21 °C Budapest

Innen is kiutálta a nyugdíjasokat a kormány

Pénzcentrum
2013. május 10. 13:03

Nem számít a tudás és a sok évtizedes tapasztalat, érettségi vizsgaelnökök sem lehetnek a nyugdíjas korú pedagógusok az állami fenntartású intézményekben - tudatták a kormányhivatalok az érettségi vizsgaelnökségre jogosult személyekkel. Az alapítványi, illetve az egyházi iskolákra nem érvényes a korlátozás.

A következő levelet kapta nyugdíjas olvasónk az érettségi vizsgaelnökségre történő felkérés határidejének lejárta előtt pár nappal Budapest Főváros Kormányhivatala Oktatási Főosztályától, amelyet (a vesszőhiányosságokkal együtt) szó szerint közlünk:

"Felhívom a figyelmét, hogy az 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat 1.8. pontja értelmében állami költségvetési szervek (pl. kormányhivatal, KLIK) nem köthetnek megbízási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Amennyiben Ön állami fenntartású középiskolába kapna megbízást, kérem ne fogadja el ha betöltötte a nyugdíjkorhatárt".

A levélben foglaltak azért is meglepőek, mivel az oktatási hivatalok pontosan tudják, ki a nyugdíjas, és ki nem a vizsgaelnökök közül. A hivatkozott kormányhatározatot tavaly december 29-én hirdették ki. Eszerint a kormány felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, tegyék meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek ne kössenek megbízási és vállalkozási szerződést olyan személlyel, aki a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

A kormányhatározat lehetőséget ad arra, hogy a költségvetési szerv vezetője mégiscsak hozzájáruljon a megbízási, illetve vállalkozási szerződés megkötéséhez abban az esetben, ha azt a költségvetési szerv különösen fontos érdeke vagy alaptevékenysége indokolja. Ehhez azonban előzetesen ki kell kérni a kormány véleményét. A kormányhatározat nem részletezi, mi számít különösen fontos érdeknek, így nagy kérdés, hogy az érettségi elnökök esetében vajon kiknek a foglalkoztatásához járul hozzá a kormány.

Ennyit ér a szakértő

Olvasónk 14 éves érettségi elnöki tapasztalattal rendelkezik, azt megelőzően sok éven keresztül érettségiztető tanár volt. Elmondása szerint a különböző megbeszéléseken résztvevő elnökök háromnegyede nyugdíjas korú. Meggyőződése, hogy csak sokéves tapasztalattal lehet kiszűrni az esetleges visszaéléseket, csalásokat az érettségi vizsgán, s a beérkező felülvizsgálati kérelmek elbírálása sem egyszerű feladat.

Az érettségi elnökök döntő többsége szakértő is egyben, ezt a tevékenységet életük végéig gyakorolhatnák. Semmire sem mennek azonban a tapasztalatukkal, és azzal, hogy szerepelnek a különféle listákon, a kormányhatározat értelmében szakértői feladat ellátására sem kaphatnak megbízást állami intézményektől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olvasónk az idei évben egy alapítványi iskolába kapott felkérést vizsgaelnöki feladat ellátására. A kormányhivatalokban uralkodó fejetlenséget jelzi, hogy május elsejéig meg kellett volna kapniuk a megbízásukat a vizsgaelnököknek. Olvasónk - annak ellenére, hogy már javában zajlik az érettségi - a mai napig nem kapta meg a vizsgaelnöki megbízásra vonatkozó dokumentumot, addig pedig nem tudja elfogadni a felkérést az alapítványi iskolától. Véleménye szerint erősen diszkriminatív, hogy állami fenntartású intézményekben nem lehet megbízni nyugdíjas korúakat, alapítványi, illetve egyházi iskolákban azonban minden további nélkül meg lehet ezt tenni.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vizsgaelnök szeretne lenni

Érettségi elnök nem lehet bárki. Az országos érettségi vizsgaelnöki névjegyzékbe az vehető fel, aki mesterfokozattal, középiskolában pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel, valamint 10 év középiskolai pedagógus-munkakörben vagy pedagógusképző felsőoktatási intézmény oktatói munkakörben szerzett gyakorlattal rendelkezik. Részt kell vennie továbbá a vizsgaelnöki feladatok ellátásához szükséges szakmai felkészítésben vagy továbbképzésben, ez alól azok mentesülnek, akik pedagógus-szakvizsgával egyenértékű tudományos fokozattal vagy doktori cselekmény alapján szerzett doktori címmel rendelkeznek. A névjegyzékbe nyilvános pályázat útján lehet felvételt nyerni.

A továbbképzéshez manapság mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a pedagógusoknak: a harmincórás képzésért 38 ezer forintot kell fizetniük. Az érintetteknek egyáltalán nem kedvezett a bruttó minimálbér drasztikus felemelése. Az országos vizsgaelnöki névjegyzékre kerülésért a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget kell fizetniük, ami az idei bruttó 98 ezer forintos legkisebb kereset mellett 14 700 forint. Ugyanennyit kell fizetni a meghosszabbításért is, és a kiegészítésért is, ráadásul vizsgaterületenként kell érteni ezt az összeget. Az adatváltoztatás díja, illetve az elveszett, megrongálódott igazolvány pótlása 3 ezer forintba kerül.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29