15 °C Budapest

A NAV célkeresztjében: kiderült, kik számíthatnak fokozott ellenőrzésekre

2014. június 26. 13:30

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéseinek célpontjai többek közt az e-kereskedelemben dolgozók, a szépészeti és a strandok területén működő szolgáltatók, de nem maradnak ki a vendéglátósok és a taxisok sem.

Az idei ellenőrzések során az egész országra kiterjedően vizsgálják majd az elektronikus kereskedelemben dolgozókat, de nem maradnak ki a szépészeti szolgáltatások, a vendéglátóhelyek és a taxisok sem, ahogy külön figyelmet kapnak a sporttevékenység, illetve a strandok területén működő szolgáltatók - közölte a NAV a Napi.hu-val.

Ezen kívül az akció ideje alatt az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális termékek forgalmazását végző adóalanyokra, az idegenvezetési szolgáltatókra, strandokra, időszakos vásárokra és egyéb nyári időszakhoz köthető események, nagy tömegeket vonzó fesztiválok ellenőrzésére.

A hatóság emberei többek közt azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat.

Az idén az adóhatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak az online pénztárgépek ellenőrzésére is, amennyiben olyan adóalanyt vonnak ellenőrzés alá, aki kassza használatra kötelezett, akkor természetesen az online pénztárgép szabályszerű használatát is ellenőrizni fogják.

Előveszik a magánorvosokat...

A napokban közölték, hogy az Észak-alföldi Régió három térségében, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság a magánorvosok ellenőrzésére. Az indoklás szerint a tavalyi személyi jövedelemadó bevallások alapján a tételes költségelszámolást alkalmazó orvosok bevételük jelentős hányadát, átlagosan mintegy 80 százalékát költségként számolták el, és több mint negyedrészüknek nem is volt jövedelme, illetve veszteségesnek vallották vállalkozásukat. A bevallási adatok azt tükrözik, hogy az észak-alföldi egyéni vállalkozó orvosok nyeresége alig haladja meg átlagosan az évi egymillió forintot, ám a NAV tapasztalatai szerint "többségük életszínvonala átlagon felüli, luxusautóval közlekednek, luxusingatlanokban élnek".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

...valamint a fémkereskedőket is

Időközben pedig befejeztek egy másik vizsgálatot, melynek keretében 18 illegális fémtelepet számoltak fel Budapesten és Pest megyében. Az akció előzménye, hogy a március elsején megváltozott a fémtörvény, így a szabályok betartásának ellenőrzésekor különös figyelmet fordítottak a fémkereskedelmi engedéllyel működő kereskedők tevékenységére, továbbá az illegális fémkereskedelem visszaszorítására.

Az MTI beszámolója szerint a hatóság ellenőrizte a magánszemélyek által saját ingatlanukon kitermelt fémek leadását és a mennyiségi korlátok betartását, valamint az úgynevezett érzékeny anyagok (vezetékek, sínek, csatornafedelek) leadását és értékesítését. A pénzügyőrök végül a 274 ellenőrzés több mint 41 százalékánál derítettek fel jogsértést, és a szabálytalankodókra összességében 36 millió forint bírságot szabtak ki. A NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága illetékességi területén működő 187 fémkereskedőből 17 engedélyét vonták vissza, miután az nem felelt meg az új szabályozásnak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem