11 °C Budapest

Durva összeget játszott el az RTL sztárja

2016. július 16. 17:08

Hiába kezdte jól az Európa bajnokságot sportfogadás szempontjából Aurélió, a torna végére hatalmas bukó lett a szerencsejátékból. Eleinte úgy gondolta, hogy ebből tartja el magát, azonban a tapasztalatok alapján nem ez fog biztos keresetet adni az RTL sztárjának. A Pénzcentrum utánajárt, mennyire veszélyes a szerencsejáték.

Az Eb elején jól ment a sportfogadás Auréliónak, azonban a torna második felére elfogyott a szerencséje. Az olaszok kiesésekor 27 ezret vesztett, a döntőn pedig 80 ezret bukott.

Csak azon buktam 60 ezer forintot, mert az egyik meccsen a bíró elnézett egy szögletet

- vallott a buktájáról VV Aurélió a Blikknak.

Az RTL sztárjának korai szerencséjéről a Pénzcentrumon is írtunk, akkor úgy nyilatkozott, hogy annyira jól megy neki a sportfogadás, hogy ebből szeretné eltartani a barátnőjét is. Ennek ellenére, ha csak a fenti tételeket számoljuk össze, akkor többet veszített, mint a magyarok havi átlagkereset, egészen pontosan 167 ezer forintot bukott.

Veszélyes a szerencsejáték?

A magas nyerés, illetve a foci-láz könnyen magával ragadja a szerencsejátékosokat. Ez nemcsak a sportfogadásra, hanem a lottóra is igaz. Erre a veszélyre egyébként a pszichológusok is felhívják a figyelmet.

A szakmai körökben ugyanis sebezhető játékosoknak nevezik azokat, akik "biológiai, pszichológiai vagy emocionális fogékonysággal rendelkeznek" arra, hogy túlzásba vigyék a játékot, vagy azokat a játékosokat, akiknek számára egyéni körülményeik jelenthetnek magasabb kockázatot a szerencsejáték-függőség kialakulásának szempontjából.

Egy szoftverrel egyébként tíz tulajdonságot vizsgálnak, amelyek a nemzetközi kutatásokkal alátámasztottan, leginkább veszélyeztetik a játékosokat:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 1. Eseménygyakoriság: Az az átlagos időtartam, amíg a játékos megvásárolja a játékot, megtudja annak eredményét és megvásárolja az újabb játékot. (Például egy heti lottójátéknál a vásárlástól számítva néhány napot kell várnia a játékosnak ahhoz, hogy megtudja a játék eredményét, míg egy pénznyerő automata játék esetében másodpercek alatt megtudható az eredmény, és a játékos már játszhatja is az újabb játékot.)
  • 2. Több játék/többszörös tét lehetősége: Annak a lehetősége, hogy ugyanabban az időben több játékkal vagy többszörös téttel játsszon a játékos.
  • 3. Változó vagy rögzített tétösszeg mértéke: Azt jelöli, hogy a játékos számára előre meghatározott-e a tét mértéke. (Míg például egy lottó játéknak rögzített az ára, sportfogadás esetén a játékos választhat, mennyit tesz meg.)
  • 4. Nyeremény-visszafizetési arány: Azt az átlagos százalékértéket mutatja meg, amelyet a játék árbevételéből a játékosok visszakapnak akkor, ha nyernek.
  • 5. Főnyeremény mértéke: Az a legnagyobb nyeremény, amelyet a játékos megnyerhet a játékkal.
  • 6. Nyerés közeli élmények: Olyan helyzetek, amelyekben a játékosnak az az érzése, hogy majdnem nyert a játékkal.
  • 7. A játék folytonossága: Megmutatja, hogy a játék folyamatosan játszható-e vagy szünetekkel megszakított. (Például pénznyerő automaták esetén a játék megszakítás nélkül, folyamatosan, egyik a másik után játszható.)
  • 8. Elérhetőség: A játék elérésének a könnyedségét vizsgálja. (Az interneten játszható játékokat könnyebb elérni, mint azokat, amelyek csak üzletben kaphatók. Sorsjegy esetén például el kell menni a legközelebbi értékesítőhelyre, csak ott lehet megvenni.)
  • 9. Fizetőeszköz könnyedsége: A fizetőeszközök típusait vizsgálja, amelyekkel megvásárolható a játék, és ezen fizetőeszközökkel való fizetés könnyedségét. (Hitelkártyával történő fizetés esetén a pénz pszichológiai értéke csökken, mivel fizikailag nem jelenik meg.)
  • 10. Kontroll elemek illúziója: Azok a tulajdonságok, amelyek azt sejtetik a játékossal, hogy kontrollal rendelkezik a játék kimenetelére vonatkozóan (pl.: nyomógomb, megállító berendezés).


A vizsgálat során a játékok minden fenti ismérv szerint kapnak egy pontszámot (egy skála alapján objektíven lehet osztályozni), a kapott pontszámok összege szerint pedig három kategóriába lehet őket sorolni: 20 pont alatt alacsony kockázatúak, ezek zöld jelzést kapnak, 20 és 30 pont között közepes kockázatúak, ők a sárgák és 30 pont felett magas kockázatúak, vagyis pirosak. E szerint a Szerencsejáték Zrt. által forgalmazott játékok az alábbi minősítést kapták:


Érdemes megjegyezni, hogy a sorsjegyek azért nem szerepelnek a grafikonon, mert ezeket egyenként vizsgálják, de 21 és 23 közötti értéket képviselnek. A Tippmixpro esetében szintén több verziót lehet nézni. Ha például az élő fogadást vizsgáljuk (ami a legkockázatosabb), akkor a szoftver 27,5-es összértéket ad, ez még mindig egy közepesen kockázatos minősítés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm