Elhunyt a milliárdos cseléd, a J&J vagyon örököse

MTI
2013. április 7. 11:03

Hosszú, súlyos betegség után 76 évesen elhunyt Barbara Piasecka Johnson, a Johnson&Johnson-vagyon örököse, aki szegény lengyel parasztlányból lett a világ egyik leggazdagabb asszonya.

Az amerikai vállalatbirodalom örököse, J. Seward Johnson sr. lelkes műgyűjtőként és emberbaráti tevékenységéről is ismert özvegyének április 1-jén bekövetkezett haláláról a Rzeczpospolita című lengyel lap számolt be csütörtöki számában.

Barbara Piasecka Lengyelország keleti, ma Fehéroroszországhoz tartozó részén született 1937-ben. Földműveléssel foglalkozó családja a második világháború után Wroclawban telepedett le, ahol a lány művészettörténetből szerzett diplomát. 1968-ban pénz és nyelvtudás nélkül kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol szakácsnőként és cselédlányként talált állást a Johnson & Johnson-vagyon örökösénél, idősebb J. Seward Johnsonnál és feleségénél.

A munkaadó nemsokára beleszeretett a cselédbe, annyira, hogy 1971-ben még második feleségétől, két gyermekének anyjától is elvált a kedvéért. Nyolc nappal a válás után a 76 éves férfi már feleségül is vette a 34 éves Piaseckát egy esküvőn, amelyen a korabeli társasági sajtó tudósításai szerint a vőlegény hat felnőtt gyermeke közül egy sem jelent meg.

Az 1983-ban elhalálozott J. Seward Johnson sr. végrendeletében Barbara Piaseckára hagyta csaknem teljes vagyonát, majdnem teljesen kisemmizve gyermekeit és az általa alapított floridai óceánkutató intézetet is, amely pedig a szívügye volt. A leszármazottak szerint az "agresszív" és "ügyeskedő" mostohaanyjuk bírta rá apjukat a végrendelet aláírására egy olyan állapotban, amikor az úgymond már nem is volt teljesen a tudatánál.

Az özvegy szerint viszont a gyáriparos felelőtlen költekezésük és botrányos viselkedésük miatt hagyta ki végrendeletéből gyermekeit, akikről amúgy jó előre gondoskodott alapítványok létrehozásra révén.

A félmilliárd dollárosra becsült vagyon megszerzése érdekében egy 1986-os perben a felek 17 millió dollárt fizettek ki ügyvédi költségként, de végül peren kívül egyeztek meg úgy, hogy az asszonyé lett a vagyon nagyobb része.

A Forbes legfrissebbi, 2013. márciusi adatai szerint Barbara Piasecka Johnson 3,6 milliárd dollárra tehető vagyonával a földkerekség 376. leggazdagabb embereként, egyben a világ 42. leggazdagabb asszonyaként hunyt el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kommunista Lengyelországban ismeretlen maradt, szülőhazája csak 1990 után ismerte meg, amikor dollármilliókat ajánlott fel a bezárás fenyegette a gdanski hajógyár, a Szolidaritás ellenzéki szakszervezet bölcsőjének megmentésére.

Barbara Piaseckát jelentős műgyűjtőként is ismerték, gyűjteményében megtalálhatók voltak többek közt Monet, Picasso, Caravaggio és Rembrandt alkotásai. A gyűjtemény egyes darabjai jelenleg egy monacói múzeumban, mások a lengyel nemzeti múzeumban láthatók.

A nevéhez fűződik a nemzetközi műkincspiac több jelenetős ügylete, 2004-ben például ő adta el II. János Ádám liechtensteini hercegnek 36,7 millió dolláros rekordáron a világ legdrágább bútordarabját, egy 18. századi Badminton fiókos szekrényt. 2009-ben egy Rembrandt-portrét adott el 32,9 millió dollárért Steve Wynn kaszinómágnásnak.

A Johnson & Johnson-vagyon örökösét jól ismerték Lengyelországban humanitárius tevékenységéről is, egyebek közt autista gyermekeknek létesített alapítványt és iskolát Gdanskban.

Noha Barbara Piasecka Johnson monacói lakos volt, Lengyelországban halt meg, és ott is temetik el egy wroclawi temetőben. Április 15-én a wroclawi katedrálisban búcsúztatják.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem