17 °C Budapest

Tömegével szippantják fel a magyar melósokat: csábító a 390 ezres fizu

Pénzcentrum
2017. május 29. 05:30

Az autóipar utána az SSC szektor hozza az országba a legtöbb külföldi tőkét. Ráadásul tavaly az átlagos bruttó jövedelem 390 ezer forint volt, amit csak a bank- és az IT-szektorban előzött be. A magas fizetés, a gyors előrelépési lehetőségek és az idegen nyelvek használata miatt nagyon sok diplomás fiatal számára vonzó ez az iparág. Összegyűjtöttük az SSC-t érintő legfrissebb adatokat, és utánajártunk, mire van szüksége ahhoz egy munkavállalónak, hogy a szektorban helyezkedhessen el.

Sokak még mindig a call centerrel azonosítják az SSC-t, holott ez már csak "nyomokban" található a piacon. A szektorban dolgozók ma már jóval összetettebb, és nagyobb hozzáadott értéket képviselő feladatokat látnak el. Magával az SSC szóval is vannak problémák, sokaknak valami nyugati kapitalista huncutságnak tűnik, de 20 éve még a marketing szó hallatán is csak pislogtunk, mára beépült a mindennapjainkba. A nagy multik SSC-ket (Shared Service Center) magyarul szolgáltató központokat hoznak létre a vállalat háttérfolyamatainak ellátására.

A szektor jelentőségét jól mutatja néhány nemzetgazdasági adat: a több mint 90 nemzetközi vállalat 100-nál is több szolgáltató központot működtet ma Magyarországon.

Az SSC szektor körülbelül 42 ezer főt foglalkoztat, alkalmazottainak csaknem 9 százaléka külföldi.

Főként nyelveket beszélő, diplomás fiatalok választják ezt a szektort, mivel olyan munkafeltételeket szabnak a multik, amelyek nagyon vonzók a 20-30 éves korosztály számára. Ráadásul az iparág rohamtempóban bővül: idén 9 százalékkal emelnék meg a dolgozók létszámát. Az óriási fejlődés az elmúlt évek adataiból is jól látszik: 2014-ben 3600 új munkahely létesült a szolgáltató központokhoz kapcsolódó beruházások során, 2015-ben 2204 új munkahelyet teremtett a szektor, tavaly pedig közel 2500-at.

Idén eddig 3 nagy beruházásról lehet tudni. APhotel 1 milliárd forint értékű beruházással létesít digitális szolgáltató központot Szekszárdon. A magyar tulajdonú, ügyfélkapcsolati és ügyfélszolgálati megoldásokat nyújtó vállalat a vezető piaci szereplők egyike, illetve Európa 100 leggyorsabban növekvő kis- és középvállalata között is megtalálható. A beruházás eredményeként 130 új munkahely jön létre.

A New York-i székhelyű BlackRock Budapesten hozza létre legújabb egységét, amely innovációs és technológiai központként fog működni és a tipikusan magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtő üzleti szolgáltató szektor kiemelkedő új szereplője lesz. A vállalat hosszú távon tervez Magyarországon, és már 2017 végére meghatározó jelenléttel szeretne rendelkezni Budapesten.

Hollandia és Malajzia után Magyarországon hozza létre harmadik szolgáltató központját a FrieslandCampina. A budapesti pénzügyi központ 150 fős csapata a holland tejipari óriásvállalat európai, közel-keleti és afrikai működését fogja támogatni. A beruházási döntésnél hazánk mellett szólt az ideális földrajzi elhelyezkedés, valamint a magasan kvalifikált és megfelelő nyelvtudással rendelkező szakemberkínálat - tudta meg a Pénzcentrum a HIPA-tól.

A több mint két évtizedes tapasztalatoknak köszönhetően Magyarország mára érett, jól bevált lokációnak számít az SSC számára, ahol a magyar munkavállalók az évek során komoly szaktudásra tettek szert, és a legbonyolultabb munkafolyamatokat is képesek világszínvonalon elvégezni.

A további fenntartható növekedés kulcsa az új, innovatív technológiák meghonosításában és fejlesztésben rejlik. Ennek érdekében 2017. január elsejétől számos, kedvező változás lépett életbe mind az adózási rendszer, mind pedig a beruházásokhoz adható állami támogatások terén. Ezek közül a legjelentősebb, hogy egységesen 9 százalékra csökkent a társasági adó kulcsa, ami az EU-ban a legalacsonyabb, valamint hogy új támogatási formulákat vezettek be"

- közölte a HIPA.

De miért annyira vonzó ez a szektor fiataloknak?

Pörgős munka, fiatalos cégkultúra, használhatja a mindennapokban az idegennyelv-tudását, és az átlagnál magasabb a fizetés is. Azok számára is alternatívát jelent a szektor, akik diploma után néhány évig külföldön éltek, ma már viszont itthon szeretnének elhelyezkedni.

Az átlagfizetés tavaly a szektorban bruttó 390 ezer forint volt.

Egy piaci adatokon alapuló tavaly év végi felmérés szerint az SSC-ben bruttó 327 ezer forint a legalacsonyabb szinten állók átlagfizetése, felsőfokú nyelvtudással viszont ez az összeg már 440 ezer forint. Vezetői szinten az átlagkereset 682 ezer forint volt, de itt elég nagy a szórás: 597 és 906 ezer forint között mozog általában. De természetesen felsőbb vezetői körökben nem ritka a másfél-kétmillió forintos bér sem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Aki ebben a szektorban szeretne elhelyezkedni, legyen tisztában azzal, hogy a jó nyelvtudás alapelvárás, de szintén nagyon fontos a jó kommunikációs készség is, mind szóban, mind írásban. A számítógép az egyik legfőbb munkaeszköz, tudni kell prezentációkat készíteni, és az Excel magabiztos használata is fontos. Ezeken felül pedig jó, ha az adott vállalat területéhez kapcsolódó szakirányú diplomával rendelkezik a jelentkező" - tudtuk meg Kelliár Zsolttól az SSCHeroes alapító-ügyvezetőjétől.

A hazai SSC-szektorról elmondható, hogy egyre több a magas hozzáadott értékű munkakör, és összetettebbek a feladatok is. Ugyanakkor a fővárosi munkaerőpiac limitált, ennek következménye, hogy egyre több cég települ vidékre. Olyan nagy városokat céloznak meg, mint Pécs, Debrecen, Szeged, vagy akár Székesfehérvár, tehát ahol az egyetemek által sok a képzett, diplomás fiatal"

- mondta Kelliár Zsolt. Hozzátette, azt is megfigyelték, hogy a multik szívesen is mennek vidékre, mert a városok nagyon nyitottak, és mindenben segítik a cégeket. Emellett az SSC szektor megítélése is egyre pozitívabb, sokak számára már nem "B"-terv ebben az iparágban elhelyezkedni, hanem kimondottan elsődleges cél. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a cégek sokat tesznek azért, hogy vonzók legyenek a munkavállalók számára.

Már egyetemen is tananyag

Közel két éve egy átfogó programot kezdeményezett Szeged, hogy vonzóvá tegye a várost az SSC-szektor számára. Ekkor kereste meg a városvezetés a Szegedi Tudományegyetemet, hogy próbáljanak iparág-specifikus képzést is kínálni a hallgatóknak. Emellett az egyetem számos szervezettel kapcsolatban állt, aki jelezték feléjük a szektor igényeit. E kettő összhatásaként az egyetem kidolgozott egy képzést a gazdaságtudományi kar hallgatói számára, és szeptemberben el is indították az SSC-kurzusokat.

Jelenleg ez egy pilot képzés, az eddigi tapasztalataink viszont kizárólag pozitívak, mind a módszertan, mind az ismeretanyag tekintetében. Szintén pozitív visszajelzés, hogy a kurzusokon résztvevő hallgatóink jól szerepeltek éles helyzetekben is, amikor a szektor cégeihez felvételiztek"

- mondta a Pénzcentrumnak dr. Vilmányi Márton, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karának dékánja. Hozzátette, a képzés sikereit látva hamarosan az egyetem minden hallgatója számára nyitottá teszik a kurzusokat és tréningeket, így akár bölcsészek is vehetnek majd fel SSC-specifikus tantárgyakat.

Több nagy vállalatot is megkérdeztünk arról, milyen elvárásokat támasztanak a jelentkezők felé, de különböző indokokra hivatkozva végül egyedül a GE szólt hozzá érdemben a témához.

Területfüggő az elvárás (pénzügy, HR, kereskedelem, jog, beszerzési lánchoz kapcsolódó tudás), amely lehet nagyon specifikus, vagy általános, bizonyos nyelvtudás, vagy általános vezetői tapasztalat. Mindig az adott pozícióhoz szabjuk az elvárásokat

- közölte a GE. A GE Global Operations regionális központja Budapesten van, itt 1800 fő dolgozik, Európa más országaiban, Oroszországban és a FAK utódállamokban 1900 munkavállalójuk van. A vállalat a szolgáltatásait a GE különböző üzletágainak nyújtja: HR, pénzügy, kereskedelmi, jogi, beszerzési és logisztikai és más támogató tevékenységeket végez. A vállalat nagy hangsúlyt fordít az egyéni karrierívek kialakítására, és folyamatosan figyelik, mikor érdemes egy-egy munkavállalónak előbbre lépnie.

Rendszeresen átnézzük a különböző munkavállalói csoportokat és a munkavállalókat egyénileg is. Megvizsgáljuk a fejlődési lehetőségeket, hogy ki, milyen pozícióra alkalmas, készen áll-e a váltásra, milyen gyorsan fejlődik, hogyan változik egy adott terület, munkakör, stb. Lehetőség van mind funkciókon belül, mind funkciókon átívelő karrier utakra is, sőt a GE üzletágak közötti mozgásokra is. A globális cég országokon átívelő karrierre is lehetőséget ad.

A multi munkavállalóinak a többsége ugyan valóban fiatal, de sokan vannak olyanok akik már hosszabb, akár 10 vagy 20 éves karriert futottak be a GE más vállalataiban (A Global Operations mindössze 3 éves). Elmondásuk szerint arra törekszenek, hogy mindenki megtalálja a helyét, szerepét mind a munkájában, mind az egyéb érdeklődési területein, ezért számos önszerveződő csoportot támogat a vállalat, amelyek céljai között szerepel akár a gyermekes szülőként való boldogulás, az egészséges életmód, vagy az önkéntes munkán keresztüli segítségnyújtás.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem