23 °C Budapest
A gatyád is rámehet a nyelvtanulásra: így úszhatod meg olcsóbban

A gatyád is rámehet a nyelvtanulásra: így úszhatod meg olcsóbban

2016. február 24. 11:00

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország áll a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Sokan vannak, akik a kötelező tanórák mellett nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. A nyelvtanulás azonban nem olcsó mulatság, ezért a Pénzcentrum most megnézte, mennyi az annyi.

Egy friss felmérés szerint az Európai Unió országai közül Magyarország áll a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve. Éppen ezért sokan vannak, akik a kötelező tanórákon túl nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. De vajon mennyibe kerül átlagosan a nyelvtanulás?

Nem állunk túl jól nyelvtudás tekintetében

Itthon a munkahelyek körülbelül 50-60 százalékánál alapelvárás a nyelvtudás. Ehhez képest nem állunk túl jól, jelenleg a felsőoktatásba felvételizők közel felének nincs középfokú, B2-es nyelvvizsgája, miközben 2020-tól legalább középfokú érettségi vagy nyelvvizsga kell a jelentkezéshez. Hazánkban a 4. évfolyamtól kötelező egy idegen nyelv oktatása, a másodikat pedig csak a 9. évfolyamtól, ráadásul csak a gimnazistáknak írja elő a tanterv. Ezeket az adatokat figyelembe véve nem csoda, hogy az Európai Unió országai közül mi állunk a legrosszabbul a kettő vagy több idegen nyelvet tanuló diákok arányát tekintve.

Nem csak az iskolában lehet nyelvet tanulni

Sokan vannak, akik a kötelező tanórai nyelvoktatáson felül külön nyelviskolában, vagy magántanárnál igyekeznek elsajátítani egy idegen nyelvet. Manapság azonban számtalan lehetőség van ezen kívül is a nyelvtanulásra, rengeteg online nyelvtanfolyam, mobil applikáció, vagy akár külföldi lehetőség akad. A választás legfőképpen az egyéni igényektől, na meg persze pénztárcánktól függ.

Mennyi az annyi?

A nyelvtanulás legtöbbször nem olcsó mulatság, a tanfolyamoknak, és a magántanároknak is megvan az áruk. Ha talpraesettebbek vagyunk, vagy van már némi alapunk, akkor viszont magunktól is nekikezdhetünk a nyelvtanulásnak, ugyanis sok ingyenes lehetőség is akad.

Nyelviskola

A nyelviskolákban kiscsoportos oktatás folyik, jellemzően 3-10 fős csoportokban tanulnak a diákok. Körülbelül 3-4 ezer forintos óradíjjal kell számolni, átlagban a 100 órás nyelvtanfolyamok (legtöbbször szintenként) 35- 45 ezer forint körül mozognak. Mielőtt nyelviskolát választunk, érdemes szétnézni a különböző iskolák ajánlatai között, ugyanis szinte mindegyik rendszeresen kínál akciókat. Itt a végleges ár attól függ, hogy mennyi szintet szeretnénk teljesíteni.

Magántanár

Aki nem szeret csoportban tanulni, annak jó megoldás lehet a magántanár. Az interneten is sok magántanár hirdeti magát, sőt már erre specializálódott gyűjtőoldalak is léteznek. 45 percért átlagban 2000-2500 forintot kérnek el, az óradíjak viszont már 3000 ezer forinttól kezdődnek. Érdemes lehet felkeresni akár olyan - még egyetemista nyelvszakos hallgatókat is, - akik vállalnak nyelvoktatást, ugyanis a legtöbb esetben - mivel még egyetemisták - valamivel alacsonyabb díjat számolnak fel az órákért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Külföldi nyelvtanfolyam

Nincs is annál jobb módszer a nyelvtanulásra, mint amikor élesben, külföldön próbálja ki magát az ember. Főleg, ha ehhez még utazás, új barátok, és egy idegen ország megismerésének lehetősége társul. Ez azonban már jóval borsosabb áron van, angol nyelvterületen minimum kéthetes tartózkodással például 500-900 ezer forint körül mozog, de ha esetleg egy egész félévet szeretnénk külföldön tartózkodni, akkor már milliós összegekben kell gondolkodnunk.

Online nyelvtanfolyam

Érdemes böngészni az interneten, ugyanis nagyon sok hasznos feladatot (szintfelmérőt, fejtörőket, játékokat, tanulási tippeket, szókincsfejlesztőket) lehet találni, ráadásul teljesen ingyen. Egyes oldalakon ingyenes hírlevélre is fel lehet iratkozni, így naponta kaphatunk gyakorló feladatokat, amivel fejleszthetjük a nyelvtudásunkat.

Nyelvkönyvek

Ha valaki teljesen egyedül vágna bele a nyelvtanulásba, akkor is szüksége van legalább nyelvkönyvekre, amiből tanulni tud. Bár a nyelvkönyvek sem olcsók, lényegesen kevesebb pénzbe kerülnek, mint a magántanár, vagy a nyelvtanfolyam. A szótárak körülbelül 2500 - 6000 forintba kerülnek, a nyelvtankönyvek átlagban 2500 - 5000 forintért kaphatóak, míg a szókincsfejlesztő könyvek megközelítőleg 2 ezer forinttól kezdődnek.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44