7 °C Budapest

A nyugdíjasok 7 százaléka új vállalkozásba kezdene

Pénzcentrum
2012. július 3. 15:30

Bár a magyarok is szívesen utaznának sokat nyugdíjas éveik alatt, ezt kevésbé tartják fontosnak, mint más európai országok polgárai - derül ki az AEGON megbízásából végzett, kilenc országot érintő, nemzetközi kutatásból. Emellett a magyarok a kivándorlásra is kevésbé nyitottak az átlagnál.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb európai és amerikai leendő nyugdíjas leginkább utazással szeretné tölteni időskori éveit, de a családdal és a barátokkal eltöltött több idő is a kiemelt elképzelések között szerepel - derül ki a kilenc országot érintő, nemzetközi kutatásból.

A megkérdezett válaszadók bő kétharmada - 67,72 százaléka - nyilatkozott úgy, hogy utazással is szeretné eltölteni nyugdíjas éveit. (A felmérés során kilenc lehetséges választ lehetett megjelölni, ám nem kizárólag egyet a felsoroltak közül.) A legtöbben a lengyelek közül nyilatkoztak úgy, hogy időskori éveiket szívesen töltenék utazással, majd a sorban a franciák következtek 73,1 százalékkal. Az utazás, mint időskori időtöltés viszont a vizsgált országokban pont a magyarokat érdekli az egyik legkevésbé, hiszen ezt a lehetőséget csak 63,3 százalékuk jelölte meg. Ettől az értéktől csak a Hollandiában és az Egyesült Királyságban végzett felmérés produkált alacsonyabb értéket: a hollandok 56, a britek 60 százaléka preferálta az utazást, mint lehetséges időtöltést.

A második legnépszerűbb célnak a barátokkal, családdal töltött idő bizonyult, amelyet az összes válaszadó 60,6 százaléka jelölt meg opcióként. Ebben a tekintetben viszont határozottan vezetnek a magyarok, hiszen 68,5 százalékuk nyilatkozta azt, hogy az ismerőseivel, rokonaival kíván több időt tölteni.

Az új hobbi, mint lehetséges elfoglaltság szintén igen népszerű a leendő nyugdíjasok körében, hiszen az összes válaszadó több mint fele - 52 százaléka - megemlítette a tervezett időtöltések között. Ebben a tekintetben határozottan a németek vezetnek, hiszen csaknem kétharmaduk említett meg ilyen terveket. A magyarok viszont az új hobbik iránt kevésbé mutatnak érdeklődést, hiszen erről a lehetőségről alig több mint 44 százalékuk tett említést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A külföldre távozás szintén kevésbé kedvelt az átlagnál a magyarok körében. Ezt a lehetőséget ugyanis mindössze 8,3 százalékuk fontolgatja, szemben a 15,6 százalékos átlaggal. Az átlagnál jóval nyitottabbak ugyanakkor erre a megoldásra a britek és a svédek: utóbbiaknak - talán az éghajlati sajátosságok miatt - több mint 30 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy időskori éveit külföldön töltse.

Az új vállalkozásba kezdés viszont úgy tűnik, nem túl népszerű a leendő nyugdíjasok között: 7 százalékuk gondolkodik ilyen terven. Ebből a szempontból Magyarország nem produkált kiugró eredményt, hiszen az szinte pontosan megegyezik az összes megkérdezett átlagával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06