Tíz év múlva nem lesz munkád: itt az aggasztó jelentés

Tíz év múlva nem lesz munkád: itt az aggasztó jelentés

2016. szeptember 29. 12:15

15 év múlva már teljesen más lesz a munkavilága, amit egyelőre még csak megjósolni sem lehet. Többször elhangzott már, hogy szakmák szűnnek meg és közben egészen újak születnek majd, de ami ennél jóval fontosabb kérdés, hogy mikét tudunk felkészülni a jövő változásaira. A szakértők szerint elég három dolgot elsajátítani ahhoz, hogy boldoguljunk a jövő munkavilágában is.

Kerekasztal-beszélgetésen keresték erre a választ szakértők, egyetemi és vállalati vezetők. Már az elején leszögezték, hogy az egész Y generációs mítosz, és generáció közötti szakadékok általánosítások és túlzások tömege. Valójában az Y generáció nem pusztán korosztály alapján határolható be, hanem a városokban élő, szellemi munkát végző fiatalokat sorolják ide. Persze vannak olyan aspektusok, amelyek összekötnek egy generációt, de az sokkal meghatározóbb, hogy milyen értékrenddel, neveltetéssel, és lehetőségekkel lépnek a felnőtt életbe a fiatalok. A személyiség fontosabb a kornál - mondta Nemes Orsolya Y generáció kutató.

A mai gyerek a digitális eszközökkel sokkal gyorsabban ismerkednek meg, mint a szüleik, mert bár ők adják a kezükbe az okostelefont, a gyereknek van ideje arra, hogy felfedezze a benne rejlő lehetőségeket. Az online jelenlétük pedig most már néhány hetes korukban elkezdődik, amikor a szülők elkezdenek pancsolós és alvós képeket posztolni róluk a közösségi oldalakon. És később értetlenül állnak az idősebbek, hogy miért oszt meg magáról a gyerek nagyon személyes dolgokat a facebookon. Közben csak a szülői példát követi. 

A magánéletünkkel együtt a társadalmi, az életünk munkával töltött része is megváltozik. Az oktatásnak is az a legfőbb feladata, hogy ezekre a szakmai tudás mellett ezekre a gyors változásokra készítsék fel a fiatalokat. A legfontosabb, hogy felkészítse őket, hogy egész életükben tanulniuk kell, és készségeket fejleszteni 

- mondta dr. Tamás István (ISB).  Felvetése szerint Magyarország ezer éve, és még mindig a feudális rendszer szerint működik. Éppen ezért a feladatot sokkal fontosabbnak tartják a dolgozók, mint a pozíciót, hiszen gyakran azok nem tudás alapján dőlnek el. Az lenne a nagy áttörés, ha olyan menedzsmenteket képeznének, amelyek nem feudális alapokon irányítanának, és egy nyitottabb vállalatvezetés valósulna meg. 

A frissen végzettek 90 százaléka nem a szakmájában helyezkedik el. Somorjai Éva, a Telekom HR-vezetője elmondta, ők már nem szakembereket keresnek, hanem egyéniségeket. A vállalat most épülő székházába a dolgozók 30 százaléka például már nem fog napi szinten bejárni a munkahelyre, ez pedig új vezetési gyakorlatot igényel majd, és a munkavállalók hatékonyságát is új módokon kell majd mérni.

Általánosan elmondható, hogy a mai munkavállalóknak az a vágya, hogy olyan feladatokat végezzenek, amiket szeretnek, jók is benne és meg is fizetik"

 - mondta László Mónika personal branding szakértő. Véleménye szerint kétféle munkavállaló van, aki állásra vágyik, vagy aki karrierre. A kettőt pedig teljesen más dolog motiválja. 

Aki állásra vágyik, annak fontos a munkaidő, a kiszámíthatóság, a biztos munkahely, és a magánéletével való összeegyeztethetőség. Aki viszont karrierben gondolkodik, az nem választja le a munkáját a magánéletéről, hanem része az életének. Szereti a nagyobb szabadságot, a feladat számára a fontos, és kevésbé fontos számára, hogy mikor és hol dolgozik. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A három kulcsszó

Rab Árpád jövőkutató szerint a jövőben az automatizáció, a kódolás és az információ-gazdálkodás lesz a legfontosabb. Az automatizáció eltünteti az alacsony hozzáadott értékű, monoton munkát, nem fognak tudni elhelyezkedni a képzetlen emberek. 

A kódolás olyan szinten lesz a napi nyelv, mint régen a latin volt. Az információ-gazdálkodás pedig a legfontosabb tényező lesz ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk. Ehhez hozzátartozik az is, hogy aki nem tanul meg tanulni, nem kíváncsi, és nem kreatív, az nem jut hozzá kellő információhoz, és rossz döntések egész sorát hozza majd meg. Ez a jövő, erre kell felkészülnie a ma emberének.

Aki nem kíváncsi, és nem megy utána az információknak, az nem lesz jó munkaerő.

Jelenleg a digitális gondolkodás mentén újra programozza magát az ember, ennek köszönhetően 5-10 év múlva változni is fog, például a reagálás sebességében, a fókuszálás minőségében, hogy mit és mennyi ideig tartanak fontosnak. 

A mai világban sokkal több inger éri az embert, és az agyával ugyan gyorsan fel tudja dolgozni, a lelkével viszont nem. Ezért van ma ennyi lelkileg beteg ember. De természetesen ez is meg fog majd változni. Valójában az jövő iskolájában 4 dologra kell megtanítani a fiatalokat: tanulni, dolgozni, együtt élni másokkal és élni" 

- mondta dr. Tamás István. Hozzátette, a technológia fejlődése arra is jó, hogy lecsökkenti majd a munkaidőt, tehát az embereknek több lesz a szabadidejük, amit szórakozással és tanulással tölthetnek. Véleménye szerint a világ pozitív irányba halad.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07