17 °C Budapest
Varga: nem megoldás a minimálbér emelése

Varga: nem megoldás a minimálbér emelése

2016. augusztus 4. 08:31

A munkaerőhiány problémája Magyarországon a nemzetgazdasági miniszter szerint már olyan súlyos, hogy legutóbb egy autóipari befektetést is elbuktunk miatta. Varga Mihály a Figyelőnek adott interjújában elmondta, egyes lehetőségektől azért esünk el, mert nem tudunk kellő számú munkaerőt biztosítani.

Szerinte hiába emelnénk jelentősen a minimálbért, az sem lenne megoldás, a magyar munkaerő hatékonysága ugyanis a nyugati országokhoz képest alacsony, amíg ez nem javul, nem lehet kikényszeríteni a felzárkóztatást. A bérek ettől függetlenül a következő néhány évben radikálisan nőni fognak, de nem a termelékenység javulása, hanem inkább a munkaerőpiaci igények miatt.

A miniszter szerint már nem is lehet az a cél, hogy minden létező területen beruházásokat vonzzunk, ehhez nincs minden ágazatban elég munkás, részben válogatni, részben váltani kell. A meglévő munkaerőt és tőkét inkább arra kellene fordítani, hogy az értékláncokat növeljük, például hogy több feldolgozott terméket készítsenek a magyar cégek helyben.

Bár Lázár János korábban visszautasította a munkaerőimport lehetőségét, Varga szerint oda kell figyelni a munkaadók igényeire. És ha végére értünk a magyar munkaerő alkalmazásának, akkor meg kell vizsgálni a külföldiek foglalkoztatását.

A magyar dolgozó persze nem fogyott el, hiszen összesen 230 ezer munkanélküli van és 50 ezer betöltetlen állás. A 230 ezer magyar viszont nem mind segíthető vissza könnyen a munkaerőpiacra, "megsegítésük hosszabb időt vesz igénybe", egyes területeken pedig különösen nagy a hiány.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkaadóknak most van szüksége informatikusokra, mérnökökre, szakmunkásokra, szakácsokra, nincs idejük kivárni, amíg mi az alacsonyan képzett munkaerőt felfejlesztjük. "Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nagyságrenddel javítják a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő tartalék", mondta Varga.

A miniszter az interjúban egyébként beszélt arról is, hogy a kis magyar cégek egy része teljesen ráállt már az uniós pénzekre, csak azt nézik, hogy juthatnak ingyenpénzhez, az olcsó hitelek már nem is érdeklik őket. Ezeket a cégeket fel kell készíteni arra, hogy az uniós pénzekre nem számíthatnak örökké. Másik probléma, hogy a magyar gazdaság sérülékeny, bizonyos ágazatoknak domináns külföldi szereplői vannak, oldani kellene az egyoldalú függőséget.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?