12 °C Budapest

Jön a világvége? Így kell túlélni - a profik tanácsai

Pénzcentrum
2012. december 20. 12:45

Ha világvégére nem is, természeti vagy ipari katasztrófára Magyarországon is lehet számítani. Az elmúlt években is volt példa komoly áradásokra, esőzésekre, szélviharra, de veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekben is történtek balesetek. A váratlan események hatására könnyen adódhat olyan helyzet, amikor hosszabb-rövidebb időre leállnak a létfontosságú közműszolgáltatások. Nem lesz víz, gáz, villany, nem lesz fűtés és telefonálni sem lehet majd. A magyar családok java nincs felkészülve arra, hogy egy esetleg több napig tartó katasztrófahelyzetet miként vészeljen át. Cikkünkben a városi túléléshez adunk néhány tippet.

Szerencsés esetben széleskörű túlélési ismeretekre nem is nagyon van szükségünk, hiszen - ahogyan azt tapasztalhattuk - a magyar hatóságok, legfőképpen a Katasztrófavédelem, gyorsan és hatékonyan reagál, így a segítség gyorsan megérkezik. Segíteni a hatóságoknak és magunknak is úgy tudunk a legjobban, ha ismerjük lakó- és munkahelyünk katasztrófavédelmi és evakuációs terveit. Tudnunk kell, kihez fordulhatunk, hova menekülhetünk, hol találhatunk segítséget  váratlan helyzetben. Ezeket ajánlja Koltai Arnold nyugállományú alezredes, a magyar különleges erők egykori főtisztje.

Szélsőséges esetben azonban előfordulhat olyan helyzet is, amikor a család néhány napig csak magára számíthat. Túlságosan félni ilyen esetben sem kell, de néhány szükséges intézkedés megtételével sokat segíthetünk magunkon. Koltai Arnold szerint felesleges vasbeton bunkert építeni és nem szükséges hónapokra elegendő víz- és élelmiszerkészletet sem felhalmozni. Elegendő, ha néhány napra elegendő ásványvíz és 5-7 napi tartós hideg élelmiszer (konzervek, müzliszelet stb.) van otthon. Ugyancsak sokat segít, ha alapvető gyógyszerekből (láz- és fájdalomcsillapító) és kötszerekből tartalékolunk otthon kisebb mennyiséget. Baj esetén sokat segíthet, ha megfelelő meleg, strapabíró ruházattal és lábbelivel is rendelkezünk és vannak szerszámaink (balta, kés) is.

A felkészülés mit sem ér, ha nincsenek meg a szükséges ismereteink a nálunk lévő eszközök használatára és a túléléshez szükséges módszereket sem ismerjük. Ezek megismerésére számtalan könyv és televíziós sorozat kínál lehetőséget. Fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy ezek csak elméleti ismereteket adnak. A tudást a gyakorlatban is tudni kell alkalmazni - hívja fel a figyelmet Koltai Arnold. Hiába tudjuk például elméletben azt, miként lehet tüzet csiholni az autó akkumulátorával, ha azt sose próbáltuk. Túlélési helyzetben kísérletezni már késő és meglehetősen veszélyes is.

Az alapvető módszereket (tűzgyújtás, vízszerzés, menedéképítés, tájékozódás) gyakorolni kell. Minden családban van olyan ember, akinek vannak ilyen ismeretei, mert vadászik, a cserkészmozgalom tagja, vagy éppen lelkes természetjáró. Tőlük sokat lehet tanulni, de ha nem találunk ilyen embert, az Interneten találunk bőven olyan vállalkozásokat, amelyek oktatnak túlélési ismereteket. Ha ezeket az óvintézkedéseket megtesszük, ha a világvégét nem is, de egy Magyarországon bekövetkező katasztrófahelyzetet könnyedén átvészelhetünk.

A magyar biztosítók nem számolnak a világvégével
A Pénzcentrum.hu az elmúlt napokban több hazai biztosítót is megkeresett. Arra voltunk kíváncsiak, keresik-e őket az ügyfelek világvége-biztosítással kapcsolatban, van-e ilyen termékük, mennyivel növelhetné meg a biztosítás árát egy ilyen tényező. Megkérdeztük azt is, hogy lehet-e kötni lakásbiztosítást az udvarunkon épült bunkerre.

Kérdéseinkre egyedül a Genertel válaszolt érdemben. Mint megtudtuk, nem érkezett az ügyfélszolgálatukra világvége-biztosítással kapcsolatos kérdés, a munkatársak sem kaptak külön felkészítést erre vonatkozóan.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon ha lenne világvége-felár egy biztosításban, a világvége elmaradása esetén visszafizetnék-e az adott összeget. Mint megtudtuk, ez nem lenne lehetséges. A biztosító egy előre meghatározott, de esemény bekövetkezése esetén térít, egy bizonyos díj fejében. Az esemény azonban csak a biztosítottak kis része körében következik be ténylegesen, így azok díjaiból lehet megtéríteni a biztosítási eseménnyel érintettek kárait, akiket ilyen esemény nem ér. A világvége azonban az előbbiek miatt biztosítási oldalról nem kezelhető.

Mi a helyzet a bunkerrel?

Megkérdeztük azt is, lehet-e kötni lakásbiztosítást bunkerre, ezeknek van-e felára, vagy az épület stabilitásából kifolyólag épp olcsóbb-e bebiztosítani? Kötöttek-e már ilyen biztosítást?

A Genertel válaszából kiderül, hogy amennyiben az ügyfél életvitelszerűen a bunkerben lakik, akkor főépületként biztosítható, ilyenkor a legalacsonyabb lakás négyzetméter áron be tudják vállalni a kockázatot. Jó hír viszont, hogy amennyiben a bunker a ház mellett, de telken belül van, 50m2 ig ingyen biztosítják.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm