Óriási a hiány: 4600 betöltetlen állás van a kereskedelemben

2016. október 4. 09:30

A vasárnapi újranyitás és a kiemelkedő béremelések ellenére is legfeljebb stagnál a dolgozói létszám a kereskedelemben - írja a Világgazdaság.

Az idén az első hét hónapban a KSH adatai szerint 192-193 ezer között stagnált a létszám a szektorban, az élelmiszerboltokban 102 ezren dolgoztak. Az összlétszám így csupán pár ezer fővel emelkedett a tavalyi 187 ezres átlaghoz képest, pedig az idén tavasztól vasárnap is újra kinyithatnak a boltok. A bejelentett üres álláshelyek száma viszont folyamatosan nő: 

a második negyedévben az első három hónaphoz képest 20 százalékkal több, összesen 4600 állást nem tudtak betölteni a kereskedelmi cégek.

A valós munkaerőhiány ennél jóval magasabb lehet, hiszen a Világgazdaság által megkérdezett nagy élelmiszer-kereskedelmi áruházláncok egyenként több száz üres pozícióról számoltak be. A Lidl például 300, a SPAR 300-350 munkavállalót keres, de a TESCO is több száz állást kínál.

A munkaerő megtartása érdekében a kereskedelmi cégek az országos átlagot jóval meghaladó béremelésre kényszerültek. A Lidl például az idén két lépésben, összesen 20 százalékkal emelte meg a fizikai munkavállalóinak bérét. A Tesco 3,5 milliárd forintot fordított az idén bérfejlesztésre, ami átlagosan 11 százalékos béremelést jelentett 14 ezer, nem vezető beosztású munkavállaló számára. A SPAR a legnagyobb létszámú munkakörökben átlagosan 10 százalék feletti emelést hajtott végre az elmúlt időszakban, emellett dolgozói vásárlási kedvezményt és egyéb juttatásokat vezetett be. Az Auchan átlagosan 10 százalékkal növelte áruházi dolgozói bérét 2016-ban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm