23 °C Budapest
Itt a csúnya igazság a bérek folyamatos emelkedéséről

Itt a csúnya igazság a bérek folyamatos emelkedéséről

2016. július 20. 14:38

Ma adta ki közleményben a KSH a legfrissebb adatait, miszerint  idén májusban a bruttó átlagkereset 262 100 forint volt, ami 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 

A májusi nettó átlagbér 174 300 forint volt. A január-május időszakban a bruttó átlagkeresetek 6,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt.

Ha az alábbi grafikont jól megnézzük, akkor látható, hogy nagyjából ugyanaz a görbe rajzolódik ki, mint egy évvel ezelőtt (csak magasabban). Eddig az idei csúcsot a március jelentette, akkor 8,4 százalékkal volt magasabb az átlagkereset, mint egy évvel korábban. Arról viszont ne feledkezzünk meg, hogy 5,7 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, tehát nem kizárólag a gazdasági teljesítménynek köszönhető az emelkedés.

Forrás: KSH

A január-május időszakot nézve az átlagkereset bruttó 257 700 forint volt, és a nettó 171 300 forint (családi adókedvezmény nélkül). A különböző szektorok bérei között viszont igen nagy különbségek vannak: 

míg a pénzügyes, vagy biztosítós bruttó 529 600 forintot is megkeresett, addig egy egészségügyi és szociális területen dolgozó csak bruttó 149 600 forintot.

Lehetne jóval magasabb

Bár tény, hogy a minimálbér emelése is igen jó hatással volt a gazdaságra (és nagyon időszerű is volt), a reálértéken számolt nettó minimálbér a válság óta Magyarországon nőtt a legkisebb mértékben a régióban. Ma csak 7 százalékkal magasabb a minimálbér, mint 2008-ban (az inflációs hatást is figyelembe véve).

KATTINTS: Ebben is sereghajtók vagyunk: alig nőtt a minimálbér a válság óta

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nettó minimálbért euróba átszámolva az is látszik, hogy komoly hátrányba kerülünk régiós szinten is, a Policy Agenda szerint, ha nem számolunk az árfolyamok és az edórendszerek esetleges változásával, és kizárólag az elmúlt évek bruttó növekedési átlagát nézzük, akkor öt év múlva a román nettó minimálbér  megelőzi a magyart.

Erőteljes növekedéssel jövőre sem lehet számolni a 2017-es költségvetés számai szerint, várhatóan 5-6 százalékkal lesz majd magasabb a nettó minimálbér.

Az OECD jelentése szerint 2017 végére teljesíthető az a terv, hogy a foglalkoztatottság érje el a válság előtti szintet, de a bérek továbbra is nagyon gyengén növekednek. Ha a 2000 és 2007 közötti reálbér-növekedést összehasonlítjuk a 2008 és 2015 közöttivel, akkor azt látjuk, hogy Magyarországon 20 százalékkal magasabbak lennének a bérek, ha folytatódott volna a 2000 és 2007 közötti növekedés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?