13 °C Budapest

Megdöbbentő számok: ennyien vándoroltak ki tavaly Németországba

Pénzcentrum
2014. május 22. 18:33

Csaknem 60 ezren költöztek Magyarországról Németországba tavaly a német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint.

A Destatis előzetes adatai alapján 2013-ban 58 993 Magyarországról érkező bevándorlót regisztráltak, ami 7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 54 827-hez képest. Magyarország ezzel az ötödik helyen áll a bevándorlók száma alapján összeállított listán. Összesen egyébként 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 év végén a német statisztikai hivatal. Ez közel 29%-kal több mint az előző évben, és a második olyan ország, ahol a legtöbb magyar bevándorló élhet. Az első helyen - 300 ezer ott élő magyarral - az Egyesült Királyság áll.

Ugyanakkor a vándorlási mérleg - a bevándorlók és a kivándorlók különbsége - 7,2 százalékkal kisebb bevándorlási többletet jelez, mint egy évvel korábban. Tavaly 34 681 fő költözött Németországból Magyarországra, az egy évvel korábbi 28 619 után, a bevándorlási többlet így 24 312-re csökkent a 2012-ben regisztrált 26 208-ról.

Tavaly összesen 1 226 000 bevándorló érkezett Németországba, ami húszéves csúcsot, éves szinten pedig 13 százalékos növekedést jelent.

A bevándorlási folyamat szerkezete nem változott lényegesen, tavaly is az uniós társállamokból érkeztek a legtöbben, összesen 780 ezren. Az EU-n belül továbbra is főleg az euróövezet déli régiójából és az unió keleti részéből költöznek Németországba.

Olaszországból például több mint 60 ezren vándoroltak ki Németországba 2013-ban, az egy évvel korábbi 45 ezer után, a Spanyolországból Németországba költözők száma pedig 37 ezerről 44 ezerre emelkedett.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott országból érkezett bevándorlók száma a 2012-ben regisztrált 290 ezerről 309 ezerre emelkedett, míg a 2007-ben csatlakozott Romániát és Bulgáriát együttvéve 175 ezerről 194 ezerre emelkedett a bevándorlók száma.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A beköltözők elsősorban a leginkább prosperáló nyugati tartományokban, vagy Berlinben telepednek le. A tavaly érkezett bevándorlók négyötöde hat tartományban - Bajorországban, Baden-Württembergben, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hessenben, Alsó-Szászországban és Berlinben - koncentrálódik a Destatis kimutatása szerint.

KATTINTS! Külföldön dolgozol? Szinte biztos a luxusnyugdíj

A mostani németországi adatok is azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik a külföldön munkát vállaló magyarok száma. Ők egyébként nemcsak magasabb bérre számíthatnak, de idősebb korukban is magasabb színvonalon élhetnek. A nyugdíj kiszámításánál ugyanis a legtöbb esetben figyelembe veszik a legrövidebb külföldi szolgálati időt is. Így akár több országból is kaphatunk egyszerre nyugdíjat, melyeket összeadva akár igen magas összeg jöhet ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm