Sosem találnád ki, mit csinál most Fekete Pákó

Pénzcentrum
2016. február 24. 17:28

A zenei karrierje kifulladása miatt Fekete Pákó kénytelen volt polgári foglalkozást találni magának, így szakácsként helyezkedett el egy étteremben. Az egykori mulatóssztár megmutatta hétköznapjait és azt is, hogy melyik étteremben találkozhatunk a főztjével. Nemcsak a vendéglátásban lehet manapság karriert építeni, ugyanis az egyik legkeresettebb szakma jelenleg a takarítóké.

A híres nigériai énekes, Fekete Pákó a zenész karrierje mellett új dologba vágott: szakácsként helyezkedett el egy étteremben. Az újdonsült vendéglátós még mindig nem beszéli tökéletesen a magyar nyelvet, de itt erre nincs is szüksége.

A mulatóssztár egyébként egy Grúz étteremben helyezkedett el, és a Fókusz kamerájának mutatta be, hogyan telnek hétköznapjai az étteremben.

Tényleg megéri a kétkezi munka?

Egy jobb étteremben az átlagos szakácsfizetés többszörösét is megkereshetjük főzéssel, de nem ez most a legkeresettebb kétkezi munka.

A legtöbb betöltetlen állás jelenleg a takarításban van

- mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztaságtechnológiai Szövetség (Matisz) elnöke.

A takarítás egyébként 2004 óta számít szakmának Magyarországon. jelenleg több mint 10 ezer OKJ végzettséggel rendelkező takarítót tartanak számon hazánkban. Ennek ellenére legalább 5-6 ezer takarítóra lenne szükség. A munkaerőhiány oka, hogy sokan nehezen megközelíthető kistelepülésen élnek, innen pedig nehéz és drága bejutni a városokba, ahol fizetőképes kereslet lenne a takarítókra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Főleg a nagyvállalatok csábítják a takarítókat, azonban nemcsak a multik keresnek embereket erre a munkakörre. A munkaerőhiányt csak tetézi, hogy a munkások sokkal többet kereshetnek a gyártósorok mellett, mint takarítással. Persze erre a szakmára is jellemző, hogy külföldön próbálnak szerencsét:

  • Sokkal nagyobb fizetés mellett
  • A megbecsülés is vonzó a Nyugat-Európába költözéskor.

Közintézményeknél gyakran előfordul, hogy a szakképzett takarítók helyett közmunkásokkal dolgoztatnak, így sokkal olcsóbban kijönnek az intézmények. A Pénzcentrum megkereste Kardos Ádámot, az Azurio Clean Kft. vezetőjét is, aki ezt mondta a témában:

Amíg itthon a szakképzett takarítóknak a minimálbér eléréséért is küzdeniük kell, addig Ausztriában, Máltán vagy Angliában akár havi 300 ezer forintot is könnyedén megkereshetnek. Ha tovább nő a munkaerőhiány, az jelentősen, akár 20 százalékkal is feltornázhatja a takarítás költségeit. Ezt nyilván nem terhelhetjük át egy az egyben a megrendelőre, ezért mi elsősorban a logisztika optimalizálásával, a helyi dolgozók alkalmazásával próbáljuk meg szinten tartani az árakat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM