1 °C Budapest

Ez az alapítvány kapta a legtöbb adópénzt tavaly

Pénzcentrum
2012. szeptember 17. 15:31

Összesen 3,5 milliárd forinttal kevesebb forráshoz jutottak hozzá a civil szervezetek, egyházak, illetve a kiemelt költségvetési előirányzat a magánszemélyek személyi jövedelemadójának egy-egy százalékából, mint egy évvel korábban. A tétlenkedők 10 milliárd forintot hagytak a költségvetésben. A felajánlott 12,5 milliárd forintnak több mint az egyhatodát a Magyar Katolikus Egyház kapta összesen 605 700 adózótól. A katolikus hívek fejenként átlagosan 3 800 forintnyi szja-t ajánlottak fel. Az egyházak mellett a legtöbben továbbra is a gyermekek gyógyulását segítő alapítványokat, valamint az állatmentő szervezeteket támogatják.

Tavaly megközelítően az ötödével, 270 milliárd forinttal kevesebb adót kellett megfizetniük a magánszemélyeknek az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után, mint egy évvel korábban. Az adóteher csökkenése maga után vonta azt, hogy kevesebb pénzt lehetett felajánlani az szja egy-egy százalékából a különböző civil szervezetek. Az viszont nem volt törvényszerű, hogy a ténylegesen felajánlott összegnek is az ötödével kellett visszaesnie. Csökkenteni lehetett volna a veszteséget, ha sikerült volna mozgósítani az alvótömegeket, akik nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy adójuk egy részének felhasználásáról saját maguk rendelkezhetnek.

Az adóhatóság statisztikájából kiderül, hogy a 4 millió 494 ezer feldolgozott bevallást benyújtó magánszemély közül összesen 3 millió 239 ezren voltak azok, akik nulla forintnál magasabb összegről nyilatkozhattak volna, elvileg összesen 21,94 milliárd forintról. Ezzel szemben közülük csak 1 millió 835 ezer magánszemély ajánlotta fel valamelyik egy százalékot, vagyis 1,4 millió magánszemély nem töltött ki nyilatkozatot. Jelentős számban vannak közöttük azok, akik mindkét egy százalékról rendelkeztek, az érvényes űrlapok száma 3 millió 180 ezer volt. Az űrlap kitöltését megspórolók csaknem 10 milliárd forintot hagytak az államkasszában ahelyett, hogy az általuk fontosnak ítélt célokra juttatták volna.

A civil szervezetek közül a Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítványnak ajánlották fel a legtöbben az szja egyik 1 százalékát - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett összesítésből. Az alapítvány összesen csaknem 323 millió forinthoz jutott hozzá ily módon. Évek óta töretlen az adózók bizalma a Gyermekrák Alapítványban, amely 54 504 magánszemélytől több mint 200 millió forinthoz jutott hozzá. Az állatmentő alapítványok közül a Rex Kutyaotthon Alapítvány volt a legnépszerűbb: 88 millió forinttal gazdagodott.

Az szja másik egy százalékát egyházak, illetve a központi költségvetés kiemelt előirányzata, a Nemzeti Tehetség Program javára lehetett juttatni. Nemcsak az egyházak, hanem az összes felajánlás között magasan viszi a prímet a Magyar Katolikus Egyház, amelynek összesen 605 700 híve csaknem 2,3 milliárd forintot ajánlott fel. A top 10-es listán a harmadik helyen szerepel a Magyar Református Egyház, az ötödik a Magyarországi Evangélikus Egyház, a kilencedik pedig a Magyarországi Baptista Egyház. Az adózók továbbra is bíznak abban, hogy a költségvetésben külön soron elkülönített előirányzat, a Nemzeti Tehetség Program javára felajánlott pénz jó helyre kerül. Több mint 293 ezer magánszemély összesen 1,24 milliárd forintot ajánlott fel erre a célra.

A költségvetési előirányzaton kívül összesen 83 szervezet (civil szervezet, egyház) kapott 10 millió forintnál nagyobb összegű felajánlást. A NAV új szolgáltatásának köszönhetően mindenkinek lehetősége van arra, hogy megnézze, kedvenc civil szervezete, választott egyháza javára idén hányan rendelkeztek személyi jövedelemadójuk 1 százalékáról. Az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu) közzétett táblázat azt is tartalmazza, hogy az érintett szervezet, egyház, illetve a kiemelt költségvetési előirányzat javára összesen mekkora forrást ajánlottak fel az adózók. A táblázat azokat a szervezeteket tartalmazza, amelyek a magánszemélyek 1 százalékos felajánlásaiból legalább 100 forintot össze tudtak gyűjteni.

Csaknem 31 ezer civil szervezet számára postázott a NAV augusztus 31-ig tájékoztató-felszólító levelet, amelyben közölte a "potenciális" kedvezményezettekkel, mekkora összegről rendelkeztek a javukra az adózók. Ahhoz viszont, hogy ténylegesen megkaphassák a felajánlott pénzt, ki kell tölteniük egy igazoló adatlapot. A NAV - a törvényi feltételek fennállása esetén - a benyújtást követő 30 napon belül át is utalja a magánszemélyek felajánlásából összegyűlt pénzt a civil szervezetnek.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?