0 °C Budapest

Erre kevés magyar gondol, amikor munkát keres

2015. március 27. 11:02

Számos munkát nem lehet távmunkaként elvégezni. Sok érv és ellenérv merül fel azonban azon állások esetében, melyeknél a feladatok otthonról, kényelmesen a saját kanapénkról, a saját tempónkban is elvégezhetőek lennének.

A Magyar Távmunka Szövetség tájékoztatása szerint a távmunkát két szempont szerint is csoportosíthatjuk. Egyik szempont a munkavégzés helye:

  • Otthoni távmunka: a távmunkás havonta legalább egyszer otthon végez munkát. Van munkaadója, és a kommunikációs kapcsolat felvételéhez szükséges technológiai berendezéssel. Önállóan megszervezi és elvégzi a munkáját.
  • Mobil távmunka: a munkavállaló a vevők elvárásaihoz, és a piac igényeihez igazítja munkavégzését. És ezekhez mérten változik a munka helyszíne is. Online, vagy telefonon tartja a kapcsolatot a vezetőséggel, ugyanakkor az ügyfelekkel személyes kapcsolatot ápol.
  • Távmunka-ház: általában vidéken bevett gyakorlat az, hogy számítógépekkel jól felszerelt telepeken dolgozhatnak azok, akik otthonában nem lennének adottak a feltételek a távmunka elvégzéséhez. A munkáltató telephelyétől távol eső irodát jelent, a lényeg az, hogy az adott munkáltató alakítja ki a munkakörnyezetet saját távmunkásai számára.

A másik csoportosítási szempont a rendszeresség, így megkülönböztethetünk:

  • Alkalmi távmunkát: egyes munkafeladatokat kell csak távmunkaként elvégezni adott esetben. A rendszeresség nincs meghatározva, és csak akkor van rá szükség, ha olyan feladat van, és így egyezik meg róla a főnök és a beosztott.
  • Részleges távmunkát: előre meghatározott rendszerességgel végzi valaki a távmunkát, például heti 1-2 alkalommal.
  • Folyamatos távmunkát: amikor a munkavállaló folyamatosan a telephelytől távol látja el feladatait. Például adatrögzítési, vagy monitoring feladatokat.


Sok érv szól az otthonról végzett munka ellen is és mellette is. Összeszedtünk pár példát, hogy mindenki maga mérlegelhessen.

Mellette:

A távolság nem akadály

Bárhonnan dolgozhatsz, ahol megbízható internetkapcsolat van. Azaz nem vagy helyhez kötve, mehetsz kávézóba, amíg az aksid bírja nyáron ki a parkba, vagy ami még jobb, bárhová a világba. Dolgozhatsz egzotikus országokból, a tengerpartról, ha meg tudod oldani.

Bármikor

Ha meg tudod beszélni a munkáltatóddal, és neki csak az a fontos, hogy a munka el legyen végezve, akárhogy beoszthatod az idődet. Ha éjjeli bagoly vagy, akár este és éjszaka is dolgozhatsz, vagy meghúzhatod úgy a hetet, hogy folyamatosan háromnapos hosszú hétvégéid legyenek.

Spórolás

Spóroltok az irodabérlésen, te pedig a közlekedésen. Ha az irodában a menzán ebédelnél, vagy folyamatosan rendelt menüt ennél, most főzhetsz magadnak. Ezzel pedig jelentősen csökkentheted a költségeidet. A ruhatáradon is spórolhatsz, nem kell kosztümre, csinos munkaruhára költeni, mert otthon akár tréningruhában is nyomhatod.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ellene:

Munkakörnyezet

Könnyű beleszürkülni az otthoni munkába, amikor épp nincs kedved dolgozni, a kedvelt otthoni környezet is könnyen negatívvá válhat. Emellett például téli napokon simán megtörténhet, hogy nincs kedved kimozdulni, így még annyit sem vagy levegőn, amíg eljutsz a munkahelyedre.

Egyedüllét

Számos olyan munka van, ahol hátrány, ha nem találkozol emberekkel. Például ha valaki egy saját webáruházat üzemeltet a nappalijából, ha nincs irodája, vagy boltja, ahol új ügyfeleket szerezhet, hátránya származhat belőle. És nem látsz egyetlen másik arcot sem magad körül, akin látszana, hogy legalább utálja ott és akkor az egészet, mint te.

Folyamatos munkaidő

Ha munkamániás vagy, tulajdonképpen mindig dolgozni fogsz. Nem lesz olyan, hogy ez most a munkaidő vége, most leteszem a tollat. Beragadsz a lakásodba, és a szünet az lesz, hogy szörfölgetsz a neten a munkablokkok között, nem pedig az, hogy találkozol a barátaiddal, vagy sétálsz egyet a parkon keresztül hazafelé.

Sokan nem fogják tudni, ki vagy

Ha egy cég alkalmazottaiként együtt dolgoztok mindenki a saját lakásából, előfordulhat, hogy sosem találkoztok egymással annak ellenére, hogy kollégák vagytok. Az ügyfeleid sem tudják ki vagy, és hogy nézel ki. Ha pedig csak írásban kommunikálsz emberekkel, gyakran könnyebben utasítanak el, vagy csúsznak a kért válasszal. Nem tudják archoz vagy hanghoz kötni az adott levelezőpartnert, nincs lelkiismeret-furdalásuk a csúszás miatt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?