1 °C Budapest

Utolérte a NAV a pofátlan árusokat, bukták az extranyereséget

Pénzcentrum
2012. augusztus 1. 12:07

Összesen 12 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Magyar Nagydíj idején a Hungaroringen és annak környezetében végzett ellenőrzéseken tapasztalt mulasztásokért. Az árusok minden második esetben "elfelejtettek" számlát vagy nyugtát adni a vásárlóknak, kiemelkedően sok volt a bevételeit eltitkoló taxis és a feketemunkás.

A NAV közép-magyarországi regionális adó- és vámszervei az elmúlt hétvégén összesen 221 alkalommal tartottak ellenőrzéseket - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel közösen - a Formula-1 ENI Magyar Nagydíjnak helyet adó Hungaroringen és annak környékén. Minden második kereskedő nem adott nyugtát, számlát, ez az arány hasonló, mint egy évvel ezelőtt. A taxisok szinte egyetlen esetben sem adtak a viteldíjról nyugtát. A vendéglátóhelyekről igazolatlan eredetű jövedéki árut, a versenyre kitelepült árusoktól pedig a vásárlók megtévesztésére alkalmas "FERRARI" jelzéssel ellátott, hamis márkajelzésű ruházati termékeket is lefoglaltak az ellenőrzések során.

Több olyan magánszemély is az adóhatóság látókörébe került, akik engedély és adószám nélkül árusították termékeiket, de kiemelkedő volt a "feketemunkások" aránya is, ugyanis a vállalkozások a foglalkoztatottak több mint felét bejelentés nélkül, illegálisan alkalmazták.

A hivatalos adatok szerint a 2012-es Magyar Nagydíjra a négy nap alatt összesen 225 ezren látogattak ki, ez 25 ezerrel több az egy évvel ezelőttinél. Akkor vasárnap 65 ezren követték a helyszínről a versenyt, most 75 ezren voltak a pálya körül.

Ötven vállalkozó kért kitelepülési engedélyt a mogyoródi önkormányzattól, közülük 4 kempinget, 11 parkolót üzemeltetett, a többiek büfét nyitottak vagy különféle ajándéktárgyakat árusítottak. A kilátogatóknak ugyanakkor idén is mélyen a pénztárcájukba kellett nyúlniuk, ha a pálya körüli szurkolói zónában akartak enni, inni.

Egyik napról a másikra nőttek az árak

Múlt hét csütörtökön még a helyszínen járva azt tapasztaltuk, hogy a hot-dog 600, a gyros és a hamburger 800 forinttól indult. A hétvégén viszont már arról számolt be egy olvasónk, hogy egy melegszendvicsért már 2 000 forintot is elkértek, egy hamburger 2 500, 10 dkg csülök 900, a grillezett kolbász darabja 2 800 forintba került. Egy darab almáért 500, egy szelet dinnyéért 750 forintot fizethettek a sportrajongók. Az üdítők ára is emelkedett: míg a hét elején 500, vasárnap már 600-700 forint volt fél liter. A dobozos sörök ára az ezer forintot is elérte.

 

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?