1 °C Budapest

A pénzváltóknál is meg kell fizetnünk a tranzakciós illetéket

Pénzcentrum
2012. június 29. 17:01

Az elmúlt napokban világossá vált, hogy közös álláspontra jutott a Bankszövetség és a kormány a pénzügyi tranzakciós illetékről. Információink szerint a megállapodás nemcsak azokat az elemeket tartalmazza, amelyek csütörtökön a Parlament elé kerültek egy bizottsági módosító javaslat formájában. Az egyezség részét képezi, hogy a pénzváltókra is kiterjesztenék az illeték hatályát és az is, hogy a készpénzfizetés maximuma a tervezett 5 millió forint helyett 1,5 millió forint lesz. Értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. július 1-ig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Információink szerint a kormány és bankok között létrejöt egyezség tartalmaz olyan elemeket, amelyeket a kormány kezelt a benyújtott módosító javaslatban, de olyanokat is, amelyeket eddig még nem nyújtott be hivatalos formában.

Ami benne van a megállapodásban és a módosításban

A módosító javaslat átvezeti a törvényen a megállapodás egyik legfontosabb elemét, miszerint műveletenként legfeljebb hatezer forint lehet az illeték összege. Információink szerint megfelel a megállapodásban foglaltaknak az is, hogy a bankszámlakivonaton kötelező lesz feltüntetni az illeték összegét.

Ami jöhet még

A kormány megállapodott a bankokkal arról is, hogy mely további műveletek után nem kell tranzakciós illetéket fizetni: ennek értelmében mentesülnének a kötelezettség alól a befektetési szolgáltatással kapcsolatos műveletek, az anyavállalatok és leányvállalatok közötti műveletek (csoportfinanszírozás), a pénzforgalmi szolgáltató bankok és befektetési alapok terhére teljesített tranzakciók, a saját számlára történő készpénzbefizetés és a hitelfolyósítás. A módosító javaslat azonban a hitelfolyósítás mentességét még nem vezette át az eredeti törvénytervezeten.

Nem ez az egyetlen pontja a megállapodáscsomagnak, amelyet a kormány eddig még nem rendezett törvénymódosítás formájában. Ezek közül a legérdekesebb, hogy információink szerint a bankok és kormány közötti egyezség értelmében a pénzügyi intézménynek nem minősülő pénzváltókat (pénzügyi ügynökök) is illetékfizetésre köteleznék. Esetükben szintén 1 ezrelék lenne az illeték mértéke, de értesüléseink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium megvizsgálja az illeték 2 ezrelékre történő felemelésének lehetőségét.

Úgy tudjuk, hogy a megállapodás azt is tartalmazza, hogy a vállalkozások közötti készpénzfizetés korlátozása érdekében a készpénzben teljesíthető kifizetések maximuma 1,5 millió forint lenne az eddig tervezett 5 millió forintos határ helyett. Információink szerint a bankok azt is javasolták, hogy a határ felett megkötött szerződéseket sújtsák szankcióval, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy semmisnek nyilvánítanák ezeket a szerződéseket. Ez végül nem került bele a megállapodásba, mint ahogy a korlátozás magánszemélyekre történő kiterjesztése sem. A megállapodás emellett végül azt a banki javaslatot sem tartalmazza, hogy a munkabért kötelezően banki átutalással kell teljesíteni.

A bankok és kormány közötti egyezség részét képezi továbbá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium jövő év július elsejéig megvizsgálja az illeték vállalatok közötti készpénzes tranzakciókra történő kiterjesztésének lehetőségét. Ha a kormány végül ezt is megvalósítaná, akkor tovább szélesedhet az illeték alapja, és ezzel a költségvetési bevétel is növekedne. Iparági számítások szerint ez a módosítás akár több tízmilliárd forintos plusz bevételt jelentene és a készpénzforgalom csökkenését eredményezné. Ez kedvező az egész gazdaságra nézve, miután az MNB korábbi számításai szerint akár 100 milliárd forintot is megtakaríthat a gazdaság a készpénzhasználat csökkentésével.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.05 02:06
A NAVIGÁCIÓ TÖRVÉNYE az ésszerű, körültekintő és alapos tervezésről szól. A sikeres vezetéshez a csa...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20