21 °C Budapest
Döntöttek a magyarok: jöhet a nyilvános bértábla a hazai cégeknél?

Döntöttek a magyarok: jöhet a nyilvános bértábla a hazai cégeknél?

2018. május 23. 11:30

Az utóbbi időszakban többször is foglalkozott a Pénzcentrum azzal az új jelenséggel, miszerint egyre több vállalat teszi nyilvánossá a fizetéseit. Ezzel kapcsolatban több szavazást is indítottunk a korábbiakban, melyekből kitűnt, hogy olvasóink pozitívan viszonyulnak ehhez a változáshoz.

Nem is olyan régen még ritkaságszámba ment az olyan vállalat, ahol nyilvánossá tették volna a bértáblát. Az álláshirdetésekben is csak a legritkább esetben jelölték meg pontosan, hogy mekkora bérre is számíthat a jelentkező, az álláskeresők többnyire kénytelenek voltak beérni a "versenyképes fizetés" megjelöléssel. Több információra csak az állásinterjún számíthattak a munkavállalók.

Az utóbbi időszakban azonban változás érzékelhető ezen a téren. A változás talán az áruházláncok esetében a legszembetűnőbb, hiszen az utóbbi hónapokban ezek a vállalatok sorra hozták nyilvánosságra, hogy mekkora fizetésekre számíthatnak a náluk dolgozók. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a növekvő munkaerőhiánynak is, hiszen a nagyobb láncok ezzel a módszerrel is átcsábíthatták az alkalmazottakat a kisebb üzletektől.

Kedvezően fogadják a magyarok a nyilvános béreket

Az utóbbi időszakban a Pénzcentrum több szavazást is indított a témában, melyek eredményeiből kitűnik, hogy a magyarok többsége örvendetesnek tartja, hogy egyre kevesebb vállalat titkolózik a fizetésekkel kapcsolatban. Jól látszik ez múlt heti, "Beszéljünk nyíltan a fizetésekről, vagy ez mindenkinek a magánügye?" című szavazásunkból is, ahol elsöprő többség szavazott az átlátható bértáblák mellett.

A több mint 2000 szavazóból közel 1800 (86%) gondolta úgy, hogy jó dolog a nyilvánosan kezelt bértábla, illetve ha egy cégnél átlátható, hogy honnan hova juthat el az alkalmazott. Ezzel szemben csak 300 körüli (14%) volt azon szavazók száma, akik ezt továbbra is magánügyként kezelnék: szerintük senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mennyit keres.

Egy korábbi, "Te szeretnéd tudni, mennyit keresnek a kollégáid a munkahelyeden?" című szavazásunk esetében a 3300-at is meghaladta a szavazók száma. A szavazóknak több mint a fele, közel 1900 ember (56%) itt is arra szavazott, hogy fontosnak tartja az átláthatóságot, és szeretné, ha nyilvánosságra kerülnének a fizetések.

Több mint 500 ember (összesen 16%) szavazott úgy, hogy ők már most is tisztában vannak azzal, hogy mennyit keresnek a kollégáik. Érdekesség, hogy ennek a csoportnak a fele szavazott úgy, hogy a fizetések megbeszélése után bérfeszültség volt érzékelhető a kollégák között, míg a csoport másik fele nem észlelt ilyesmit.

A szavazók több mint negyede viszont úgy szavazott, hogy nem szeretne nyilvános bértáblát. Ennek okai azonban különbözőek: egy részük a bérfeszültségtől tart (12%), míg másik részük (16%) egyszerűen magánügynek tartja, hogy ki mennyiért hajlandó dolgozni egy adott cégnél.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mit gondolnak erről a szakemberek?

A szakemberek között sincs teljes egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mennyire tekinthetjük kedvező folyamatnak a fizetések nyilvánossá válását.

Általánosságban elmondható, hogy nemzetközi összehasonlításban mi magyarok nem szeretjük nyilvánosan kezelni a saját fizetésünket. Azt sem feltétlenül gondolom, hogy minden szektor fel van arra készülve, hogy nyilvánossá tegye a fizetéseit

- mondta Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője korábban a Pénzcentrumnak.

Más szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy azok a cégek, amelyek nem titkolóznak a fizetések terén, nagyobb sikerrel érik el álláshirdetéseikkel a munkavállalókat.

Ez egyre fontosabb, hogy be tudja a cég csábítani a munkavállalókat, és a fizetés jó eszköz hozzá. A konkrétumok egyre vonzóbbak, nincs zsákbamacska a hirdetésben, ráadásul felesleges köröktől szabadul meg a munkáltató és a munkavállaló is, ha nyíltak közli a bért

- nyilatkozta korábban Csikós-Nagy Katalin, a HR Evolution fluktuációkezelés-szakértője.

Úgy tűnik tehát, hogy éppen egy változás közepén vagyunk: nem csak arról van szó, hogy egyre kevesebb cég titkolózik a bérezések körül, hanem a magyarok is egyre nyíltabban beszélnek a saját fizetésükről, egyre kevesebben kezelik tabuként ezt a kérdést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?