14 °C Budapest
Ennyiért gályáznak a szakácsok, pincérek, mosogatók a Balatonnál

Ennyiért gályáznak a szakácsok, pincérek, mosogatók a Balatonnál

2017. június 1. 05:30

Több száz álláshely vár még betöltésre a Balatonnál, ahova hamarosan megérkeznek a turistahadak. Már nem álom, hogy osztrák bért keressünk a magyar tenger partján, de azért a munkakörnyezet még hagy maga után némi kívánni valót, és a fizetés egy része is zsebbe megy, papír nélkül. A napi tíz, tizenkét óra munka nem számít kirívónak, arra viszont van már alternatíva, ha a tó partján dolgozva képzeljük el a nyarat, de nem szeretnénk büfében, kocsmában, boltban vagy étteremben dolgozni.

Hamarosan indul a nyári főszezon a Balatonnál, és az elmúlt évekhez hasonlóan, idén sem álltak még teljesen össze azok a vendéglátós csapatok, akik kiszolgálják majd a turistahordákat.

Folyamatosan nyitnak a helyek. Van aki már Húsvétkor kinyitott, mások pedig Pünkösdtől vagy június második felétől kezdik a szezont

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Kertész Rezső, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke.

A szakember június 10 és augusztus 20 közé tette a balatoni főszezont. Ebben az időszakban, a déli parton:

  • 1 450 vendéglátóhely,
  • körülbelül 2 000 kiskereskedelmi üzlet,
  • közel 10 ezer munkavállalója 

várja a nyaralni érkezőket.

Ebből a tízezer alkalmazottból, több ezerre tehető azoknak a száma, akiket szezonális jelleggel vesznek fel a nyárra. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan kevés a jól képzett felszolgáló, szakács és eladó.

A munkaadók most is várják a június végét, ekkor ugyanis nemcsak a szezon indul be, hanem ekkor jelennek meg a Balatonnál a dolgozni vágyó főiskolások és egyetemisták, akik enyhíthetnek valamennyit a munkaerőhiányon.

Iparági forrásaink szerint ma már a Balatonnál is meg lehet keresni az Ausztriában elérhető 1 500 eurós bért (tehát közel 470 ezer forintot), de ez inkább egy menő füredi étteremben lehetséges és nem egy part menti büfében, ahol lesz, akinek csak 200 ezer forint fog landolni hónap végén a zsebében.

Apropó zseb: beszéltünk több, konkrét álláslehetőséget kínáló vállalkozóval is, azonban senki nem szeretett volna telefonon keresztül bérekről beszélni. Ez arra utal, hogy a szektorban még mindig jelentős a fekete- vagy szürkefoglalkoztatás, tehát, hogy a fizetést, vagy annak legalább egy részét, nem bejelentve kapják meg az alkalmazottak.

Munkaidő szempontjából semmi jóra nem számíthat az, aki a Balatonon szeretné végigdolgozni a nyarat. A napi 10-12 óra munka a jellemző, és nemhogy szabadságra nem mehet, de szabadnapot is alig kap majd a csúcsszezon alatt.

A jellemző bér persze még mindig köszönő viszonyban sincs az Ausztriában megfizetett összeggel. A nyilvános hirdetéseket böngészve illetve szakmai információink alapján egy pincér 600-650 fornitot, egy szakács 450-500 forintot, a kisegítő személyzet pedig 250-300 forintot kap óránként. Amennyiben 12 órát dolgoznak minden nap, és egy héten csak egy szabad nap jut nekik, akkor könnyen kiszámolható, hogy

  • pincérként 203 ezer,
  • szakácsként 156 ezer,
  • mosogatóként pedig 94 ezer

forintot lehet keresni havonta. Ezek az összegek már önmagukban elegendőek lehetnek ahhoz, hogy eltántorítsák a munkavállalókat a Balatontól.

300 és 500 közé tenném azoknak a számát, akik most azonnal el tudnának kezdeni dolgozni

- ez már a Balaton északi partjára vonatkozik. Vágó Péter, a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviseletének elnöke szerint a munkaerőhiány miatt már egyre kevésbé várnak el munkatapasztalatot a munkaadók.

Már a magyaroknak is csak tranzitország vagyunk

Elmondása szerint még mindig várnak munkavállalókat az ország déli és keleti területeiről, továbbá a magyarok lakta, határon túli településekről is. A határon túli munkavállalókkal kapcsolatban azonban elmondta, hogy ők csak egy szezonra tudják megoldani a munkáltatók problémáit, hisz sokszor továbbállnak, jellemzően nyugat felé.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A megyei elnök azt is elmondta a Pénzcentrumnak, hogy nem feltétlenül, vagy nem kizárólag a fizetés lehet vonzóbb tőlünk nyugatabbra.

A munkakörülményekkel nem tudunk versenyezni. Egy klimatizált konyhában, megfelelő technikai eszközökkel végigdolgozni egy nyarat nem egészen ugyanaz, mint az itthoni elavult környezetben

- közölte Vágó Péter. A szakember szerencsésnek tartaná, ha több hazai forrás állna rendelkezésre a vendéglátóhelyek technikai eszközeinek megújítására, ha már Európai Uniós pénzt nem nagyon lehetett erre a célra igénybe venni.

A megyei elnök azonban cáfolta azt a közhiedelmet, hogy itthon jelentősen többet kéne dolgozni, mint nyugaton.

Magyarországhoz hasonlóan, nyáron a környező országokban is szezon van

- mondta, ezzel pedig meglehetősen nehéz lenne vitatkozni.

Hekk és lángos helyett

Amennyiben valaki nem szeretné, hogy még decemberben is hekkel átitatott avas olajszag áradjon a bőréből, annak is van megoldás, ha a Balatonon vagy a tó környékén szeretne nyáron dolgozni. Egyre több kalandpark, bobpálya és egyéb szórakoztató központ nyílik ugyanis a tónál.

A Balatonnál nehéz alkalmas munkaerőt találni, de nekünk ettől függetlenül, mivel kellemes környezetet tudunk biztosítani, ez aránylag könnyebb feladat. Mindemellett a beléptető hostesseknél, az úszómestereknél és a csúszdafelügyelőknél is vannak még betöltetlen helyeink

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak Váradi Szabó István, a balatonfüredi Annagora Aquapark ügyvezető igazgatója.

A környezet lehet, hogy csábítóbb, mint egy út menti halsütödében, de a kereseti lehetőségek jóval szerényebbek, és itt is meglehetősen sokat kell dolgozni. Egy beengedő hostess heti szűk 40 órában kell, hogy helyt álljon, az úszómesterek és a csúszdafelügyelők viszont napi 10 órát melóznak.

Egy csúszdafelügyelő napi bére négy és ötezer forint között mozog, ami még havi 5 pihenőnappal számolva sem haladja meg a havi 130 ezer forintot. Az úszómesterek egy ezressel többet visznek haza naponta, így havi bérük 156 ezer forint körül alakul. A legrosszabbul minden esetre a kisegítő személyzet és a beengedő hostessek járnak: nekik havi 90 ezer forint nettó fizetéssel kell beérni, igaz, ezért cserébe több pihenőnapra számíthatnak.

Az alacsony bérek sok problémát vetnek fel, de az biztos, hogy egy rosszul megfizetett pincér vagy hostess könnyebben lesz alulmotivált, mint egy olyan, aki jól keres, így a szolgáltatás színvonala is könnyebben maradhat el az elvárttól, aminek a levét végső soron a nyaraló családok isszák meg. Azzal pedig, hogy végső soron mi indokolja az országok közötti bérkülönbséget, a Portfolio foglalkozott nemrég.

Címlapkép forrása: MTI Fotószerkesztőség

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?