31 °C Budapest
Mire elég fizetésünk? Meghökkentő magyar és külföldi kereset-lista

Mire elég fizetésünk? Meghökkentő magyar és külföldi kereset-lista

2015. június 28. 09:00

Érdekes ábrát tett közzé a Twitteren a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az egyes országok minimálbéréről vásárlóerő paritáson amerikai dollárban. A rossz hír, hogy a vizsgált 27 országból csak három helyen keresnek kevesebbet, mint Magyarországon, úgy tűnik, hogy számunkra a lengyel bérek is az álomkategóriába tartoznak.

Az OECD adatai szerint Magyarországon vásárlóerő paritáson 2,58 dollár volt a nettó minimálbér óránként 2013-ban, ettől csak az észt, a chilei, a lett és a mexikói adat maradt el. Az utolsó helyen álló mexikói bérek mindössze egy dollárt értek el óránként. A több mint 720 forintos magyar minimális órabérrel 115 ezer forintos havi fizetés adódik heti 40 óra munkával és négy héttel számolva.

A legjobban az ausztrál munkavállalók jártak, az OECD adatai szerint 9,54 dollár volt a minimális órabér a szigetországban, ami majdnem a négyszerese a magyarnak. Vagyis egy ausztrál munkavállaló havonta legalább 1500 dollárt, több mint 420 ezer forintot keres. Ettől csak egy hajszállal maradnak el a luxemburgi bérek a nemzetközi szervezet adatai szerint.


A lista egyébként több érdekességre is rávilágít: igazolja például az eurózóna fejlettségbeli különbségből fakadó nehézségeit. Hiszen a luxemburgi 9,24 dolláros és a lett 1,46 dolláros órabérek között több mint hatszoros különbség van. Így pedig nehéz egységes Európáról, egységes eurózónáról beszélni. Az Egyesült Államok esetében az OECD 6,26 dolláros nettó minimális órabérrel számolt, azonban nagy a szórás az egyes államok között. Az adatok szerint 45 tagállamban van érvényben minimális órabér, ezen belül a washingtoni 9,05 dollár és a georgiai és wyomingi 5,15 dollár között szóródnak az adatok. Vagyis a legmagasabb összeg Amerikában is a nemzetközi élmezőnyben van. A Guardian korábbi adatai szerint idén az USA 21 tagállama döntött a minimálbér emelése mellett, és több állam is célként fogalmazta meg néhány éven belül a 10,10 dolláros minimális értéket, ami már magasabb lenne az ausztrálnál is.

Közép-Kelet-Európában a szlovén bérek a legmagasabbak, az OECD adatai szerint legalább 5,14 dollárt kell fizetni ott egy munkavállalónak. Érdekesség viszont, hogy a régióban második helyen állnak a lengyel fizetések, ott 3,59 dollár a minimális órabér. Ez magasabb például a már eurózóna tagnak számító Szlovákia, Lettország vagy Észtország hasonló adatánál. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?