8 °C Budapest

Ezzel az aljas trükkel fosztottak ki magyar nyugdíjasokat

Pénzcentrum
2014. február 19. 15:04

Továbbra is aljas trükköket bevetve fosztják ki az idős embereket saját otthonukban. Hiába hallani egyre gyakrabban arról, hogy milyen hamis indokokkal jutnak be a lakásokba, az emberek újra és újra bedőlnek a csalóknak.

A napokban helyeztek előzetes letartóztatásba egy 38 éves pápai nőt, aki társával idén januárban és februárban több dunántúli városban fosztott ki időseket - írja a police.hu. Különböző hazugságokkal sikerült bebocsátás nyerniük: szomszédot, eladó lakást keresve, közüzemű cég vagy polgármesteri hivatal alkalmazottjának kiadva magukat. A lakásban a házigazda figyelmét elterelve főként készpénzt tulajdonítottak el. Az így szerzett zsákmányuk több százezer forint. A vádlott ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás, társát még keresi a rendőrség.

KATTINTS!
ALJAS TRÜKKEL FOSZTANAK KI NYUGDÍJASOKAT FÉNYES NAPPAL

Nem csak a kézre kerített bűnelkövetők az egyetlenek, akik közüzemű cég alkalmazottjának kiadva magukat próbálnak lakásokba bejutni. Ahogy arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, az elmúlt időben több bejelentés is érkezett a Fővárosi Csatornázási Művekhez (FCSM) trükkös tolvajokról. A csalók csatornatisztítási feladatok elvégzéséhez kértek bebocsátást, és akár 30-40 ezer forintot elkérnek a naiv áldozatoktól. Összesen ők is több százezer forintot zsebeltek így be. A társaság közleménye szerint elsősorban nyugdíjasokra utaztak a szélhámosok.

Annak ellenére, hogy újra és újra találkozhatunk ezekhez hasonló hírekkel, mindig találnak maguknak újabb és újabb áldozatokat a tolvajok. Bár nehéz védekezni a trükkös tolvajok ellen, de nem lehetetlen. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány biztonsági tippet, hogyan óvhatjuk meg értékeinket a körmönfont bűnözőktől:

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • 2. Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • 3. Készpénzt soha! A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. És nem jöhetnek soha azzal a szöveggel, hogy túlfizetésedet akarják ekképpen megtéríteni: de sajnos vissza kell adnod. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.
  • 4. Ne írj alá semmit csak úgy! A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.
  • 5. Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen tegyél feljelentést!

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm