Sosem találnád ki, mit csinál most Fekete Pákó

Sosem találnád ki, mit csinál most Fekete Pákó

Pénzcentrum
2016. február 24. 17:28

A zenei karrierje kifulladása miatt Fekete Pákó kénytelen volt polgári foglalkozást találni magának, így szakácsként helyezkedett el egy étteremben. Az egykori mulatóssztár megmutatta hétköznapjait és azt is, hogy melyik étteremben találkozhatunk a főztjével. Nemcsak a vendéglátásban lehet manapság karriert építeni, ugyanis az egyik legkeresettebb szakma jelenleg a takarítóké.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A híres nigériai énekes, Fekete Pákó a zenész karrierje mellett új dologba vágott: szakácsként helyezkedett el egy étteremben. Az újdonsült vendéglátós még mindig nem beszéli tökéletesen a magyar nyelvet, de itt erre nincs is szüksége.

A mulatóssztár egyébként egy Grúz étteremben helyezkedett el, és a Fókusz kamerájának mutatta be, hogyan telnek hétköznapjai az étteremben.

Tényleg megéri a kétkezi munka?

Egy jobb étteremben az átlagos szakácsfizetés többszörösét is megkereshetjük főzéssel, de nem ez most a legkeresettebb kétkezi munka.

A legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van

- mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke.

A takarítás egyébként 2004 óta számít szakmának Magyarországon. jelenleg több mint 10 ezer OKJ végzettséggel rendelkező takarítót tartanak számon hazánkban. Ennek ellenére legalább 5-6 ezer takarítóra lenne szükség. A munkaerőhiány oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, innen pedig nehéz és drága bejutni a városokba, ahol fizetőképes kereslet lenne a takarítókra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Főleg a nagyvállalatok csábítják a takarítókat, azonban nemcsak a multik keresnek embereket erre a munkakörre. A munkaerőhiányt csak tetézi, hogy a munkások sokkal többet kereshetnek a gyártósorok mellett, mint takarítással. Persze erre a szakmára is jellemző, hogy külföldön próbálnak szerencsét:

  • Sokkal nagyobb fizetés mellett
  • A megbecsülés is vonzó a Nyugat-Európába költözéskor.

Közintézményeknél gyakran előfordul, hogy a szakképzett takarítók helyett közmunkásokkal dolgoztatnak, így sokkal olcsóbban kijönnek az intézmények. A Pénzcentrum megkereste Kardos Ádámot, az Azurio Clean Kft. vezetőjét is, aki ezt mondta a témában:

Amíg itthon a szakképzett takarítóknak a minimálbér eléréséért is küzdeniük kell, addig Ausztriában, Máltán vagy Angliában akár havi 300 ezer forintot is könnyedén megkereshetnek. Ha tovább nő a munkaerőhiány, az jelentősen, akár 20 százalékkal is feltornázhatja a takarítás költségeit. Ezt nyilván nem terhelhetjük át egy az egyben a megrendelőre, ezért mi elsősorban a logisztika optimalizálásával, a helyi dolgozók alkalmazásával próbáljuk meg szinten tartani az árakat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG