25 °C Budapest
Durva bérkülönbségek a BKV-nál: ki kaszál a legtöbbet?

Durva bérkülönbségek a BKV-nál: ki kaszál a legtöbbet?

2016. március 22. 11:00

Nemrég a 4-es 6-oson találkoztunk egy álláshirdetéssel, amiben a BKV munkatársakat keres. A hirdetésen felbuzdulva a Pénzcentrum utánajárt, mennyit kereshetnek a járművezetők a BKV-nál. Mint kiderült, igen nagy különbség van az egyes bérek között.

Ma Magyarországon a legtöbb területen alapvetően munkaerőhiány van, így a munkáltatók minden lehetőséget igyekeznek megragadni, hogy megfelelő munkaerőt toborozzanak. Bár a BKV-nál jelenleg létszámleépítés folyik, bizonyos munkakörökbe ők is keresnek embereket. A 4-es 6-os villamosokon például nemrég ezzel az álláshirdetéssel lehetett találkozni:

Ennek kapcsán a Pénzcentrum utánajárt, mekkora a munkaerőhiány a BKV-nál, és mennyit lehet keresni buszsofőrként, vagy villamosvezetőként.

Munkaerőhiány helyett létszámleépítés

Az álláshirdetés ellenére a BKV megkeresésünkre elmondta, hogy náluk nem jellemző a munkaerőhiány, sőt, jelenleg csoportos létszámleépítés zajlik a társaságnál. A létszámleépítés azonban nem érint minden területet, így a hiányzó munkakörökbe munkavállalókat keresnek. Elsősorban a csoportos leépítésben érintettek köréből igyekeznek válogatni, de mint a hirdetés is mutatja, új emberekre is szükségük van.

Mint az a hirdetésből is kiderül,  elegendő lehet az általános iskolai végzettség a keresett munkakörre való jelentkezéshez. A munkába lépéshez egy 8-9 hónapos tanfolyamon kell részt venni, aminek az ideje alatt a járművezető tanulói bért kap. A tanfolyamért cserébe nem kell fizetni, a költséget csak a tanulmányi szerződésben meghatározottak szerinti szerződésszegési esetekben kell visszafizetnie a jelentkezőnek.

Mennyire van lehetőség az előrelépésre, a karrierépítésre?
A vasúti területeken a járművezetéssel szerzett munkatapasztalat és a tanfolyami képzések alapján ezen munkakörből kerülnek ki a forgalom előkészítésével, szervezésével, irányításával foglalkozó munkatársak. A legjobb járművezetők közül kerülnek ki a gyakorlati oktatók is. A gyakorlati tapasztalatuk nagymértékben segíti ennek a területnek, a mindennap változó munkaerőigényeknek, illetve az ehhez szükséges műszaki feltételek összehangolását. Az autóbuszvezetők esetében korlátozottan lehet előrelépésről, karrierépítésről beszélni, hiszen minden autóbusz-járművezető tekintetében állandóak a feladatok és a követelmények. Ennek ellenére előrelépési lehetőség lehet: területvezető, diszpécser, esetlegesen valamilyen forgalmi munkakör.

A nagy kérdés: mennyit lehet keresni a BKV-nál?

Az egyes járművezetők fizetése között nagy különbségek is lehetnek, hiszen nincs két azonos jellemzővel bíró feladat a járművezetők között. A járművezetői tevékenységek bérkülönbségét több tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak:

 • járműtípus és viszonylat sajátosságai,
 • vezetési gyakorlat, szakmai tapasztalat
 • a járművezetési útvonal /pl.: körúti villamos, vagy peremkerületi/
A buszsofőrök kereseténél például a járművezetői alapórabér átlaga 1263 forint óránként,

a tényleges értéke viszont jellemzően kortól, illetve hivatásos járművezetéssel töltött időtől függ. A fizetés meghatározásánál további tényezők még:

 • a járművezető munkavégzési szokásai, hajlandósága: azaz vállal-e délutános, vagy éjszakai munkát, vállal-e csuklós autóbusz vezetést
 • a járművezető beosztása, azaz dolgozik-e osztott műszakban, vagy csak állandó délelőttös, délutános illetve éjszakai műszakot vállal
 • a járművezetők által vállalt többletfeladatok mértéke, azaz hajlandó-e túlórázni, illetve a pihenőnapján munkát végezni

Összegezve, az autóbuszvezetők bérezése független a járműtípusoktól (kivéve a szóló illetve csuklós busz közötti, vontatási pótlékban megjelenő különbséget), és

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

átlagos bruttó 220 ezer és 350 ezer forint között mozog.

Ezzel a fizetéssel a BKV-s járművezetők között a buszsofőrök kereshetik a legtöbbet, ugyanis 2015. január-december közötti adatok alapján a havi átlag jövedelme egy

 • HÉV járművezetőnek 290 ezer forint
 • metró járművezetőnek 254 ezer forint
 • villamos járművezetőnek pedig 312 ezer forint

amit ágazatonként, évenként eltérő mértékű túlmunkavégzés mellett érhetnek el.

Béren kívüli juttatásokat is kapnak a dolgozók

Ezen felül a cafeteria rendszer keretében béren kívüli juttatásokat is kaphatnak a dolgozók. A cafeteria keret éves összege idén bruttó 164 ezer forint, melynek felosztásakor tíz cafeteria elem közül választhatnak az arra jogosultak. A cafeteria rendszeren túl

 • minden főállású, teljes és részmunkaidős (minimum 4 órás) munkavállaló és 2 közös háztartásban élő családtagja,
 • nyugdíjba vonult munkavállaló és annak 1 közös háztartásban élő családtagja,
 • valamint a szakmai gyakorlatot végző szakmunkástanulók

a BKV Zrt. menetrendszerinti járatainak teljes hosszán díjtalan utazásra jogosító igazolványt kapnak.

Vidéken valamivel kevesebbet keresnek a járművezetők, bár a jövedelem itt is függ többek között a ledolgozott órák vagy túlórák számától, a pótlékoktól, illetve az üzemanyag megtakarítástól. Debrecenben átlagban egy autóbuszvezető 238 ezer forintot, egy trolibuszvezető 217 ezret, egy villamosvezető pedig 216 ezret visz haza havonta - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Debreceni Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A cafetéria juttatás viszont magasabb, az évi cafeteria keret bruttó 250 ezer forint fejenként, melyet Kollektív Szerződésben meghatározott szabadon választható juttatási elemekre lehet felhasználni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?