12 °C Budapest

Ennyit keresett a legnagyobb adózó - Itt a válság nyertese

Pénzcentrum
2012. szeptember 11. 11:16

A tavalyi évben csökkent a legnagyobb bevallott munkajövedelem összege. Ellenben a válságon nagyot kaszált valaki: a négyszeresére nőtt a legnagyobb forrásadós jövedelem.

A munkaviszonyból származó bruttó bérjövedelmek 4,1 százalékkal növekedtek 2011-ben - ezt mutatják a múlt évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallások statisztikai adatai. A tavalyi évre 3 millió 805 ezren vallottak be bérjövedelmet, az érintett adózók átlagosan havi bruttó 159 ezer, éves szinten 1,9 millió forintot kerestek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ennek több mint az ötszázszorosát, 1 milliárd forintot keresett a legnagyobb összevont jövedelmet bevalló adózó (ami szinte teljes egészében munkaviszonyból származott); ez az összeg 400 millió forinttal kevesebb, mint az előző évi. A Pénzcentrum.hu kérdésére Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy az évi 1 milliárd forint jövedelmű magánszemély igénybe vett-e családi adókedvezményt.

Ennél is többet kaszált valaki a gazdasági válságon. A 2011. évben bevallott legnagyobb forrásadós jövedelem 7,2 milliárd forint volt, amely teljes egészében osztalékból származott. Ez az összeg több mint a négyszerese a 2010-ben kimutatott legmagasabb, 1,7 milliárd forintos jövedelemnek.

Összesen 1 millió 17 ezer adózó vett igénybe családi adókedvezményt, vagyis az összevont jövedelmet bevallók csaknem 24 százaléka csökkentette ily módon az adóalapját. Az érintett adózók éves szinten átlagosan 1 millió 107 ezer forint adóalap-kedvezményt vettek igénybe. Így az összes csökkentő tétel 1 milliárd 126 millió forintot tett ki. Ez a 16 százalékos adókulccsal számolva összességében 180 milliárd forint adókedvezményt jelent - közölte a NAV.

Egyéb adócsökkentő kedvezmények:

Adójóváírást az előző évinél 165 ezerrel kevesebb magánszemély vett igénybe, az átlagos összeg 140 ezer forintról 109 ezer forintra csökkent. Ezen a címen összesen 360,4 milliárd forint esett ki a költségvetésből, szemben a megelőző évi 484,1 milliárd forinttal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dacára a családi adókedvezménynek, 532 ezerről 763 ezerre nőtt azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik semmilyen adókedvezményt nem vettek igénybe. 

2011-ben 147 ezer fővel, 3 343 ezer főre csökkent az adó fizetésére kötelezettek száma.

Így összességében 1194,2 milliárd forint jövedelemadó-fizetési kötelezettségről adtak számot a magánszemélyek a tavalyi évre vonatkozó szja-bevallásukban, ami 270 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az összevont adóalapot terhelő, kedvezményekkel csökkentett, összesen 1097 milliárd forintnyi személyi jövedelemadó összege ötödével, vagyis 274 milliárd forinttal marad el az előző évitől. Mindössze 4,5 milliárd forinttal kevesebb, 96,1 milliárd forint folyt be forrásadós jövedelmeket terhelő adókból annak ellenére, hogy 20 százalékról 16 százalékra csökkent az adó mértéke.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem