1 °C Budapest
Azt hitted, már túl vagy a csúcson? Van, amiben a B oldalon lehetsz igazán jó

Azt hitted, már túl vagy a csúcson? Van, amiben a B oldalon lehetsz igazán jó

2017. október 8. 13:03

Az öregedés félelmetes, és ijesztő dolog lehet, ráadásul nem kizárólag hiúsági okok miatt. Jó hír azonban, hogy már több tanulmány is bebizonyította, a fiatalság nem minden, nagyon sok szempontból középkorúan, illetve idősebb korban vagyunk a toppon.

Természetesen vannak olyan dolgok, amikben fiatalon vagyunk a legjobbak, de az évek alatt felhalmozott tapasztalatról, az élethelyzetek változásától és a pszichikai fejlődés hatására sok mindenben csak jóval később tudunk kiteljesedni. Gyakran mondogatjuk: "ha újra 20 éves lehetnék!" Majd gyorsan hozzátesszük, hogy de a mai eszemmel. A megszerzett tapasztalatokat és tudást a legtöbb ember nem adná oda a fiatalságáért.

A következő felsorolásban tudományos kutatások bizonyítják, nem is olyan rossz dolog megöregedni, és lesznek még az életünkben bőven olyan csúcspontok, amiket érdemes várni.

7-8 évesen:

A második nyelv elsajátítása 7-8 évesen a legegyszerűbb, ilyenkor vagyunk rá a legfogékonyabbak. A nyelvészek és a pszichológusok még mindig vitatkoznak erről, de általánosságban elfogadott, hogy egy második nyelvet megtanulni ebben az életkorban a legkönnyebb megtanulni, általában még a pubertás korszak előtt.

18 évesen:

Az agy feldolgozási teljesítménye 18 évesen van a toppon. A tudósok az agy feldolgozó képességét legjobban a számjegyes szimólumkódólási teszttel tudják mérni. Ez úgy néz ki, hogy egy számot egy bizonyos szimbólummal jelöltek meg, majd egy sor számot adnak, és megkérik, hogy azokat a megfelelő szimbólumokká alakítsuk át. Egy 2016-os tanulmány szerint ez a 18 éveseknek megy a legjobban.

22 évesen:

Amikor sok új emberrel találkozunk, és mindenki bemutatkozik, leggyakrabban egyik fülünkön bemegy a név, a másikon meg kijön. Ebből aztán roppant kellemetlen szituációk lehetnek, de persze már kidolgoztak olyan módszereket, amelyek segítségével könnyebb megjegyezni a neveket. Névmemóriát illetően mégis 22 évesen vagyunk a csúcson, ekkora van rá a legnagyobb esély, hogy az elhangzott név "nem jön ki a másik fülünkön".

23 évesen:

A 23 éves nők a legvonzóbbak a férfiak számára. A férfiak vonzereje viszont a koruk előrehaladtával csak tovább növekszik. Egy népszerű online társkereső alapítója alapos kutatást végzett, és az eredményeit könyvében publikálta is. Eszerint a férfiak a nőket a 20-as éveik elején találják a legvonzóbbnak. Az idősebb férfiak is ezt a korosztályt jelölték a legvonzóbbnak. A 20-as éveik elején járó nők viszont inkább a néhány évvel idősebb férfiakat találták vonzónak, viszont a 30-as nők már általában a néhány évvel fiatalabb férfiakat kedvelték. A társkereső adatai azonban nem reprezentatívak.

Ami szintén ehhez a korhoz kapcsolódik: 23 évesen vagyunk először elégedettek az életünkkel. Németországban 23 ezer fő bevonásával készítettek egy felmérést, az eredmények szerint 23 éves korban különösen elégedettek voltak az életükkel minden területen.

25 évesen:

Ebben a korban a legerősebbek az izmok, de jó hír, hogy a következő 10-15 évben szinte ugyanilyenek maradnak. Ez azt is jelenti, hogy ebben az idősávban lehet a legkönnyebben javítani rajta.

26 évesen:

A legjobb idő a megállapodáshoz. A statisztikák szerint 26 éves korunkra már találkoztunk annyi emberrel, hogy megtaláljuk azt, akinél szívesen megállapodunk. A közelmúltban egy tanulmány azt is bebizonyította, hogy a válás esélye azoknál a pároknál a legalacsonyabb, akik 28 és 32 éves koruk között házasodnak.

28 évesen:

Ebben a korban a legjobb maratont futni. Ötven évnyi eredmény elemzése során azt látták a kutatók, hogy 28 évesen a legeredményesebbek a futók.

30 évesen:

Ekkorra éri el a csonttömeg a csúcspontját, ekkor a legerősebb. Ha ebben az időszakban odafigyelünk a kalcium és a D-vitamin bevitelre, sokat tehetünk azért, hogy hosszabb ideig egészségesek legyenek a csontjaink.

31 évesen:

Ebben a korban lehetünk a sakk nagymesterei. A kutatók 96 mestert figyeltek karrierjük során, és megállapították, hogy 31 évesen teljesítenek a legjobban.

32 évesen:

Az arcmemóriánk ebben a korban éli a csúcsot. Laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket, melyek eredménye szerint 32 évesen tudjuk legjobban megjegyezni az arcokat, és felismerni egy újabb találkozás alkalmával.

40 évesen:

A Nobel-díjasok általában 40 éves korukban találják meg azt a témát, vagy felfedezést, amiért később megkapják a díjat.

A legmagasabb fizetés:

A nők általában 39 évesen, a férfiak 48 évesen érik el a legmagasabb fizetést. Persze vélhetően folyamatosan emelkedni fog az infláció növekedésével, de a pontos számot és az értékét tekintve ilyenkor keresünk a legjobban.

43 évesen:

A Harvard kutatóinak eredményei szerint 43 évesen tudunk a legjobb koncentrálni, ekkor tudjuk leghatékonyabban fókuszálni.

50 évesen:

A matematikai készségeink csúcspontját 50 évesen érjük el. Persze sok tudást még iskolában, fiatal korban szereztünk meg, de ilyenkor tudjuk a legjobban használni.

69 évesen:

Ebben a korban vagyunk másodszor nagyon elégedettek az életünkkel. Ilyen idősen már túljutottunk az életközepi válságon, és elkezdünk újra elégedettek lenni. A kutatások szerint a 60 év felettiek elégedettebbek voltak az életükkel, mint az 55 évesek.

Azt is bebizonyították a kutatók, hogy valóban az élet a legjobb iskola. Egy csapat pszichológus felolvasott konfliktushelyzeteket, és arra kérték a kutatás résztvevőit, hogy adjanak rá megoldási javaslatot. A legjobbakat a 60 és 90 év közöttiek adták.

82 évesen:

A pszichológiai jólét csúcspontja 82 évesen következik be.

(businessinsider)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?