Külföldön tanulnál? Itt vannak a világ legjobb egyetemei

Külföldön tanulnál? Itt vannak a világ legjobb egyetemei

2016. október 22. 16:03

Ma már szinte senki nem lepődik meg azon, hogy a magyar középiskolások negyede tervezi komolyan, hogy külföldre megy tanulni. A diákok legnépszerűbb célpontjai közé még mindig Anglia, Németország és az USA tartozik. De vajon hol vannak a világ legjobb egyetemei?


Az idei évben is elkészült a világ legjobb egyetemeinek toplistája. A rangsor kialakításakor többek között figyelembe vették:

 • az ott dolgozók hírnevét,
 • a diákok számát és az egyemen lévő karoknak az arányát,
 • és az egyetem nemzetközi hírnevét is.

Melyik a legjobb magyar egyetem?

A legmagasabban rangsorolt magyar intézmény a Szegedi Tudomány Egyetem pont nem került már be a legjobb 500 közé. A többi magyar vezető egyetem: az ELTE, Debrecen, BME, Corvinus, és a Pécsi Tudományegyetem a 600 - 800 közötti sávban találhatóak meg a világranglistán.

Külföld, de miért?

Az Engame Akadémia korábbi kutatása szerint a fiatalok háromnegyede elsősorban még mindig itthon képzeli el, hogy egyetemista lesz. A szülők többsége is nyilván azt szeretné, ha Magyarországon járna a gyermekük iskolába. A kutatás szerint azonban a szülők maximálisan támogatnák azt is, ha a gyerekek külföldön terveznék folytatni tanulmányaikat a középiskola után. Az akadémia által végzett kutatásból pedig az is kiderült, hogy a diákok leginkább a magasabb fizetés és a karrierlehetőségek miatt szeretnének külföldön tanulni, míg a szülők az oktatás magas színvonala miatt tartják vonzónak a külföldi egyetemeket.

2015-ben megközelítőleg 9 -10 ezer főre becsülhető a külföldön tanuló magyarok száma.

Hova szeretnének menni tovább tanulni a diákok?

 • 1. Egyesült Királyság
 • 2. USA
 • 3. Németország
 • 4. Ausztria
 • 5. Svédország
 • 6. Dánia
 • 7. Finnország
 • 8. Franciaország

A valóság azonban nem teljesen tükrözi a terveket, ugyanis a statisztikák szerint a külföldön tanuló magyar diákok legtöbben ma Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban vannak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hol szerezhetünk legolcsóbban diplomát?

A megélhetés a külföldi országokban átszámolva havi szinten mindenhol 200 ezer forintnál kezdődik, a legmagasabb költségekkel pedig az USA-ban kell számolnunk, de ott is megúszhatjuk 300 ezer forint alatt, ha nem nagyvárosba költözünk.

A Pénzcentrum korábbi számításai szerint első helyre a minimális tandíjjal rendelkező (regisztrációs díjhoz kötött) Dánia került a második pedig Skócia lett, ahol egyáltalán nincsen tandíj, de a megélhetés valamivel drágábbnak mondható. A választásnál azonban mindig vegyük figyelembe az adott országban lévő munkalehetőségeket, induló szakokat, állami támogatásokat és felmerülő plusz költségeket is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?