13 °C Budapest
Többszáz magyart keresnek: 400 ezres fizetés, érettségi is elég

Többszáz magyart keresnek: 400 ezres fizetés, érettségi is elég

Pénzcentrum
2017. november 20. 05:30

Kissé elit foglalkozásnak tűnhet olykor légiutas-kísérőnek lenni: állandó repülés, világjárás, csinos egyenruha, idegennyelv-használat, és mindig mosolyog a repülőgép személyzete. A valóságban viszont gyakran embert próbáló egy munkakör, de meg is fizetik. Utánajártunk, mennyit keresnek a légiutas-kísérők a különböző légitársaságoknál.

Az emberek többsége szeret utazni, más országokat és kultúrákat megismerni, élményeket szerezni és ezért hosszasan szervezik, tervezik a nyaralásukat, meg persze spórolnak, hogy egy évben legalább egyszer elmehessenek egy hosszabb útra. A repülős utazás sokak számára kimondottan kellemes (leszámítva az előtte és utána lévő hosszas sorban állásokat és biztonsági procedúrákat), és gyakran vágyakoznak arra, milyen jó lenne, ha sokkal gyakrabban repülhetnének. Akár mindennap. És ha ezzel még pénzt is lehetne keresni, akár egy megvalósult álom lehetne. Pont ezt csinálják a légiutas-kísérők. Utazással, kedvességgel és bájos kiszolgálással keresnek pénzt. Persze annyira azért nem egyszerű az ő munkájuk sem, jó adag állóképességre, és türelemre van szükségük nap mint nap. Sokak számára azonban az árnyoldalak ellenére is vágyott karrierlehetőség. De vajon mennyi pénzt keres egy légiutas-kísérő?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kereseti listáján sincs információ a légiutas-kísérők fizetéséről (szó szerint ezt írják: az adatok nem értékelhetők). Több légitársaságot is megkérdeztünk arról, mennyit fizetnek a stewardessek, mennyit dolgoznak, milyen előre lépési lehetőségeik vannak, és milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki ezt a foglalkozást szeretné űzni.

12 millió évente?

A Ryanair több mint 8 ezer légiutas-kísérőt foglalkoztat jelenleg, és a tájékoztatásuk szerint még 3 ezren várólistán vannak. Nekik jó hír, hogy a társaság hamarosan bővíti a flottát, és a személyzetet. Közlésük szerint

legfeljebb évi 40 ezer eurót kereshetnek a légiutas-kísérők, ami a jelenlegi 312 forintos árfolyamon számolva 12 480 000 forintot jelent évente.

Ez az összeg tehát a maximálisan elérhető fizetés, arról nem nyilatkoztak, mennyit adnak például egy pályakezdőnek, illetve milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a legmagasabb fizetés elérhető legyen. Ahhoz, hogy valaki légiutas-kísérő lehessen a Ryanairnél, jó angol nyelvtudással kell rendelkezzen, szóban és írásban egyaránt, valamint számítógépes ismeretekre és uniós útlevélre is szüksége lesz. Az első munkanapot egy 6 hetes tanfolyam előzi meg - tudtuk meg a légitársaságtól.

Akkor is jön fizu, ha nincs munka

A Lufthansa részletes listát küldött, mit várnak el a légiutas-kísérőktől, és mit adnak a munkájukért cserébe. Kétféle módon foglalkoztat légiutas-kísérőket: a határozatlan időre felvett személyzet az év 83 százalékában dolgozik, míg a határozott idejűre (2 évre szerződnek) felvettek csak 50 százalékában. 12 hetes a tréning, amelynek keretében három alkalommal a fedélzeten is gyakornokoskodnak.

Számos tényezőnek kell megfelelni, például legalább 160 és legfeljebb 195 centiméter magas lehet a légiutas-kísérő, nem lehet ötös dioptriánál rosszabb a szeme, nem lehet látható helyen piercing és tetoválás, folyékonyan kell beszélni az angolt és a németet. A határozatlan-idősök a képzés alatt havi 380 eurót keresnek (jelenlegi árfolyamon 118 560 forint), a határozott időre felvettek pedig 1240 eurót a négy hónap alatt (tehát havi 310-et, ami jelenleg 96 720 forintnak felel meg).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A határozatlan időre felvettek kezdő fizetése 1 416,81 euró havonta, plusz 16,3 százalék shift bonus, a határozott időre felvettek ezzel szemben 955,50 eurót keresnek, és az aktív hónapokban 304,81 euró bónuszt is kapnak havonta.

Amit fontos kiemelni, hogy ugyan csak az év meghatározott százalékában dolgoznak, a fizetésüket minden hónapban megkapják, akkor is, amikor nem dolgoznak. Még "távolléti díj" is van a légitársaságnál, ha az adott napon a kontinensen belül dolgozik az utaskísérő, akkor 42 eurót (13 104 forint) kap egy nap, ha azon kívül, akkor 48 (14 976 forint). Ez a fizetésen felül jár.

Kellenek újak, csak nem tudjuk, mennyiért

A nyár közepén bejelentette az EasyJet, hogy 1200 légiutas-kísérőt szeretne felvenni állandó és határozott időre. Jelenleg csaknem 7 ezer légiutas-kísérőt foglalkoztatnak. A fizetésekről semmit sem árultak el, arra hivatkoztak, hogy decemberben adnak ki egy jelentést, és előbb nem szolgálhatnak információkkal.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Az idő pénz

A Wizz Air, ahogykorábban megírtuk1300 légiutas-kísérőt toboroz idén. A Pénzcentrum kérdésére elárulták, hogy az új kollégáknak térítésmentes a képzés, az egyenruha, kényelmes a munkarend és remek karrierlehetőségen felül a béreket illetően azt válaszolták: iparági benchmarkok alapján versenyképes fizetést biztosítanak. Nem hivatalos forrásból azonban megtudtuk, hogy a Wizz Air légiutas-kísérőinek a kezdő fizetése nettó 200 ezer forint körül alakul, ezt azonban nagyban befolyásolja a repült órák száma, így akár a 250 ezres nettó is elérhető. Ha azonban nem repül, akkor csak a minimálbért kapja. Idővel persze emelkednek a fizetések, és a senior légiutas-kísérők 300-400 ezret is megkereshetnek.

Összességében tehát elmondható, hogy valóban jó fizetéseket lehet elérni légiutas-kísérőként, aki azonban nem ragaszkodik feltétlenül ahhoz, hogy Magyarországon éljen, sokkal jobb kereseti lehetőségekre számíthat. A repülés és az utazás szerelmeseinek igazi álommunka, aki azonban nehezen viseli az embereket, és nem az a kimondott vendéglátós alkat, az jobban teszi, ha inkább más szakmát választ magának.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?