25 °C Budapest

Külföldi munkavállalás: így húzzák le tízezrekkel az álláskeresőket

Pénzcentrum
2014. április 17. 17:00

Ahogy arról a Pénzcentrum.hu a közelmúltban beszámolt, egyre gyakrabban fordul elő, hogy jóhiszemű álláskeresőket vernek át. Most éppen külföldi munkát keresőktől csalt ki pénzt egy vaskúti nő. Szállás és utazási költség címen általában 100 eurót (körülbelül 31 ezer forintot) kért el áldozataitól a csaló. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha az interneten keresünk munkát.

A Kalocsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya egy helyi lakos feljelentése alapján csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy ismeretlen nő 2014 januárjától internetes hirdetések keretében ajánlott külföldi munkalehetőségeket.

A gyanú szerint a sértettekkel Baján, a buszpályaudvar környékén található kávézókban, üzletekben találkozott, ahol fiktív munkaszerződéseket íratott alá a gyanútlanokkal. A valóságban nem létező külföldi munkavállaláshoz szükséges szállás és utazási díj költségeként a sértettektől általában 100 eurót, vagy ennek megfelelő forintot vett át. A nő a találkozásokat követő hétvégére ígérte a külföldi kiutazást - főleg Ausztriába - de erre egyik esetben sem került sor. A sértettek ezt követően a csalót sehogyan sem tudták elérni.

A kalocsai nyomozok beazonosították, hogy a bűncselekmény elkövetésével egy 47 éves vaskúti lakos gyanúsítható megalapozottan. A nő kihallgatásán elismerte, hogy több személyt is hasonló módon károsított meg. A Kalocsai Rendőrkapitányság kéri, hogy akit hasonlóképpen károsítottak meg, vagy a bűncselekmények elkövetésével kapcsolatosan információval rendelkezik, hívja az ingyenesen hívható 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

A fenti példa is mutatja, hogy az online álláskeresés számos veszélyt rejthet magában, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Érdemes tehát nagyon odafigyelni a hirdetések böngészése közben, és néhány egyszerű tanácsot megfogadni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei munkakereséshez:

  • Ha neten keresgélsz, minden esetben végezz alapos kutatómunkát. Keress rá a szervezetre, aki kínálja a munkát, és arra is, aki közvetíti. Sok esetben, ha botrány van körülöttük, akkor olvashatsz róluk a sajtóban, vagy fórumokon is találhatsz panaszos beszámolókat velük kapcsolatban. Ha a cím fel van tüntetve a honlapon, érdemes online térképeken ellenőrizni, valóban ott van-e az adott telephely.
  • Itt is érvényes az, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Ha az ajánlatban az szerepel, hogy gyorsan juthatsz kevés munkával sok pénzhez, annak nagyon alaposan nézz utána, mert igen gyanús felhívás lehet.
  • Ne fizess a munkaközvetítőnek! Ha pénzt kér tőled mint munkakeresőtől, élj a gyanúperrel, hogy csaló az illető. Az efféle cégek, vállalkozók legtöbb esetben az állást meghirdető cégtől kapja a jutalékát, nem pedig tőled.
  • Ne fizess információért sem! Sok olyan hirdetés is van, ahol például munkáltatói adatbázist ígérnek neked mint otthonról dolgozónak. Azaz olyan munkáltatók listáját például, akik hozzád hasonló alkalmazottakat keresnek. De olyasmiért is szoktak pénzt kérni, hogy kiokosítsanak arról, hogyan csíphetsz meg egy különlegesen jól jövedelmező ajánlatot.
  • Ne adj ki bankkártya vagy hitelkártya adatokat. Se neten, se telefonon. Más személyes adatot se adj ki, például ne áruld el hol laksz, vagy olyasmit, ami alapján beazonosíthatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?