodáshoz szükséges kiegészítéseiket a BKV menedzsmentjének átadták. A megegyezéshez elengedhetetlen részletekhez a vezetőség nyitottan, rugalmasan viszonyult, a megvalósításukon pedig az érdekképviseletekkel közösen fognak tevékenykedni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?