Nem álom a 2000 forintos órabér: kapkodnak a diákok után a magyar cégek

Nem álom a 2000 forintos órabér: kapkodnak a diákok után a magyar cégek

2018. június 2. 07:02

Kedvez a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a diákoknak: a hazai kis- és középvállalkozások, és a multik is folyamatosan keresnek embert, csakhogy nehéz ma megtalálni a megfelelő munkaerőt. Jó megoldás lehet viszont a cégek számára, ha diákokat alkalmaznak. A diákszövetkezetek honlapját böngészve kiderül, óriási az igény a fiatal munkaerőre, és meg is fizetik azt: a minimális órabér is közel 1000 forint, de találtunk olyan hirdetést is, amiben a leendő munkaerő óránként 2000 forintot kereshet.

Alig néhány hét, és a középiskolás diákok, valamint az egyetemisták és főiskolások kiszabadulnak az oktatási intézmények falai közül. Annak ellenére, hogy az utóbbi két csoportba tartozó fiatalok nagy része év közvben is vállal diákmunkát, nyáron indul be igazán a szezon. Az interneten böngészve rengeteg álláslehetőséget találni, úgy tűnik, a cégek kapkodnak a fiatal munkaerő után.

Több, mint 6000 diákot foglalkoztattunk az elmúlt hónapban. Ez a szám hónapról hónapra változik, és a nyár közeledtével jelentősen emelkedik. Az idei évben várhatóan 20000 fő körül alakul a Fürge Diáknál dolgozó diákok száma

 - tudtuk meg Rácz Balázstól, az iskolaszövetkezet munkatársától. A Pénzcentrum által megkérdezett diákmunka-közvetítők mindegyike arról számolt be egyébként, hogy nyáron megugrik a regisztrált munkakeresők száma. De mennyit lehet diákként keresni?

Az IT, illetve mérnöki feladatok valóban a legjövedelmezőbbek illetve a különleges nyelvtudást igénylő megkeresések. Ez nem új tendencia, korábban is magasabb volt ezen pozícióknak az óradíja. Valóban egyre több informatikust keresnek megrendelőink, sőt az SSC -k tekintetében a több nyelven beszélő informatikus hallgatók iránt is nagy az igény

 - mondta ezt már Bor Katalin, a Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője.

Némi keresgélés után találtunk olyan álláshirdetést, amelyben Full-Stack/Frontend fejlesztőt keresnek, az órabér pedig 2000 forint.Szoftverfejlesztőket is keresnek ugyanennyiért. Aki informatikában jártas, az minimum 1000, de inkább 1200-1700-as órabérre számíthat.

A diákszövetkezetektől megtudtuk, a különböző gyakornoki pozíciók is jól fizetnek, de ezek a programok csak korlátozott számban tudnak lehetőséget biztosítani a diákoknak. HR toborzó gyakornokként óránként közel 1200-1300, mérnök, pénzügyi és kereskedelmi gyakornokként 1000-1300, könyvelő gyakornokként nagyjából 1300, műszaki gyakornokként 1300-1600 forintos óradíjra lehet számítani

Tapasztalataink szerint egyre könnyebb a diákok elhelyezkedése, majdhogynem könnyebben találnak munkát mint a főállású munkavállalók. Az a diák, aki valamilyen idegen nyelvet magabiztosan használ (preferáltan angol vagy német) és legalább a 2. félévén túljutott, nagy eséllyel pályázhat a tanulmányaival egybevágó pozíciókra

- mondta Molnár Gábor, az Y Generáció Iskolaszövetkezet project managere. Rácz Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet munkatársa azonban figyelmeztet: a saját tanulmányoknak megfelelő pozíciók hamar telítődnek, és ha valaki nem tud olyan pozícióban elhelyezkedni, mint ami a tanulmányainak megfelel, esetleg lecsúszik egy gyakornoki lehetőségről, akkor sem érdemes csüggedni: a szakmai tapasztalat mellett a munkatapasztalat is nagyon fontos egy diák számára.

Az óradíjak egyébként nagyon változatos képet mutatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogyan a munkák spektruma is széles skálán mozog, úgy a bérek is ennek megfelelően változnak. A könnyű fizikai munkák esetében 1000 forint körüli összegről indulnak, az irodai, a nyelvet igénylő irodai munkák esetében az 1000-1500 közötti bérekről beszélhetünk. A komoly szakmai tudást igénylő munkák tekintetében már 1500 forint feletti bérekről is beszélhetünk, amely esetenként a több ezer forintot is elérheti

 - mondta a Pénzcentrumnak Másody Szabolcs, a MÜISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője.

Ugyanaz a munka, mégis óriási különbségek az órabérek közt

Rengeteg diákot keresnek országszerte a Mekibe, és jelentős különbségek vannak aközött, ki hol vállalna munkát. Szekszárdon például 900-1100 forintos, a veszprémi étteremben 1000, a Dunakeszi Mekiben 1100-1540, a tatabányai étteremben 1100-1430, Siófokon pedig 1000 forintos órabérért keresnek embert. A siófoki hirdetésnél feltüntetik, este 6 óra utáni munkavállalás esetén 30 százalékos bérpótlékot fizetnek, és Veszprémben is emelt bérezés jár az este 6 és reggel 6 óra közötti munka esetén.

A budapesti egységek között is vannak különbségek. A Budapest 15. kerületében, az M3-as autópálya Szilas pihenőhelyén lévő gyorsétterembe 1100-1430 forintos órabért ígérnek, a Camponában lévő Mekiben 1000-1300 forintot lehet keresni óránként, az Óbudai Mekiben, az Aréna plázában, de a Westendben is ennyit fizetnek, de Csepelen már 1000-1400 forint között mozognak az órabérek, ahogy a Boráros téri étteremben is.

Kérdeztük az állásokat hirdető Fürge Diák Iskolaszövetkezetet, mi az oka a különböző órabéreknek, ha a feladat mindenütt ugyanaz, azt a választ kaptuk, mivel a különböző éttermek különböző térségekben helyezkednek el, a cégek idomulnak a munkaerő- piac adottságaihoz, és

nem csak a felnőttek, de a diákok esetében is a munkaerőpiaci viszonyok alapján határozzák meg a fizetéseket.

Egy budapesti, belvárosi étterem más bérszintet képvisel, mint egy munkaerő-hiányos agglomeráció, például Budaörs. Ugyanígy a vidék- Budapest relációjában is lehetnek eltérések - írták megkeresésünkre.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?