14 °C Budapest

Innen is kiutálta a nyugdíjasokat a kormány

Pénzcentrum
2013. május 10. 13:03

Nem számít a tudás és a sok évtizedes tapasztalat, érettségi vizsgaelnökök sem lehetnek a nyugdíjas korú pedagógusok az állami fenntartású intézményekben - tudatták a kormányhivatalok az érettségi vizsgaelnökségre jogosult személyekkel. Az alapítványi, illetve az egyházi iskolákra nem érvényes a korlátozás.

A következő levelet kapta nyugdíjas olvasónk az érettségi vizsgaelnökségre történő felkérés határidejének lejárta előtt pár nappal Budapest Főváros Kormányhivatala Oktatási Főosztályától, amelyet (a vesszőhiányosságokkal együtt) szó szerint közlünk:

"Felhívom a figyelmét, hogy az 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat 1.8. pontja értelmében állami költségvetési szervek (pl. kormányhivatal, KLIK) nem köthetnek megbízási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Amennyiben Ön állami fenntartású középiskolába kapna megbízást, kérem ne fogadja el ha betöltötte a nyugdíjkorhatárt".

A levélben foglaltak azért is meglepőek, mivel az oktatási hivatalok pontosan tudják, ki a nyugdíjas, és ki nem a vizsgaelnökök közül. A hivatkozott kormányhatározatot tavaly december 29-én hirdették ki. Eszerint a kormány felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek ne kössenek megbízási és vállalkozási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

A kormányhatározat lehetőséget ad arra, hogy a költségvetési szerv vezetője mégiscsak hozzájáruljon a megbízási, illetve vállalkozási szerződés megkötéséhez abban az esetben, ha azt a költségvetési szerv különösen fontos érdeke vagy alaptevékenysége indokolja. Ehhez azonban előzetesen ki kell kérni a kormány véleményét. A kormányhatározat nem részletezi, mi számít különösen fontos érdeknek, így nagy kérdés, hogy az érettségi elnökök esetében vajon kiknek a foglalkoztatásához járul hozzá a kormány.

Ennyit ér a szakértő

Olvasónk 14 éves érettségi elnöki tapasztalattal rendelkezik, azt megelőzően sok éven keresztül érettségiztető tanár volt. Elmondása szerint a különböző megbeszéléseken résztvevő elnökök háromnegyede nyugdíjas korú. Meggyőződése, hogy csak sokéves tapasztalattal lehet kiszűrni az esetleges visszaéléseket, csalásokat az érettségi vizsgán, s a beérkező felülvizsgálati kérelmek elbírálása sem egyszerű feladat.

Az érettségi elnökök döntő többsége szakértő is egyben, ezt a tevékenységet életük végéig gyakorolhatnák. Semmire sem mennek azonban a tapasztalatukkal, és azzal, hogy szerepelnek a különféle listákon, a kormányhatározat értelmében szakértői feladat ellátására sem kaphatnak megbízást állami intézményektől.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Olvasónk az idei évben egy alapítványi iskolába kapott felkérést vizsgaelnöki feladat ellátására. A kormányhivatalokban uralkodó fejetlenséget jelzi, hogy május elsejéig meg kellett volna kapniuk a megbízásukat a vizsgaelnököknek. Olvasónk - annak ellenére, hogy már javában zajlik az érettségi - a mai napig nem kapta meg a vizsgaelnöki megbízásra vonatkozó dokumentumot, addig pedig nem tudja elfogadni a felkérést az alapítványi iskolától. Véleménye szerint erősen diszkriminatív, hogy állami fenntartású intézményekben nem lehet megbízni nyugdíjas korúakat, alapítványi, illetve egyházi iskolákban azonban minden további nélkül meg lehet ezt tenni.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vizsgaelnök szeretne lenni

Érettségi elnök nem lehet bárki. Az országos érettségi vizsgaelnöki névjegyzékbe az vehető fel, aki mesterfokozattal, középiskolában pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel, valamint 10 év középiskolai pedagógus-munkakörben vagy pedagógusképző felsőoktatási intézmény oktatói munkakörben szerzett gyakorlattal rendelkezik. Részt kell vennie továbbá a vizsgaelnöki feladatok ellátásához szükséges szakmai felkészítésben vagy továbbképzésben, ez alól azok mentesülnek, akik pedagógus-szakvizsgával egyenértékű tudományos fokozattal vagy doktori cselekmény alapján szerzett doktori címmel rendelkeznek. A névjegyzékbe nyilvános pályázat útján lehet felvételt nyerni.

A továbbképzéshez manapság mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a pedagógusoknak: a harmincórás képzésért 38 ezer forintot kell fizetniük. Az érintetteknek egyáltalán nem kedvezett a bruttó minimálbér drasztikus felemelése. Az országos vizsgaelnöki névjegyzékre kerülésért a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget kell fizetniük, ami az idei bruttó 98 ezer forintos legkisebb kereset mellett 14 700 forint. Ugyanennyit kell fizetni a meghosszabbításért is, és a kiegészítésért is, ráadásul vizsgaterületenként kell érteni ezt az összeget. Az adatváltoztatás díja, illetve az elveszett, megrongálódott igazolvány pótlása 3 ezer forintba kerül.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?