3 °C Budapest

Ezzel az aljas trükkel fosztottak ki magyar nyugdíjasokat

Pénzcentrum
2014. február 19. 15:04

Továbbra is aljas trükköket bevetve fosztják ki az idős embereket saját otthonukban. Hiába hallani egyre gyakrabban arról, hogy milyen hamis indokokkal jutnak be a lakásokba, az emberek újra és újra bedőlnek a csalóknak.

A napokban helyeztek előzetes letartóztatásba egy 38 éves pápai nőt, aki társával idén januárban és februárban több dunántúli városban fosztott ki időseket - írja a police.hu. Különböző hazugságokkal sikerült bebocsátás nyerniük: szomszédot, eladó lakást keresve, közüzemű cég vagy polgármesteri hivatal alkalmazottjának kiadva magukat. A lakásban a házigazda figyelmét elterelve főként készpénzt tulajdonítottak el. Az így szerzett zsákmányuk több százezer forint. A vádlott ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás, társát még keresi a rendőrség.

KATTINTS!
ALJAS TRÜKKEL FOSZTANAK KI NYUGDÍJASOKAT FÉNYES NAPPAL

Nem csak a kézre kerített bűnelkövetők az egyetlenek, akik közüzemű cég alkalmazottjának kiadva magukat próbálnak lakásokba bejutni. Ahogy arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, az elmúlt időben több bejelentés is érkezett a Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM) trükkös tolvajokról. A csalók csatornatisztítási feladatok elvégzéséhez kértek bebocsátást, és akár 30-40 ezer forintot elkérnek a naiv áldozatoktól. Összesen ők is több százezer forintot zsebeltek így be. A társaság közleménye szerint elsősorban nyugdíjasokra utaztak a szélhámosok.

Annak ellenére, hogy újra és újra találkozhatunk ezekhez hasonló hírekkel, mindig találnak maguknak újabb és újabb áldozatokat a tolvajok. Bár nehéz védekezni a trükkös tolvajok ellen, de nem lehetetlen. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány biztonsági tippet, hogyan óvhatjuk meg értékeinket a körmönfont bűnözőktől:

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • 2. Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • 3. Készpénzt soha! A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. És nem jöhetnek soha azzal a szöveggel, hogy túlfizetésedet akarják ekképpen megtéríteni: de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.
  • 4. Ne írj alá semmit csak úgy! A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.
  • 5. Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen tegyél feljelentést!

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?