11 °C Budapest
Felnyitotta a szemed a CEU-botrány? Ennyiért tanulhatsz tovább külföldön

Felnyitotta a szemed a CEU-botrány? Ennyiért tanulhatsz tovább külföldön

2017. április 5. 10:42

A külföldi továbbtanulás töretlen népszerűségnek örvend a magyar fiatalok körében, akik szívesen tanulnak külföldi szaktekintélyektől. A CEU beszántásával ennek lehetősége azonban egyre jobban leszűkülhet. A Pénzcentrum ezért most utánajárt annak, milyen lehetőségei vannak még azoknak, akik neves külföldi tudósoktól tanulnának. 

Tegnap a parlamentben megszavazták a felsőoktatási törvény módosítását, amely ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését a jelenlegi formájában. A törvénymódosításnak már a tervezete is hatalmas port kavart az elmúlt napokban, az intézményt ugyanis többek között számos Nobel-díjas is támogatta, róluk a Portfolio készített egy összeállítást.

De nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a CEU tartja fenn hazánkban a legjobban felszerelt akadémiai könyvtárat, és azt sem, hogy sok magyar egyetemista (nem csak az intézmény hallgatói) tudnak külföldi szaktekintélyektől, többek között Nobel-díjas kutatóktól színvonalas kurzusokat hallgatni az egyetemen.

Irány külföld?

A külföldi továbbtanulás manapság egyébként is nagyon népszerű a fiatalok körében. Aki pedig kizárólag külföldi szaktekintélyektől tanulna, a tegnap aláírt törvénymódosításnak köszönhetően ezt lehet, egyre kevesebb helyen, leginkább csak külföldön teheti majd meg. Pedig nagy igénye van a magyar diákoknak a külföldi oktatókra.

A nemzetközi Intrum Justitia nemrég megjelent, "European Consumer Payment Report 2016" (Európai Fogyasztói Fizetési Jelentés) c. kutatása szerint Magyarország vezeti az uniós listát:

a 18-24 éves magyar fiatalok 46 százaléka húzna el az országból.

Ez nem újdonság, hiszen a becslések szerint már most is több mint 10 ezernél tanulhatnak elsősorban nyugat-európai és amerikai egyetemeken. A Brexit egyelőre nem érezteti a hatását, továbbra is nagy az érdeklődés az Egyesült Királyság egyetemei iránt. De egyre többen mennek Amerikába és Dániába is.

Hova? Mennyiért?

A legkedveltebb célországokat összehasonlítva számításaink szerint a megélhetés a külföldi országokban mindenhol alaphangon 200 ezer forintnál kezdődik, ennél viszont jóval többet, akár a dupláját is elkölthetjük az USA nagyvárosaiban - tudtuk meg korábban az Engame Akadémiától.

A tandíj tekintetében Dániában és Skóciában megúszhatjuk akár fizetés nélkül is, sőt a dán államtól akár 200 ezer forint körüli támogatásra is szert tehetünk. De nem szabad elfelejtenünk a magyar állami ösztöndíj lehetőségét sem. Ezekről ezen az oldalon tájékozódhatunk.  Mutatjuk a részleteket.

Egyesült Államok

Az elmúlt években számottevően növekedett az USA-ban tanuló magyar diákok száma. A 2015/16-os tanévben összesen 773 magyar diák tanult az Egyesült Államok valamely felsőoktatási intézményében (alapszakon, mesterszakon vagy doktori képzésben).

Az egyetemek száma a 3000-es nagyságrendet is meghaladja, ezért szinte mindenki megtalálhatja a neki megfelelő képzést. A tandíjak között nagy különbségek vannak: az olcsóbb állami egyetemek 10 000 dollártól kezdődnek és 35 000 dollár a jobb privát egyetemek tandíja évente. A jelentkezésnek akár egyéb költségei is lehetnek: tesztek, jelentkezési díjak, orvosi biztosítás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megélhetés drágább a nagyvárosokban, de átlagosan havonta 1000 dollár körülire tehető. Ösztöndíjhoz pedig csak kivételes esetben lehet jutni. A munkavállalás diákvízummal lehetséges.

Nagy-Britannia

A közel 200 egyetem nyújtotta tanulási lehetőségek tárháza szinte határtalan. Ellenben nem mindegy, melyik egyetemet választjuk. Míg Angliában az éves tandíj összege közel 9000 font addig Skóciában az EU-s állampolgároknak regisztráció után az oktatás díjmentes, ezért nagy népszerűségnek örvend.

A megélhetés éves szinten 7000 font körül mozog. A költségek jelentős részét a szállás teszi ki, ez havonta 300-800 font, ám a kollégiumi kétágyas szobától a határ a csillagos ég. Továbbá az étkezés havi szinten 140-250 fonttal számolható, ehhez jön hozzá a tankönyv, a mosoda, a mobil és a szórakozás költségei: 50-150 font.

Ausztrália

Viszonylag kevesebb magyar diák választja Ausztráliát tanulmányai elvégéséhez, pedig szinte bármilyen képzésre lehet jelentkezni. Az ország egyik legfontosabb export cikke az oktatási rendszere, ezért számos más országból érkező diákkal találkozhatunk. A tandíj 15 000 - 33 000 ausztrál dollár évente.

A diákvízum bizonyos munkavállalást is lehetővé tesz. A megélhetésre legalább 14 000-15 000 dollárral kell számolni.

Dánia

2016-ban jelentős emelkedés után 1000 főre emelkedett a Dániában tanuló magyar diákok száma.Az alapképzés leginkább dán nyelven történik, de körülbelül 500 program (alap és mesterképzésben együttesen) angolul is indul. Az uniós állampolgárok számára az oktatás ingyenes az alapképzéstől kezdve a doktori fokozatig bezárólag, ehhez évente megközelítőleg 100 eurónak megfelelő regisztrációs díj megfizetése szükséges.

A tanulmányok megkezdésével a diák az iskolán keresztül megkapja a tartózkodási és munkavállalási engedélyt. Ennek birtokában általában rövid időn belül találhatnak a tanulók 10-15 órás diákmunkát.

Sikeres munkavállalás esetén pedig dán állami támogatásra is jogosultságot szerezhetnek, amelynek összege akár 5000 dán korona, azaz 200 000 forint is lehet.
Címlapkép forrása: MTI Fotó/ Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?