20 °C Budapest

Nem engedünk az uniónak: nem lesz ingatlan-, és vagyonadó sem

Pénzcentrum
2012. július 11. 10:02

Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon, és a kormány nem változtat a tranzakciós illetéken sem - jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban. A miniszterelnök hangsúlyozta: ebben a kérdésben biztosan nem engednek a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak. A tárgyalásokon azt tartják majd szem előtt, hogy mi teremt előnyt az ország számára, a valutaalap ezzel ellentétes javaslatait "kikerülik majd" - mondta.


Az IMF most jön, körülnéz, és inkább a nyár végén, mint a közepén majd lesznek tárgyalások is - mondta el Orbán Viktor kedden a Hír TV Rájátszás című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: a tárgyalásokat a kormányzás értelme felől közelíti majd meg a magyar kabinet, vagyis azt tartják majd szem előtt, hogy mi teremt előnyt az ország számára, a valutaalap ezzel ellentétes javaslatait "kikerülik majd".  

A célról Orbán úgy fogalmazott, hogy az emberek kétharmados felhatalmazása azt üzente a kormány számára, hogy az országot úgy vezessék, hogy világossá váljon: mi, magyarok többre vagyunk képesek, mint ahogyan eddig teljesítettünk. Ezért az IMF-fel is úgy tárgyalunk, hogy a feltételeik közül azt fogadjuk el, amiről hisszük, hogy az országnak az javára válik. "Mindent ezen a szemüvegen keresztül kell nézni" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a valutaalap részéről felmerült követelményként a vagyonadó és az ingatlanadó, a miniszterelnök úgy reagált: tárgyalás előtt semmi sem merülhet fel, de a nevezett adófajtákról úgy szólt, ezek nem szolgálnák Magyarország érdekét, ezért nem vezetik be őket, úgyhogy ebben a kérdésben biztosan nem engednek az IMF-nek és az Európai Uniónak.

Kifejtette, hogy Magyarország a kormányváltás előtt rosszul volt megszervezve, "munka-, vállalkozás- és családellenes" volt az adórendszere, gazdasága pedig adósságot termelt, ezért nem tudott hazánk képességének megfelelően teljesíteni.

Magyarországnak nincs ennyi ideje

A tranzakciós illetékről elmondta, bevezetése arról szól, hogyan kezelik az európai országok a válságot: Orbán szerint e tekintetben az öreg kontinens egy múzeumra hasonlít, mert régi módszerekkel próbálkozik, pedig a világ megváltozott, ezért új megoldásokra van szükség. Ebben Magyarország nem szerénykedett - mondta, megjegyezve, hogy a tranzakciós illetékről az EU-ban két éve vitatkoznak, Magyarországnak erre nincs ideje.
A jövedelmet, munkát terhelő adót csökkenteni kell a forgalmat terhelő bevételek ellenében: ez az illeték alapgondolata, ami Orbán szerint korszakosabb annál, ahogy a magyar belpolitikai viták alacsony horizontján foglalkoznak vele.

Megjegyezte: az illeték a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevétele is lehet. Közölte, hogy Franciaországban is próbálkoznak vele, az pedig a kormány álláspontja szerint "logikus, szükséges és elkerülhetetlen", hogy a Magyar Nemzeti Banknak is fizetnie kelljen, mások szerint nem az. Magyarországot a magyarok kormányozzák, ha az Országgyűlés úgy dönt, akkor lesz tranzakciós illeték - jelentette ki a miniszterelnök.

Merénylet hazánk ellen

A hitelről pedig kifejtette: merénylet hazánk ellen, hogy nyolcvan százalék feletti államadósságot halmoztak fel 2002-2010 között, egy hazában, nemzetben gondolkodó ember számára ez megbocsáthatatlan bűn. "Ezért az intézkedéseknek államadósság-csökkentőnek kell lenni" - közölte Orbán, hozzátéve, hogy jelen pillanatban árfolyamtól függően valahol 76-78 százalék között van az államháztartási hiány.

Nehéz kérdésnek tartja ugyanakkor, hogy a továbbiakban hogyan tudunk forrást keríteni a múltban felhalmozott adósság visszatérítésére, mert "mindent elloptak, privatizáltak, ami megvan, azt nem lehet eladni, ezért egy összegben nem lehet törleszteni". Orbán négy lehetséges forrást nevezett meg: a belső megtakarítást, a keleti pénzpiacokhoz való fordulást, a nyugati pénzpiacokat, "mi leginkább ezt tesszük", mondta Orbán, valamint az IMF-hez fordulást. Mi mind a négy hangszeren játszunk - mondta.

A nyugdíjak kapcsán Orbán Viktor aláhúzta, hogy a különböző javaslatoktól függetlenül a kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

 

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM