7 °C Budapest

Szilveszterig dönts, ha jövőre a katát választod!

Pénzcentrum
2012. december 28. 12:32

December 31-én három kiemelt jelentőségű adózási határidő jár le, amelyek a vállalkozások teljes jövő évi adókötelezettségét befolyásolhatják. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata), ha január elsejétől ezen adózási mód szerint kíván adózni a kisadózó, illetve az alanyi mentesség vagy a pénzforgalmi szemlélet az "áfában". December 31-én a postahivatalok zárása után már csak az Ügyfélkapun keresztül lehet elküldeni az erre vonatkozó nyilatkozatot.

Aki még idén választja a katát, a teljes 2013-as évben így adózhat majd. Aki viszont jövőre választja a katát, számolnia kell azzal, hogy a bejelentkezés hónapjának utolsó napjáig egy külön - azt az időszakot felölelő, az eredeti adózási módjának megfelelő - bevallást is el kell készítenie.

Az alanyi adómentes vállalkozásnak - fő szabály szerint - nem kell áfát felszámítania és fizetnie. Sőt még áfa-bevallást sem kell benyújtania. A katát választóknak érdemes megfontolni az alanyi mentességet is, hiszen így minimálisra csökken az adminisztráció: mindössze egyetlen nyilatkozatot vagy bevallást kell majd benyújtani 2014. február 25-én. (Az alanyi mentesség 2013-ra akkor választható, ha a vállalkozás bevétele sem 2012-ben ténylegesen, sem 2013-ban "ésszerűen várhatóan, illetve ténylegesen" nem haladja meg a 6 millió forintot.)

A kisvállalkozásoknak is az év utolsó napján kell eldönteniük, hogy pénzforgalmi elszámolás alapján fizetik-e meg majd a teljes 2013-as évben az áfát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, a kisvállalkozásnak csak akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, amikor üzleti partnere az ellenértéket neki kifizette. Januártól az alanyi mentességet, illetve a pénzforgalmi elszámolást legközelebb már csak a 2014-es adóévre választhatják a már működő vállalkozások.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm