Cáfol az NGM: időben le lesznek cserélve a pénztárgépek

Pénzcentrum
2013. március 6. 17:02

Az új típusú, online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre vonatkozó részletes szabályokat tartalmazó NGM rendelet 2013. február 15-én került kihirdetésre, amely rendeletben foglaltak minden piaci szereplőre változatlanul érvényesek - közölte a minisztérium közleményben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A miniszteri rendeletben szabályozott ütemezés alapján a pénztárgépek engedélyezése, gyártása kellő időre meg fog valósulni, így nem lesz akadálya a jogszabály szerinti határidő betartásának, és az állami adóhatóság általi betartatásának.

A rendeletnek megfelelően az új pénztárgépekre való átállás időpontja 2013. május elseje. A rendszer újdonsága miatt, illetve annak érdekében, hogy minden érintettnek kellő idő álljon rendelkezésre az új követelményeknek megfelelő pénztárgépekre való átállásra, a tárca kétlépcsős türelmi időszakot határozott meg.

A fentieknek megfelelően a pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező - jellemzően PC alapú pénztárgépeket - december 31-ig működtethetik anélkül, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szankcionálná az átállás elmulasztását. Emellett a jogalkotói szándék megvalósulása érdekében a nagyobb felkészülési idővel rendelkező elektronikus naplós hagyományos pénztárgépek üzemeltetői 2013. július 1-től elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?