Ilyen egy vérbeli luxusballagás: limuzin, estélyi ruha, saját fotós

Ilyen egy vérbeli luxusballagás: limuzin, estélyi ruha, saját fotós

2017. május 4. 14:04

Míg egyesek keze alatt roskadoznak a virágcsokrok, addig mások szinte üres kézzel fognak holnap ballagni. A nagy nap egyáltalán  nem olcsó mulatság, sok diák majd limuzinnal hagyja el az iskolát, míg mások a virágok helyett inkább azt kérik, a rokonok egy alapítványnak adják a ballagásra szánt pénzt.

A legtöbb gimnáziumban május 5-én, azaz holnap tartják meg a ballagási ünnepséget. Sok iskolában még mindig hatalmas ballagási ceremóniára készülnek a diákok, ellenben lesznek olyan intézmények is, ahol idén csak szerényebb ajándékokat és virágcsokrokat kapnak a végzősök.

A napokban bejárta a sajtót az a hír, miszerint az Eötvös József Gimnázium diákjainak kezdeményezésére már több mint 20 iskolában arra kérik a végzős diákok a barátaikat és a rokonaikat, hogy a ballagási virágokra és ajándékokra szánt összeget, vagy legalább annak egy részét inkább jótékony célra fordítsák és segítsék a KézenFogva Alapítvány munkásságát -  szúrta ki az eduline.hu.

Mennyi az annyi?

A ballagás valóban nem olcsó mulatság. Az utolsó év végén felmerülő kiadások összege iskolától függően, de még osztályonként is változhat. Ezeknek egy részét az osztálypénzből fizetik, de akadnak olyan iskolák, ahol már 9. osztályban szednek (az osztálypénzen felül) "érettségi pénzt" is. Ennek összege fejenként/ havonta 3 000 és 10 000 forint között mozog - derül ki a Magyar Szülők Országos Egyesületének tapasztalataiból (MSZOE).

Hatalmas összegekről van szó, ugyanis ebből egy év alatt (10 tanítási hónap) egy 20 fős osztályban könnyen összejöhet 600 ezer forint is, ami a negyedik év végre már 2,4 millió forintot tesz ki. Baj ezzel csak az, ha ezt az iskola előírja, mert a hátrányos helyzetű szülők nem mernek szólni, mert azt gondolják, hogy a gyerekeknek ez egy életre szóló élmény.

Mire szedik ezt a pénzt?

Sok iskolában a diákok nem ballaghatnak a szokásos ünneplő ruhában. Néhol a fiúk öltönyt és egyforma nyakkendőt viselnek, de az is bevett szokás, hogy az egész osztály iskolai egyenruhát visel a ballagás napján. Az elit iskolákban a 100 000 forintos, márkás öltönyben, vagy egy estélyi ruhában való ballagás sem ritka.

Persze bőven kell még költeni a tablóra, aminek az elkészítéshez nem ritka, hogy az osztály egy külön fényképészt is felfogad. Aztán ott van később az érettségi bankett, amit az osztályok általában egy éttermi vacsorával/ebéddel kötnek össze. És akkor a tanárok év végi ajándékairól még nem is beszéltünk.

Ballagás hitelből?

Egy vérbeli luxusballagásra könnyen elkölthetünk akár több százezer forintot is. Megtakarítások híján természetesen ennek a költségeit is sokan személyi kölcsönből fedezik. A Pénzcentrum kalkulátorával gyorsan és egyszerűen kiválaszthatjuk, hogy melyik banktól kaphatjuk a legjobb ajánlatot.

Abban az esetben például, ha 250 ezer forintra lenne szükségünk és hozzá 1 éves futamidőt választunk, akkor a Kinizsi Bank KINIZSI FIX 2 Személyi kölcsöne lehet a legjobb választás. Ha ezt a hitelt választjuk, akkor mindössze 16,64 százalékos THM-el számolhatunk, mellé 271 313 forint lesz a visszafizetendő összeg és 22 328 forint a havi törlesztőrészlet.

Ezek mellett említést  érdemel a Budapest Bank Hitel Expressz kölcsöne. Ennél a konstrukciónál 24,79 százalékos THM mellett, 23 545 forintos havi törlesztővel kell számolnunk, így a visszafizetendő összeg 282 537 forintra rúg. Míg a Cetelem Mindig kéznél kölcsönével33,18 százalékos THM mellett, 24 249 forintos havi törlesztőre és 290 988 forintos visszafizetendő összeggel kalkulálhatunk.

Ezeken felül külön kiadást jelenthet a szülőknek, ha a gyerekek fodrászhoz, sminkeshez is elmennének a nagy napon. Ma már az sem ritka azonban, hogy a diákok limuzinnal hagyják el az iskolát a ballagás napján.  Egy 15 fős kocsit körülbelül 30-50 ezer forintért bérelhetünk ki egy órára. És ehhez jön még hozzá a családok, barátok által vásárolt virágok ára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Átlagosan 3-4 ezer forintot szánunk ballagási csokrokra. Legtöbben a praktikus hosszúkás, kézre fektethető csokrokat keresik

- tudta meg a Pénzcentrum a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületétől (VVVMSZE).

Persze van, aki csak egy szál virágot visz, amiért nagyjából 500 forintot kell fizetnie, de előfordul olyan is, aki 20 ezer forintot sem sajnál egy igazán szép és különleges virágcsokorra. Ezek mellett természetesen jól fogynak ilyenkor a különböző ballagás szalagok, lufik és figurák is.

Mennyit illik adni?

Minden ballagáson akad olyan diák, akinek szinte alig visznek virágot, míg mások már nem is bírják a kezükben tartani a rengeteg csokrot, plüssmacit és lufit.

Vannak olyan diákok, akinek nincsenek hozzátartózik, ezt figyelembe kéne venni

- hívta fel figyelmünket  Keszei Sándor, az MSZOE elnöke.

A legjobb megoldás talán az lehet, ha van közös virág is, amiből mindenkinek jut.  A legtöbben persze egy szál vagy egy csokor virágot adnak a végzős tanulóknak, a közelebbi rokonok pedig egy nagyobb ajándékkal, például egy órával vagy egy ékszerrel ajándékozzák meg a diákokat. Ez azonban nem minden családban bevett szokás, sokan csak az érettségi után ajándékoznak, míg máshol hatalmas ünnepségek csapnak a ballagás napján.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?