Varga: nem megoldás a minimálbér emelése

2016. augusztus 4. 08:31

A munkaerőhiány problémája Magyarországon a nemzetgazdasági miniszter szerint már olyan súlyos, hogy legutóbb egy autóipari befektetést is elbuktunk miatta. Varga Mihály a Figyelőnek adott interjújában elmondta, egyes lehetőségektől azért esünk el, mert nem tudunk kellő számú munkaerőt biztosítani.

Szerinte hiába emelnénk jelentősen a minimálbért, az sem lenne megoldás, a magyar munkaerő hatékonysága ugyanis a nyugati országokhoz képest alacsony, amíg ez nem javul, nem lehet kikényszeríteni a felzárkóztatást. A bérek ettől függetlenül a következő néhány évben radikálisan nőni fognak, de nem a termelékenység javulása, hanem inkább a munkaerőpiaci igények miatt.

A miniszter szerint már nem is lehet az a cél, hogy minden létező területen beruházásokat vonzzunk, ehhez nincs minden ágazatban elég munkás, részben válogatni, részben váltani kell. A meglévő munkaerőt és tőkét inkább arra kellene fordítani, hogy az értékláncokat növeljük, például hogy több feldolgozott terméket készítsenek a magyar cégek helyben.

Bár Lázár János korábban visszautasította a munkaerőimport lehetőségét, Varga szerint oda kell figyelni a munkaadók igényeire. És ha végére értünk a magyar munkaerő alkalmazásának, akkor meg kell vizsgálni a külföldiek foglalkoztatását.

A magyar dolgozó persze nem fogyott el, hiszen összesen 230 ezer munkanélküli van és 50 ezer betöltetlen állás. A 230 ezer magyar viszont nem mind segíthető vissza könnyen a munkaerőpiacra, "megsegítésük hosszabb időt vesz igénybe", egyes területeken pedig különösen nagy a hiány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkaadóknak most van szüksége informatikusokra, mérnökökre, szakmunkásokra, szakácsokra, nincs idejük kivárni, amíg mi az alacsonyan képzett munkaerőt felfejlesztjük. "Olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek nagyságrenddel javítják a munkaerő-áramlás lehetőségét azokba a térségekbe, ahol már nincs számottevő tartalék", mondta Varga.

A miniszter az interjúban egyébként beszélt arról is, hogy a kis magyar cégek egy része teljesen ráállt már az uniós pénzekre, csak azt nézik, hogy juthatnak ingyenpénzhez, az olcsó hitelek már nem is érdeklik őket. Ezeket a cégeket fel kell készíteni arra, hogy az uniós pénzekre nem számíthatnak örökké. Másik probléma, hogy a magyar gazdaság sérülékeny, bizonyos ágazatoknak domináns külföldi szereplői vannak, oldani kellene az egyoldalú függőséget.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM