-2 °C Budapest

Súlyos népbetegség ütötte fel a fejét: 2018-ban is rengeteg magyar halhat bele

2018. január 7. 13:00

Emberek millióinak jelent stresszforrást a mindennapi pénzhiány és a jövedelmi szegénység. A kutatások ráadásul azt is igazolják, hogy az állandó stressz rengeteg esetben egészségügyi problémák kialakulásáig fajul. Kis odafigyeléssel és megfelelő stresszkezelési gyakorlatokkal ugyanakkor mindenki sokat javíthat az életminőségén.

Aggasztó kutatási eredmények láttak napvilágot az Egyesült Királyságban: a szigetország lakosságának közel egynegyede (14 millió fő) stresszel napi szinten a pénzügyi nehézségek miatt. Sőt, a  folyamatos feszültség, ingerültség és túlterheltség egyharmaduknál egészségügyi károsodáshoz is vezet; egyötödüknél pedig hatással van párkapcsolat minőségére is. A számok egyáltalán nem festenek jól, ráadásul brit elemzők szerint a polgárok anyagi helyzete egyáltalán nem fog javulni 2018-ban, az ország gazdasági helyzetére a legtöbb megkérdezett csak a bizonytalan jelzőt tudta használni.

Ezért nem kell a szigetországig elmenni

A stressz Magyarországon is óriási gondokat okoz, olyannyira, hogy az alkohol és dohányzás mellett ez felel a legtöbb súlyos betegség kialakulásáért is. A nagyfokú stressz a pszichés (depresszió, szorongás, pánik, kiégés) és a szomatikus (szív-érrendszeri, gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom) megbetegedések egyik legfőbb rizikótényezőjévé vált az elmúlt években.

És, ha a brit felmérés alapvetéséből indulunk ki, ez nem is véletlen, hiszen a magyarok bőven az európai átlagbér alatt keresnek, és vásárlóerő-paritáson mérve sem rózsás a helyzet. Bizakodásra ad okot ugyanakkor, hogy az OECD legfrissebb előrejelzései szerint 2018-ban, a vizsgált országok közül Magyarországon fog a legnagyobb mértékben (+ 4,9%) növekedni a reálbér.

Stresszkezelés

Ahogy az a kutatásokból és az összehasonlításból is látszik, a stressz rendkívül magas egészségügyi kockázatot rejt magában. Ezért rendkívül fontos, hogy az emberek megtanulják, miként lehetnek úrrá a kellementen szituációkon, élethelyzeteken.

Az iskolában töltött évek száma például jó védőfaktor a stresszel kapcsolatban, pedig külön stresszkezelő módszereket a közoktatásban általában nem tanítanak. Viszont több idő áll rendelkezésünkre megfigyelni mások viselkedését, és az abból hasznosnak ítélteket egy viszonylag védett környezetben (az iskolai közösségben) kipróbálhatjuk

- írja Dr. Purebl György a Mindennapi Pszichológiában, aki hozzáteszi azt is, hogy a hétköznapi stresszkezeléssel kapcsolatban a legfontosabb szempont módszerek tudatosítása, és ezek beiktatása a mindennapokba, ez azonban sokszor nem is olyan egyszerű (gondoljunk csak az egyik leghatékonyabb módszerre, a rendszeres testmozgásra), mert életmódváltozást kíván.

A másik hétköznapi problémamegoldó és stresszcsökkentő módszer a másoktól való segítségkérés, sajnos azonban ezt sem könnyű a hétköznapokba bevezetni, s ez részben a kulturális hatásoknak köszönhető. Bizonyos kultúrákban ugyanis segítséget kérni sokszor szégyen, a gyengeség jele - másutt viszont az első lépés a leghétköznapibb problémák megoldásában is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A mi kultúránk ebből a szempontból köztes helyzetben van - a magyar emberek könnyebben kérnek segítséget másoktól, mint például a skandinávok, de nehezebben, mint mondjuk a mediterrán népek. A harmadik fontos hétköznapi módszer a rendszeres, feltöltődéssel járó aktív pihenés. Sajnos a teljesítményt előtérbe helyező kultúra ezt is gyakran háttérbe szorítja

- teszi hozzá a szakember.

Az oktatás fontosságára egyébként a Semmelweis Egyetem kutatási eredményei is rámutatnak. Azok szerint ugyanis a főiskolai vagy egyetemi végzettséggel illetve szakközépiskolai érettségivel rendelkezők számolnak be a legkevesebb, míg a 8 általános vagy annál kevesebb iskolai végzettséggel rendelkezők a legnagyobb stresszről.

A stresszkezelő háromszög tehát:

  • Rendszeres testmozgás, életmódváltás, egészséges táplálkozás
  • Másoktól való segítségkérés
  • Rendszeres, feltöltődéssel járó aktív pihenés

A három fő stresszkezelő módszer mellett hasznos lehet a tudatos légzés, a relaxáció és mindenek előtt az, hogy képesek legyünk józanul mérlegelni a világ ránk nehezedő hatásait.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?