22 °C Budapest

Nem engedünk az uniónak: nem lesz ingatlan-, és vagyonadó sem

Pénzcentrum
2012. július 11. 10:02

Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon, és a kormány nem változtat a tranzakciós illetéken sem - jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban. A miniszterelnök hangsúlyozta: ebben a kérdésben biztosan nem engednek a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak. A tárgyalásokon azt tartják majd szem előtt, hogy mi teremt előnyt az ország számára, a valutaalap ezzel ellentétes javaslatait "kikerülik majd" - mondta.


Az IMF most jön, körülnéz, és inkább a nyár végén, mint a közepén majd lesznek tárgyalások is - mondta el Orbán Viktor kedden a Hír TV Rájátszás című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: a tárgyalásokat a kormányzás értelme felől közelíti majd meg a magyar kabinet, vagyis azt tartják majd szem előtt, hogy mi teremt előnyt az ország számára, a valutaalap ezzel ellentétes javaslatait "kikerülik majd".  

A célról Orbán úgy fogalmazott, hogy az emberek kétharmados felhatalmazása azt üzente a kormány számára, hogy az országot úgy vezessék, hogy világossá váljon: mi, magyarok többre vagyunk képesek, mint ahogyan eddig teljesítettünk. Ezért az IMF-fel is úgy tárgyalunk, hogy a feltételeik közül azt fogadjuk el, amiről hisszük, hogy az országnak az javára válik. "Mindent ezen a szemüvegen keresztül kell nézni" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a valutaalap részéről felmerült követelményként a vagyonadó és az ingatlanadó, a miniszterelnök úgy reagált: tárgyalás előtt semmi sem merülhet fel, de a nevezett adófajtákról úgy szólt, ezek nem szolgálnák Magyarország érdekét, ezért nem vezetik be őket, úgyhogy ebben a kérdésben biztosan nem engednek az IMF-nek és az Európai Uniónak.

Kifejtette, hogy Magyarország a kormányváltás előtt rosszul volt megszervezve, "munka-, vállalkozás- és családellenes" volt az adórendszere, gazdasága pedig adósságot termelt, ezért nem tudott hazánk képességének megfelelően teljesíteni.

Magyarországnak nincs ennyi ideje

A tranzakciós illetékről elmondta, bevezetése arról szól, hogyan kezelik az európai országok a válságot: Orbán szerint e tekintetben az öreg kontinens egy múzeumra hasonlít, mert régi módszerekkel próbálkozik, pedig a világ megváltozott, ezért új megoldásokra van szükség. Ebben Magyarország nem szerénykedett - mondta, megjegyezve, hogy a tranzakciós illetékről az EU-ban két éve vitatkoznak, Magyarországnak erre nincs ideje.
A jövedelmet, munkát terhelő adót csökkenteni kell a forgalmat terhelő bevételek ellenében: ez az illeték alapgondolata, ami Orbán szerint korszakosabb annál, ahogy a magyar belpolitikai viták alacsony horizontján foglalkoznak vele.

Megjegyezte: az illeték a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevétele is lehet. Közölte, hogy Franciaországban is próbálkoznak vele, az pedig a kormány álláspontja szerint "logikus, szükséges és elkerülhetetlen", hogy a Magyar Nemzeti Banknak is fizetnie kelljen, mások szerint nem az. Magyarországot a magyarok kormányozzák, ha az Országgyűlés úgy dönt, akkor lesz tranzakciós illeték - jelentette ki a miniszterelnök.

Merénylet hazánk ellen

A hitelről pedig kifejtette: merénylet hazánk ellen, hogy nyolcvan százalék feletti államadósságot halmoztak fel 2002-2010 között, egy hazában, nemzetben gondolkodó ember számára ez megbocsáthatatlan bűn. "Ezért az intézkedéseknek államadósság-csökkentőnek kell lenni" - közölte Orbán, hozzátéve, hogy jelen pillanatban árfolyamtól függően valahol 76-78 százalék között van az államháztartási hiány.

Nehéz kérdésnek tartja ugyanakkor, hogy a továbbiakban hogyan tudunk forrást keríteni a múltban felhalmozott adósság visszatérítésére, mert "mindent elloptak, privatizáltak, ami megvan, azt nem lehet eladni, ezért egy összegben nem lehet törleszteni". Orbán négy lehetséges forrást nevezett meg: a belső megtakarítást, a keleti pénzpiacokhoz való fordulást, a nyugati pénzpiacokat, "mi leginkább ezt tesszük", mondta Orbán, valamint az IMF-hez fordulást. Mi mind a négy hangszeren játszunk - mondta.

A nyugdíjak kapcsán Orbán Viktor aláhúzta, hogy a különböző javaslatoktól függetlenül a kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?