Durva bérkülönbségek a BKV-nál: ki kaszál a legtöbbet?

2016. március 22. 11:00

Nemrég a 4-es 6-oson találkoztunk egy álláshirdetéssel, amiben a BKV munkatársakat keres. A hirdetésen felbuzdulva a Pénzcentrum utánajárt, mennyit kereshetnek a járművezetők a BKV-nál. Mint kiderült, igen nagy különbség van az egyes bérek között.

Ma Magyarországon a legtöbb területen alapvetően munkaerőhiány van, így a munkáltatók minden lehetőséget igyekeznek megragadni, hogy megfelelő munkaerőt toborozzanak. Bár a BKV-nál jelenleg létszámleépítés folyik, bizonyos munkakörökbe ők is keresnek embereket. A 4-es 6-os villamosokon például nemrég ezzel az álláshirdetéssel lehetett találkozni:

Ennek kapcsán a Pénzcentrum utánajárt, mekkora a munkaerőhiány a BKV-nál, és mennyit lehet keresni buszsofőrként, vagy villamosvezetőként.

Munkaerőhiány helyett létszámleépítés

Az álláshirdetés ellenére a BKV megkeresésünkre elmondta, hogy náluk nem jellemző a munkaerőhiány, sőt, jelenleg csoportos létszámleépítés zajlik a társaságnál. A létszámleépítés azonban nem érint minden területet, így a hiányzó munkakörökbe munkavállalókat keresnek. Elsősorban a csoportos leépítésben érintettek köréből igyekeznek válogatni, de mint a hirdetés is mutatja, új emberekre is szükségük van.

Mint az a hirdetésből is kiderül,  elegendő lehet az általános iskolai végzettség a keresett munkakörre való jelentkezéshez. A munkába lépéshez egy 8-9 hónapos tanfolyamon kell részt venni, aminek az ideje alatt a járművezető tanulói bért kap. A tanfolyamért cserébe nem kell fizetni, a költséget csak a tanulmányi szerződésben meghatározottak szerinti szerződésszegési esetekben kell visszafizetnie a jelentkezőnek.

Mennyire van lehetőség az előrelépésre, a karrierépítésre?
A vasúti területeken a járművezetéssel szerzett munkatapasztalat és a tanfolyami képzések alapján ezen munkakörből kerülnek ki a forgalom előkészítésével, szervezésével, irányításával foglalkozó munkatársak. A legjobb járművezetők közül kerülnek ki a gyakorlati oktatók is. A gyakorlati tapasztalatuk nagymértékben segíti ennek a területnek, a mindennap változó munkaerőigényeknek, illetve az ehhez szükséges műszaki feltételek összehangolását. Az autóbuszvezetők esetében korlátozottan lehet előrelépésről, karrierépítésről beszélni, hiszen minden autóbusz-járművezető tekintetében állandóak a feladatok és a követelmények. Ennek ellenére előrelépési lehetőség lehet: területvezető, diszpécser, esetlegesen valamilyen forgalmi munkakör.

A nagy kérdés: mennyit lehet keresni a BKV-nál?

Az egyes járművezetők fizetése között nagy különbségek is lehetnek, hiszen nincs két azonos jellemzővel bíró feladat a járművezetők között. A járművezetői tevékenységek bérkülönbségét több tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak:

  • járműtípus és viszonylat sajátosságai,
  • vezetési gyakorlat, szakmai tapasztalat
  • a járművezetési útvonal /pl.: körúti villamos, vagy peremkerületi/
A buszsofőrök kereseténél például a járművezetői alapórabér átlaga 1263 forint óránként,

a tényleges értéke viszont jellemzően kortól, illetve hivatásos járművezetéssel töltött időtől függ. A fizetés meghatározásánál további tényezők még:

  • a járművezető munkavégzési szokásai, hajlandósága: azaz vállal-e délutános, vagy éjszakai munkát, vállal-e csuklós autóbusz vezetést
  • a járművezető beosztása, azaz dolgozik-e osztott műszakban, vagy csak állandó délelőttös, délutános illetve éjszakai műszakot vállal
  • a járművezetők által vállalt többletfeladatok mértéke, azaz hajlandó-e túlórázni, illetve a pihenőnapján munkát végezni

Összegezve, az autóbuszvezetők bérezése független a járműtípusoktól (kivéve a szóló illetve csuklós busz közötti, vontatási pótlékban megjelenő különbséget), és

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

átlagos bruttó 220 ezer és 350 ezer forint között mozog.

Ezzel a fizetéssel a BKV-s járművezetők között a buszsofőrök kereshetik a legtöbbet, ugyanis 2015. január-december közötti adatok alapján a havi átlag jövedelme egy

  • HÉV járművezetőnek 290 ezer forint
  • metró járművezetőnek 254 ezer forint
  • villamos járművezetőnek pedig 312 ezer forint

amit ágazatonként, évenként eltérő mértékű túlmunkavégzés mellett érhetnek el.

Béren kívüli juttatásokat is kapnak a dolgozók

Ezen felül a cafeteria rendszer keretében béren kívüli juttatásokat is kaphatnak a dolgozók. A cafeteria keret éves összege idén bruttó 164 ezer forint, melynek felosztásakor tíz cafeteria elem közül választhatnak az arra jogosultak. A cafeteria rendszeren túl

  • minden főállású, teljes és részmunkaidős (minimum 4 órás) munkavállaló és 2 közös háztartásban élő családtagja,
  • nyugdíjba vonult munkavállaló és annak 1 közös háztartásban élő családtagja,
  • valamint a szakmai gyakorlatot végző szakmunkástanulók

a BKV Zrt. menetrendszerinti járatainak teljes hosszán díjtalan utazásra jogosító igazolványt kapnak.

Vidéken valamivel kevesebbet keresnek a járművezetők, bár a jövedelem itt is függ többek között a ledolgozott órák vagy túlórák számától, a pótlékoktól, illetve az üzemanyag megtakarítástól. Debrecenben átlagban egy autóbuszvezető 238 ezer forintot, egy trolibuszvezető 217 ezret, egy villamosvezető pedig 216 ezret visz haza havonta - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Debreceni Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A cafetéria juttatás viszont magasabb, az évi cafeteria keret bruttó 250 ezer forint fejenként, melyet Kollektív Szerződésben meghatározott szabadon választható juttatási elemekre lehet felhasználni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem