8 °C Budapest

Nem engedünk az uniónak: nem lesz ingatlan-, és vagyonadó sem

Pénzcentrum
2012. július 11. 10:02

Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon, és a kormány nem változtat a tranzakciós illetéken sem - jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban. A miniszterelnök hangsúlyozta: ebben a kérdésben biztosan nem engednek a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak. A tárgyalásokon azt tartják majd szem előtt, hogy mi teremt előnyt az ország számára, a valutaalap ezzel ellentétes javaslatait "kikerülik majd" - mondta.


Az IMF most jön, körülnéz, és inkább a nyár végén, mint a közepén majd lesznek tárgyalások is - mondta el Orbán Viktor kedden a Hír TV Rájátszás című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: a tárgyalásokat a kormányzás értelme felől közelíti majd meg a magyar kabinet, vagyis azt tartják majd szem előtt, hogy mi teremt előnyt az ország számára, a valutaalap ezzel ellentétes javaslatait "kikerülik majd".  

A célról Orbán úgy fogalmazott, hogy az emberek kétharmados felhatalmazása azt üzente a kormány számára, hogy az országot úgy vezessék, hogy világossá váljon: mi, magyarok többre vagyunk képesek, mint ahogyan eddig teljesítettünk. Ezért az IMF-fel is úgy tárgyalunk, hogy a feltételeik közül azt fogadjuk el, amiről hisszük, hogy az országnak az javára válik. "Mindent ezen a szemüvegen keresztül kell nézni" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a valutaalap részéről felmerült követelményként a vagyonadó és az ingatlanadó, a miniszterelnök úgy reagált: tárgyalás előtt semmi sem merülhet fel, de a nevezett adófajtákról úgy szólt, ezek nem szolgálnák Magyarország érdekét, ezért nem vezetik be őket, úgyhogy ebben a kérdésben biztosan nem engednek az IMF-nek és az Európai Uniónak.

Kifejtette, hogy Magyarország a kormányváltás előtt rosszul volt megszervezve, "munka-, vállalkozás- és családellenes" volt az adórendszere, gazdasága pedig adósságot termelt, ezért nem tudott hazánk képességének megfelelően teljesíteni.

Magyarországnak nincs ennyi ideje

A tranzakciós illetékről elmondta, bevezetése arról szól, hogyan kezelik az európai országok a válságot: Orbán szerint e tekintetben az öreg kontinens egy múzeumra hasonlít, mert régi módszerekkel próbálkozik, pedig a világ megváltozott, ezért új megoldásokra van szükség. Ebben Magyarország nem szerénykedett - mondta, megjegyezve, hogy a tranzakciós illetékről az EU-ban két éve vitatkoznak, Magyarországnak erre nincs ideje.
A jövedelmet, munkát terhelő adót csökkenteni kell a forgalmat terhelő bevételek ellenében: ez az illeték alapgondolata, ami Orbán szerint korszakosabb annál, ahogy a magyar belpolitikai viták alacsony horizontján foglalkoznak vele.

Megjegyezte: az illeték a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevétele is lehet. Közölte, hogy Franciaországban is próbálkoznak vele, az pedig a kormány álláspontja szerint "logikus, szükséges és elkerülhetetlen", hogy a Magyar Nemzeti Banknak is fizetnie kelljen, mások szerint nem az. Magyarországot a magyarok kormányozzák, ha az Országgyűlés úgy dönt, akkor lesz tranzakciós illeték - jelentette ki a miniszterelnök.

Merénylet hazánk ellen

A hitelről pedig kifejtette: merénylet hazánk ellen, hogy nyolcvan százalék feletti államadósságot halmoztak fel 2002-2010 között, egy hazában, nemzetben gondolkodó ember számára ez megbocsáthatatlan bűn. "Ezért az intézkedéseknek államadósság-csökkentőnek kell lenni" - közölte Orbán, hozzátéve, hogy jelen pillanatban árfolyamtól függően valahol 76-78 százalék között van az államháztartási hiány.

Nehéz kérdésnek tartja ugyanakkor, hogy a továbbiakban hogyan tudunk forrást keríteni a múltban felhalmozott adósság visszatérítésére, mert "mindent elloptak, privatizáltak, ami megvan, azt nem lehet eladni, ezért egy összegben nem lehet törleszteni". Orbán négy lehetséges forrást nevezett meg: a belső megtakarítást, a keleti pénzpiacokhoz való fordulást, a nyugati pénzpiacokat, "mi leginkább ezt tesszük", mondta Orbán, valamint az IMF-hez fordulást. Mi mind a négy hangszeren játszunk - mondta.

A nyugdíjak kapcsán Orbán Viktor aláhúzta, hogy a különböző javaslatoktól függetlenül a kormány megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem