13 °C Budapest

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot

Pénzcentrum
2013. március 21. 17:10

Történetének legjobb évkezdését produkálta a hazai befektetési alapszektor, februárban 106,1 milliárd forintnyi friss pénzt helyeztek el az alapokban, miközben a kezelt vagyon két hónap alatt közel 250 milliárd forinttal nőtt. A jelentősen csökkenő betéti kamatoknak és a kedvező visszatekintő alaphozamoknak köszönhetően a lakosság egyre nagyobb pénzeket helyez el az alapokban, a leginkább keresett alapok között ott találjuk a pénzpiaci-, a kötvény- és az abszolút hozamú alapokat. Ha minden ebben a kerékvágásban folytatódik, akkor április végére akár már a történelmi csúcsok fölé is emelkedhet a szegmens vagyona. Az eddigi csúcs a 2011 februárjában felállított 3885 milliárd forint.

A BAMOSZ februári statisztikái szerint nem csillapodott a lakosság befektetési alap vásárlási kedve, a hónap során az alapokban kezelt vagyon 114,7 milliárd forinttal 3657,8 milliárd forintra emelkedett. Utoljára ezeken a szinteken 2011 júliusában jártunk, és ha jobban megnézzük, akkor a historikus, 2011 február végi csúcsoktól mindössze 227,7 milliárd forinttal vagyunk elmaradva, ami ha a vételi erő továbbra is fennmarad, akkor két hónapon belül akár össze is jöhet. Az elmúlt évek statisztikáit visszanézve még nem indult ilyen erősen az év, két hónap alatt 245 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon, amelynek a döntő többségét a tőkebeáramlás tette ki.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot


A februári statisztikákat megbontva azt találtuk, hogy a 114,7 milliárd forintos pluszból 106,1 milliárd forintot tett ki a tőkebeáramlás, míg a befektetéseken elért hozamok 8,6 milliárd forintot jelentettek. Januárban hasonló volt a kép, sőt a tőkebeáramlás még nőni is tudott, egyedül a piaci hozamok maradtak el az év első hónapjához képest. A historikus adatok alapján nagyon jól látszik, hogy 2012 második felétől kezdve egy átmeneti megálló mellett folyamatosan nőni tudott a tőkebeáramlás a szektorban, az utóbbi öt hónapban pedig rendre 50 milliárd vagy afeletti volt a tőkebeáramlás nagysága.

Viszonylag egyszerű okokkal magyarázható a befektetési alapok növekvő népszerűsége, az alapokkal leginkább versenyző termékek a betétek, ezen a fronton viszont a jegybanki alapkamat csökkenése miatt már a bankok nem tudnak olyan kamatokat ígérni, amely jelentősen meghaladná a pénzpiacon elérhető hozamokat. A Magyarországon leginkább népszerű alapkategória, a pénzpiaci alapoké, a befektetők pedig relatíve gyorsan át tudják mozdítani a lejárt betétjeiket alapokba, ha a körülmények ezt indokolják. Az alapok számára az is pozitívum, hogy a tavalyi év nagyon jól sikerült, az alapok egy éves visszatekintő hozamai magasak, legyen szó akár a pénzpiaci-, akár a kötvény-, vagy éppen a származtatott alapokról. A befektetők pedig jellemzően ezt veszik figyelembe, amikor választanak a betétek és az alapok között.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot


Az előző havi tőkeáramlás is ezt a tényt erősítette meg, a legnépszerűbb alapok februárban a pénzpiaci alapok voltak, ebbe az alapkategóriába 38 milliárd forint friss tőke érkezett. Hasonlóan keresettek voltak a kötvényalapok is, a visszatekintő hozamok alapján bőven kétszámjegyű hozamokat elérő alapok 35,5 milliárd forintot tudtak magukhoz vonzani. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az abszolút hozamú alapok fértek fel, a szakma slágertermékének számító alapok most is 14,3 milliárd forinttal tudtak bővülni csak a befektetési jegy értékesítéseknek köszönhetően. A hónap vesztesei a részvény- és az árupiaci alapok voltak, azonban óriási összegek nem távoztak az alapkategóriákból.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A havi hozamokat illetően az élboly azért jelentősen átalakult, az első helyen igaz a kötvényalapok végeztek, azonban a második és a harmadik helyen a befektetők által kevésbé keresett vegyes alapok, valamint az intézményi befektetők számára fenntartott zártkörű alapok végeztek. A hónap során a legnagyobb veszteséget vagyonarányosan az árupiaci alapok szenvedték el, azonban itt mindösszesen 6 alapról van szó, vagyis akár egy alap rosszabb teljesítménye elvihette a statisztikát. A pénzpiaci alapok igaz a BAMOSZ adatai szerint negatív értékkel szerepelnek, ebben viszont nemcsak a hozamok, hanem egy alap kiesésének technikai hatása is benne szerepel, ezt viszont külön információ hiányában nem tudtuk kiszűrni.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot


A tőkeáramlásokban látható folyamatok alapvetően nem tudták megváltoztatni a hazai befektetési alap kategóriák részesedését, még mindig messze a legnagyobb részesedéssel a pénzpiaci alapok állnak az első helyen, amelyek gyakorlatilag a betétek legközelebbi helyettesítőjének számítanak. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy a kötvényalapokba az utóbbi hónapokban érkező nagyobb pénzek hatására már megközelítették a tőkevédett alapokat, hamarosan akár helycseres is történhet. A kedvező visszatekintő hozamok ugyanis a kötvényalapok mellett szólnak, még akkor is ha a jövőben ezeket a hozamokat nem tudják majd az alapok megismételni, a befektetők legalább fél évig még megnövekedett érdeklődést fognak mutatni az alapkategória iránt. A magyar piac specialitását mutatja, hogy az abszolút hozamú alapok hamarosan be fogják érni a részvényalapokat, miközben utóbbi kategória Nyugat-Európában sokkal nagyobb részarányt hasít ki a teljes tortából.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 27. 15:30
Három, 11 százalékot meghaladó induló kamatozású magyar állampapír-sorozat is forgalomba kerül szept...
Holdblog  |  2022. szeptember 27. 15:25
Csak szólok: a nyolcmilliárdosra duzzadt emberiség körébl egyes egyedüliként e sorok írója az, aki f...
MEDIA1  |  2022. szeptember 27. 15:18
Palik László, a háborús menekülteket segít HelpU Radio ötletgazdája volt a Media1 podcastjának stúdi...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 27. 13:40
Ha katás voltál augusztus végéig, akkor szeptember végéig nyilatkoznod kell, hogy mennyi bevételed s...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?