1 °C Budapest

Innen is kiutálta a nyugdíjasokat a kormány

Pénzcentrum
2013. május 10. 13:03

Nem számít a tudás és a sok évtizedes tapasztalat, érettségi vizsgaelnökök sem lehetnek a nyugdíjas korú pedagógusok az állami fenntartású intézményekben - tudatták a kormányhivatalok az érettségi vizsgaelnökségre jogosult személyekkel. Az alapítványi, illetve az egyházi iskolákra nem érvényes a korlátozás.

A következő levelet kapta nyugdíjas olvasónk az érettségi vizsgaelnökségre történő felkérés határidejének lejárta előtt pár nappal Budapest Főváros Kormányhivatala Oktatási Főosztályától, amelyet (a vesszőhiányosságokkal együtt) szó szerint közlünk:

"Felhívom a figyelmét, hogy az 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat 1.8. pontja értelmében állami költségvetési szervek (pl. kormányhivatal, KLIK) nem köthetnek megbízási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Amennyiben Ön állami fenntartású középiskolába kapna megbízást, kérem ne fogadja el ha betöltötte a nyugdíjkorhatárt".

A levélben foglaltak azért is meglepőek, mivel az oktatási hivatalok pontosan tudják, ki a nyugdíjas, és ki nem a vizsgaelnökök közül. A hivatkozott kormányhatározatot tavaly december 29-én hirdették ki. Eszerint a kormány felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek ne kössenek megbízási és vállalkozási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

A kormányhatározat lehetőséget ad arra, hogy a költségvetési szerv vezetője mégiscsak hozzájáruljon a megbízási, illetve vállalkozási szerződés megkötéséhez abban az esetben, ha azt a költségvetési szerv különösen fontos érdeke vagy alaptevékenysége indokolja. Ehhez azonban előzetesen ki kell kérni a kormány véleményét. A kormányhatározat nem részletezi, mi számít különösen fontos érdeknek, így nagy kérdés, hogy az érettségi elnökök esetében vajon kiknek a foglalkoztatásához járul hozzá a kormány.

Ennyit ér a szakértő

Olvasónk 14 éves érettségi elnöki tapasztalattal rendelkezik, azt megelőzően sok éven keresztül érettségiztető tanár volt. Elmondása szerint a különböző megbeszéléseken résztvevő elnökök háromnegyede nyugdíjas korú. Meggyőződése, hogy csak sokéves tapasztalattal lehet kiszűrni az esetleges visszaéléseket, csalásokat az érettségi vizsgán, s a beérkező felülvizsgálati kérelmek elbírálása sem egyszerű feladat.

Az érettségi elnökök döntő többsége szakértő is egyben, ezt a tevékenységet életük végéig gyakorolhatnák. Semmire sem mennek azonban a tapasztalatukkal, és azzal, hogy szerepelnek a különféle listákon, a kormányhatározat értelmében szakértői feladat ellátására sem kaphatnak megbízást állami intézményektől.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Olvasónk az idei évben egy alapítványi iskolába kapott felkérést vizsgaelnöki feladat ellátására. A kormányhivatalokban uralkodó fejetlenséget jelzi, hogy május elsejéig meg kellett volna kapniuk a megbízásukat a vizsgaelnököknek. Olvasónk - annak ellenére, hogy már javában zajlik az érettségi - a mai napig nem kapta meg a vizsgaelnöki megbízásra vonatkozó dokumentumot, addig pedig nem tudja elfogadni a felkérést az alapítványi iskolától. Véleménye szerint erősen diszkriminatív, hogy állami fenntartású intézményekben nem lehet megbízni nyugdíjas korúakat, alapítványi, illetve egyházi iskolákban azonban minden további nélkül meg lehet ezt tenni.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vizsgaelnök szeretne lenni

Érettségi elnök nem lehet bárki. Az országos érettségi vizsgaelnöki névjegyzékbe az vehető fel, aki mesterfokozattal, középiskolában pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel, valamint 10 év középiskolai pedagógus-munkakörben vagy pedagógusképző felsőoktatási intézmény oktatói munkakörben szerzett gyakorlattal rendelkezik. Részt kell vennie továbbá a vizsgaelnöki feladatok ellátásához szükséges szakmai felkészítésben vagy továbbképzésben, ez alól azok mentesülnek, akik pedagógus-szakvizsgával egyenértékű tudományos fokozattal vagy doktori cselekmény alapján szerzett doktori címmel rendelkeznek. A névjegyzékbe nyilvános pályázat útján lehet felvételt nyerni.

A továbbképzéshez manapság mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a pedagógusoknak: a harmincórás képzésért 38 ezer forintot kell fizetniük. Az érintetteknek egyáltalán nem kedvezett a bruttó minimálbér drasztikus felemelése. Az országos vizsgaelnöki névjegyzékre kerülésért a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget kell fizetniük, ami az idei bruttó 98 ezer forintos legkisebb kereset mellett 14 700 forint. Ugyanennyit kell fizetni a meghosszabbításért is, és a kiegészítésért is, ráadásul vizsgaterületenként kell érteni ezt az összeget. Az adatváltoztatás díja, illetve az elveszett, megrongálódott igazolvány pótlása 3 ezer forintba kerül.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm