6 °C Budapest

Jön a világvége? Így kell túlélni - a profik tanácsai

Pénzcentrum
2012. december 20. 12:45

Ha világvégére nem is, természeti vagy ipari katasztrófára Magyarországon is lehet számítani. Az elmúlt években is volt példa komoly áradásokra, esőzésekre, szélviharra, de veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekben is történtek balesetek. A váratlan események hatására könnyen adódhat olyan helyzet, amikor hosszabb-rövidebb időre leállnak a létfontosságú közműszolgáltatások. Nem lesz víz, gáz, villany, nem lesz fűtés és telefonálni sem lehet majd. A magyar családok java nincs felkészülve arra, hogy egy esetleg több napig tartó katasztrófahelyzetet miként vészeljen át. Cikkünkben a városi túléléshez adunk néhány tippet.

Szerencsés esetben széleskörű túlélési ismeretekre nem is nagyon van szükségünk, hiszen - ahogyan azt tapasztalhattuk - a magyar hatóságok, legfőképpen a Katasztrófavédelem, gyorsan és hatékonyan reagál, így a segítség gyorsan megérkezik. Segíteni a hatóságoknak és magunknak is úgy tudunk a legjobban, ha ismerjük lakó- és munkahelyünk katasztrófavédelmi és evakuációs terveit. Tudnunk kell, kihez fordulhatunk, hova menekülhetünk, hol találhatunk segítséget  váratlan helyzetben. Ezeket ajánlja Koltai Arnold nyugállományú alezredes, a magyar különleges erők egykori főtisztje.

Szélsőséges esetben azonban előfordulhat olyan helyzet is, amikor a család néhány napig csak magára számíthat. Túlságosan félni ilyen esetben sem kell, de néhány szükséges intézkedés megtételével sokat segíthetünk magunkon. Koltai Arnold szerint felesleges vasbeton bunkert építeni és nem szükséges hónapokra elegendő víz- és élelmiszerkészletet sem felhalmozni. Elegendő, ha néhány napra elegendő ásványvíz és 5-7 napi tartós hideg élelmiszer (konzervek, müzliszelet stb.) van otthon. Ugyancsak sokat segít, ha alapvető gyógyszerekből (láz- és fájdalomcsillapító) és kötszerekből tartalékolunk otthon kisebb mennyiséget. Baj esetén sokat segíthet, ha megfelelő meleg, strapabíró ruházattal és lábbelivel is rendelkezünk és vannak szerszámaink (balta, kés) is.

A felkészülés mit sem ér, ha nincsenek meg a szükséges ismereteink a nálunk lévő eszközök használatára és a túléléshez szükséges módszereket sem ismerjük. Ezek megismerésére számtalan könyv és televíziós sorozat kínál lehetőséget. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy ezek csak elméleti ismereteket adnak. A tudást a gyakorlatban is tudni kell alkalmazni - hívja fel a figyelmet Koltai Arnold. Hiába tudjuk például elméletben azt, miként lehet tüzet csiholni az autó akkumulátorával, ha azt sose próbáltuk. Túlélési helyzetben kísérletezni már késő és meglehetősen veszélyes is.

Az alapvető módszereket (tűzgyújtás, vízszerzés, menedéképítés, tájékozódás) gyakorolni kell. Minden családban van olyan ember, akinek vannak ilyen ismeretei, mert vadászik, a cserkészmozgalom tagja, vagy éppen lelkes természetjáró. Tőlük sokat lehet tanulni, de ha nem találunk ilyen embert, az Interneten találunk bőven olyan vállalkozásokat, amelyek oktatnak túlélési ismereteket. Ha ezeket az óvintézkedéseket megtesszük, ha a világvégét nem is, de egy Magyarországon bekövetkező katasztrófahelyzetet könnyedén átvészelhetünk.

A magyar biztosítók nem számolnak a világvégével
A Pénzcentrum.hu az elmúlt napokban több hazai biztosítót is megkeresett. Arra voltunk kíváncsiak, keresik-e őket az ügyfelek világvége-biztosítással kapcsolatban, van-e ilyen termékük, mennyivel növelhetné meg a biztosítás árát egy ilyen tényező. Megkérdeztük azt is, hogy lehet-e kötni lakásbiztosítást az udvarunkon épült bunkerre.

Kérdéseinkre egyedül a Genertel válaszolt érdemben. Mint megtudtuk, nem érkezett az ügyfélszolgálatukra világvége-biztosítással kapcsolatos kérdés, a munkatársak sem kaptak külön felkészítést erre vonatkozóan.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon ha lenne világvége-felár egy biztosításban, a világvége elmaradása esetén visszafizetnék-e az adott összeget. Mint megtudtuk, ez nem lenne lehetséges. A biztosító egy előre meghatározott, de esemény bekövetkezése esetén térít, egy bizonyos díj fejében. Az esemény azonban csak a biztosítottak kis része körében következik be ténylegesen, így azok díjaiból lehet megtéríteni a biztosítási eseménnyel érintettek kárait, akiket ilyen esemény nem ér. A világvége azonban az előbbiek miatt biztosítási oldalról nem kezelhető.

Mi a helyzet a bunkerrel?

Megkérdeztük azt is, lehet-e kötni lakásbiztosítást bunkerre, ezeknek van-e felára, vagy az épület stabilitásából kifolyólag épp olcsóbb-e bebiztosítani? Kötöttek-e már ilyen biztosítást?

A Genertel válaszából kiderül, hogy amennyiben az ügyfél életvitelszerűen a bunkerben lakik, akkor főépületként biztosítható, ilyenkor a legalacsonyabb lakás négyzetméter áron be tudják vállalni a kockázatot. Jó hír viszont, hogy amennyiben a bunker a ház mellett, de telken belül van, 50m2 ig ingyen biztosítják.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?