0 °C Budapest

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot

Pénzcentrum
2013. március 21. 17:10

Történetének legjobb évkezdését produkálta a hazai befektetési alapszektor, februárban 106,1 milliárd forintnyi friss pénzt helyeztek el az alapokban, miközben a kezelt vagyon két hónap alatt közel 250 milliárd forinttal nőtt. A jelentősen csökkenő betéti kamatoknak és a kedvező visszatekintő alaphozamoknak köszönhetően a lakosság egyre nagyobb pénzeket helyez el az alapokban, a leginkább keresett alapok között ott találjuk a pénzpiaci-, a kötvény- és az abszolút hozamú alapokat. Ha minden ebben a kerékvágásban folytatódik, akkor április végére akár már a történelmi csúcsok fölé is emelkedhet a szegmens vagyona. Az eddigi csúcs a 2011 februárjában felállított 3885 milliárd forint.

A BAMOSZ februári statisztikái szerint nem csillapodott a lakosság befektetési alap vásárlási kedve, a hónap során az alapokban kezelt vagyon 114,7 milliárd forinttal 3657,8 milliárd forintra emelkedett. Utoljára ezeken a szinteken 2011 júliusában jártunk, és ha jobban megnézzük, akkor a historikus, 2011 február végi csúcsoktól mindössze 227,7 milliárd forinttal vagyunk elmaradva, ami ha a vételi erő továbbra is fennmarad, akkor két hónapon belül akár össze is jöhet. Az elmúlt évek statisztikáit visszanézve még nem indult ilyen erősen az év, két hónap alatt 245 milliárd forinttal nőtt a kezelt vagyon, amelynek a döntő többségét a tőkebeáramlás tette ki.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot


A februári statisztikákat megbontva azt találtuk, hogy a 114,7 milliárd forintos pluszból 106,1 milliárd forintot tett ki a tőkebeáramlás, míg a befektetéseken elért hozamok 8,6 milliárd forintot jelentettek. Januárban hasonló volt a kép, sőt a tőkebeáramlás még nőni is tudott, egyedül a piaci hozamok maradtak el az év első hónapjához képest. A historikus adatok alapján nagyon jól látszik, hogy 2012 második felétől kezdve egy átmeneti megálló mellett folyamatosan nőni tudott a tőkebeáramlás a szektorban, az utóbbi öt hónapban pedig rendre 50 milliárd vagy afeletti volt a tőkebeáramlás nagysága.

Viszonylag egyszerű okokkal magyarázható a befektetési alapok növekvő népszerűsége, az alapokkal leginkább versenyző termékek a betétek, ezen a fronton viszont a jegybanki alapkamat csökkenése miatt már a bankok nem tudnak olyan kamatokat ígérni, amely jelentősen meghaladná a pénzpiacon elérhető hozamokat. A Magyarországon leginkább népszerű alapkategória, a pénzpiaci alapoké, a befektetők pedig relatíve gyorsan át tudják mozdítani a lejárt betétjeiket alapokba, ha a körülmények ezt indokolják. Az alapok számára az is pozitívum, hogy a tavalyi év nagyon jól sikerült, az alapok egy éves visszatekintő hozamai magasak, legyen szó akár a pénzpiaci-, akár a kötvény-, vagy éppen a származtatott alapokról. A befektetők pedig jellemzően ezt veszik figyelembe, amikor választanak a betétek és az alapok között.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot


Az előző havi tőkeáramlás is ezt a tényt erősítette meg, a legnépszerűbb alapok februárban a pénzpiaci alapok voltak, ebbe az alapkategóriába 38 milliárd forint friss tőke érkezett. Hasonlóan keresettek voltak a kötvényalapok is, a visszatekintő hozamok alapján bőven kétszámjegyű hozamokat elérő alapok 35,5 milliárd forintot tudtak magukhoz vonzani. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az abszolút hozamú alapok fértek fel, a szakma slágertermékének számító alapok most is 14,3 milliárd forinttal tudtak bővülni csak a befektetési jegy értékesítéseknek köszönhetően. A hónap vesztesei a részvény- és az árupiaci alapok voltak, azonban óriási összegek nem távoztak az alapkategóriákból.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A havi hozamokat illetően az élboly azért jelentősen átalakult, az első helyen igaz a kötvényalapok végeztek, azonban a második és a harmadik helyen a befektetők által kevésbé keresett vegyes alapok, valamint az intézményi befektetők számára fenntartott zártkörű alapok végeztek. A hónap során a legnagyobb veszteséget vagyonarányosan az árupiaci alapok szenvedték el, azonban itt mindösszesen 6 alapról van szó, vagyis akár egy alap rosszabb teljesítménye elvihette a statisztikát. A pénzpiaci alapok igaz a BAMOSZ adatai szerint negatív értékkel szerepelnek, ebben viszont nemcsak a hozamok, hanem egy alap kiesésének technikai hatása is benne szerepel, ezt viszont külön információ hiányában nem tudtuk kiszűrni.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot


A tőkeáramlásokban látható folyamatok alapvetően nem tudták megváltoztatni a hazai befektetési alap kategóriák részesedését, még mindig messze a legnagyobb részesedéssel a pénzpiaci alapok állnak az első helyen, amelyek gyakorlatilag a betétek legközelebbi helyettesítőjének számítanak. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy a kötvényalapokba az utóbbi hónapokban érkező nagyobb pénzek hatására már megközelítették a tőkevédett alapokat, hamarosan akár helycseres is történhet. A kedvező visszatekintő hozamok ugyanis a kötvényalapok mellett szólnak, még akkor is ha a jövőben ezeket a hozamokat nem tudják majd az alapok megismételni, a befektetők legalább fél évig még megnövekedett érdeklődést fognak mutatni az alapkategória iránt. A magyar piac specialitását mutatja, hogy az abszolút hozamú alapok hamarosan be fogják érni a részvényalapokat, miközben utóbbi kategória Nyugat-Európában sokkal nagyobb részarányt hasít ki a teljes tortából.

A betétek már nem hozzák lázba a lakosságot

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 7. 13:51
Egy elemzés végigment az új EU-s médiaszabályozás (az EMFA) pontjain és megnézte, hogyan érintheti e...
Kiszámoló  |  2023. december 7. 12:09
Három hónapja írtam arról, hogy mennyire amatőr módon sebezhető az Államkincstár online felülete, sz...
Bankmonitor  |  2023. december 7. 08:18
A részletes jogszabály alapján számos, eddig homályos részletre derült fény a CSOK Pluszhoz kapcsoló...
Holdblog  |  2023. december 7. 06:13
Adott egy nyersanyagpiac, ahol két ország és lényegében két cég kontrollálja a globális kitermelés 5...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm