1 °C Budapest

A pénzváltóknál is meg kell fizetnünk a tranzakciós illetéket

Pénzcentrum
2012. június 29. 17:01

Az elmúlt napokban világossá vált, hogy közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről. Információink szerint a megállapodás nemcsak azokat az elemeket tartalmazza, amelyek csütörtökön a Parlament elé kerültek egy bizottsági módosító javaslat formájában. Az egyezség részét képezi, hogy a pénzváltókra is kiterjesztenék az illeték hatályát és az is, hogy a készpénzfizetés maximuma a tervezett 5 millió forint helyett 1,5 millió forint lesz. Értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-ig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését.

Információink szerint a kormány és bankok között létrejöt egyezség tartalmaz olyan elemeket, amelyeket a kormány kezelt a benyújtott módosító javaslatban, de olyanokat is, amelyeket eddig még nem nyújtott be hivatalos formában.

Ami benne van a megállapodásban és a módosításban

A módosító javaslat átvezeti a törvényen a megállapodás egyik legfontosabb elemét, miszerint műveletenként legfeljebb hatezer forint lehet az illeték összege. Információink szerint megfelel a megállapodásban foglaltaknak az is, hogy a bankszámlakivonaton kötelező lesz feltüntetni az illeték összegét.

Ami jöhet még

A kormány megállapodott a bankokkal arról is, hogy mely további műveletek után nem kell tranzakciós illetéket fizetni: ennek értelmében mentesülnének a kötelezettség alól a befektetési szolgáltatással kapcsolatos műveletek, az anyavállalatok és leányvállalatok közötti műveletek (csoportfinanszírozás), a pénzforgalmi szolgáltató bankok és befektetési alapok terhére teljesített tranzakciók, a saját számlára történő készpénzbefizetés és a hitelfolyósítás. A módosító javaslat azonban a hitelfolyósítás mentességét még nem vezette át az eredeti törvénytervezeten.

Nem ez az egyetlen pontja a megállapodáscsomagnak, amelyet a kormány eddig még nem rendezett törvénymódosítás formájában. Ezek közül a legérdekesebb, hogy információink szerint a bankok és kormány közötti egyezség értelmében a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynökök) is illetékfizetésre köteleznék. Esetükben szintén 1 ezrelék lenne az illeték mértéke, de értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja az illeték 2 ezrelékre történő felemelésének lehetőségét.

Úgy tudjuk, hogy a megállapodás azt is tartalmazza, hogy a vállalkozások közötti készpénzfizetés korlátozása érdekében a készpénzben teljesíthető kifizetések maximuma 1,5 millió forint lenne az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett. Információink szerint a bankok azt is javasolták, hogy a határ felett megkötött szerződéseket sújtsák szankcióval, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy semmisnek nyilvánítanák ezeket a szerződéseket. Ez végül nem került bele a megállapodásba, mint ahogy a korlátozás magánszemélyekre történő kiterjesztése sem. A megállapodás emellett végül azt a banki javaslatot sem tartalmazza, hogy a munkabért kötelezően banki átutalással kell teljesíteni.

A bankok és kormány közötti egyezség részét képezi továbbá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jövő év július elsejéig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztésének lehetőségét. Ha a kormány végül ezt is megvalósítaná, akkor tovább szélesedhet az illeték alapja, és ezzel a költségvetési bevétel is növekedne. Iparági számítások szerint ez a módosítás akár több tízmilliárd forintos plusz bevételt jelentene és a készpénzforgalom csökkenését eredményezné. Ez kedvező az egész gazdaságra nézve, miután az MNB korábbi számításai szerint akár 100 milliárd forintot is megtakaríthat a gazdaság a készpénzhasználat csökkentésével.

 

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?