25 °C Budapest
Ezek a legjobban és a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon

Ezek a legjobban és a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon

2016. augusztus 2. 05:20

Ismét emelkedtek az átlagkeresetek, a legfrissebb adatok szerint idén májusban a nettó 174 300 forintot kerestünk. Utánajártunk, mely szakmákkal lehet a legtöbbet és a legkevesebbet keresni, és annak is, hogy ezek a kereseti kilátások mennyire befolyásolták a fiatalok pályaválasztását.

A KSH legfrissebb adatai szerint idén májusban a bruttó átlagkereset 262 100 forint volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ehhez a növekedéshez hozzájárult:

  • a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése,
  • valamint a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

Ha az idei év január-május időszakát nézzük, akkor az átlagkereset bruttó 257 700 forint volt, és a nettó 171 300 forint (családi adókedvezmény nélkül). A szektorok bérei között viszont igen nagy különbségek vannak, míg például egy pénzügyes, vagy biztosítós bruttó 529 600 forintot is megkeresett, addig egy egészségügyi és szociális területen dolgozó csak bruttó 149 600 forintot. Ágazatokat tekintve a pénzügyi szektor mellett a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondícionálás, a távközlés, az információ - technológia és egyéb információs szolgáltatás, az információ és kommunikáció, valamint a tudományos kutatás, fejlesztés területén lehet a legjobban keresni.

A negatív toplistán a mezőgazdaság, a textilipar, a vendéglátás, és az építőipar jár az élen, a szociális területen dolgozók mellett, tehát ezen ágazatok dolgozói keresik a legkevesebb pénzt - a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint.

A fenti táblázat szerint légiforgalmi irányítóként, államigazgatási vezetőként, valamint bróker és pénzügyi ügynökként lehet a legmagasabb fizetéseket megkeresni. Az informatikai és a mérnök foglalkozások ugyan nem kerültek fel a top ötös listára, de nem sokkal maradtak le róla. 

Mennyire vették ezt figyelembe a felvételizők?

Ha ezt összevetjük azzal, hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek az idei felsőoktatási felvételin, akkor azt látjuk, hogy a fiatalok nagy csoportja jól fizető foglalkozást szeretne magának a jövőben, hiszen a gazdálkodás, a mérnök informatikus, a gépészmérnök, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy is bekerült a top 10-be. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor semmiképp sem állíthatjuk, hogy a fiatalokat kizárólag az anyagiak érdekelték, amikor pályát választottak, hiszen nagyon népszerűek voltak az oktatási és az egészségügyi szakok is.

A fiatalok pályaválasztását és karriertörekvéseit az elmúlt években nagyon sok kutatás vizsgálta. A felmérésekről gyakran az a konklúzió születik, hogy az Y- és Z-generáció tagjait sokkal jobban motiválják az anyagi javak, a vezető beosztás és a gyorsabb előrelépés, mint az idősebbeket. Ugyan minden arra mutat, hogy a korábbi generációk által kialakított világrend szerint a fiatalok nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a fent említett javaknak, ennek ellenére mások segítése, és a gyermekek fejlesztése is vonzó életpálya számukra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?