Ezek a Balaton legjobb strandjai, nő a sor a pénzváltóknál - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. június 24. 18:37

Június utolsó előtti hetére elért minket is a kánikula. A Pénzcentrum.hu megmutatta, hogy miért vannak sorok a pénzváltóknál, hogy mikor váltsunk eurót a nyaraláshoz, hogy hol találjuk a legjobb balatoni strandokat, de a napfény ízét egy másik aspektusból is megkóstoltattuk olvasóinkkal, hiszen bemutattuk azt is, mennyit kell adózni, ha napelemet teszünk a házunkra.Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei, 2012. 25. hetében. A teljes írás elolvasásához kattints a cikk címére!

Napelemet raknál a házra? Így kell adóznod utána
Bár az tény, hogy az áramszolgáltatóknak Magyarországon kötelezően át kell venniük a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekben megtermelt áramot, nagy kérdés ugyanakkor, hogy túltermelés esetén van-e a háztartási kiserőművek tulajdonosainak adófizetési kötelezettsége. A NAV állásfoglalása szerint igen cizellált a kép, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben egyedi elbírálás alá esik az "adóalany".

Eldőlt: ennyivel drágul a szemétszállítás Budapesten
Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadta a vonatkozó előterjesztést.

Perkálhat az albérlő: havi 800 ezer a legendás magyar villa

Különleges ingatlanokat bemutató cikksorozatunk legújabb szereplője több szempontból sem mondható hétköznapinak. A Budapest XII. kerületében található Dálnoki-Kováts villa ugyanis havi bérleti díján, és kínálati árán túl, építészeti értékeivel is mindenképp felhívja magára a figyelmet. Az épület világhírű magyar tervezője éppen ma lenne 115 éves.

Mikor váltsunk eurót a nyaraláshoz?

Az öthetes csúcson járó forintárfolyam mellett bizonyára sokan teszik fel maguknak a címben megfogalmazott kérdést, ami többek között az elmúlt fél év hektikus árfolyammozgásai alapján is érthető. Bár a következő hetekben lehet még a mostaninál is erősebb a magyar fizetőeszköz, nem árt résen lenni, mivel könnyen lehet, hogy csak rövid ideig látunk majd ilyet.

Ezek a legjobb balatoni strandok 2012-ben
Az idén 10. alkalommal jutalmazták Kék Hullám Zászlóval a legjobb balatoni strandokat és kikötőket. A Kék Hullám Zászló egyebek közt azt jelenti, hogy az azt elnyerő strandokon működik elsősegély nyújtó hely, vízimentő szolgálat, orvosi ellátás, és ügyelnek a közbiztonságra is. A Pénzcentrum.hu mutatja a legjobb balatoni strandok teljes listáját.

Nő a sor a pénzváltóknál: ezeket a valutákat veszik
Nem vásárolnak lényegesen több eurót az emberek most, hogy 290 alá süllyedt az árfolyam. A pénzváltóknál inkább horvát kunát és török lírát vesznek a közelgő nyaralásra készülve. A tanítási év végétől kezdve egyre növekvő forgalomról számoltak be a valutaváltó irodák.

Hogy spórolj tízezreket bankszámláddal: itt a lista!

Még nem ez az utolsó folyószámla körképünk a tranzakciós "illeték" bevezetése előtt, de már most érdemes elkezdeni mindenkinek megkeresni a számára legfelelőbb csomagot, amivel később sem nőnek a költségei. Elemzésünk első részében a 150 ezer forint felett keresőkkel foglalkozunk, akik a legtöbb banknál ingyenes folyószámlákból válogathatnak. De vajon tényleg ingyenes az ingyenes? Mire számíthatunk a tranzakciós adó után? Milyen trükkökkel kereshetünk akár tízezreket is?

Akiknek újabb százezrekkel növelné a fizetését a kormány

Tovább növekedhet jövőre a szakadék az átlag alatti, illetve az átlag fölötti jövedelműek között. Megszűnne a bruttó havi 202 ezer forint fölötti jövedelemrészre vonatkozó 1,27-szeres adóalap-kiegészítés - derül ki a jövő évi költségvetési törvényjavaslatból. Ez azt jelenti, hogy a bruttó 202 ezer forint fölötti jövedelemrésznek a 4,32 százalékát tehetnék zsebre a jöbb módúak, minél többet keresnek, annál nagyobb összegű lenne a nyereségük. Havi egymillió forintos fizetésnél éves szinten több mint 400 ezer forintot nyernének.

Nincs kegyelem, egyből viszi a pénzed az adóhatóság
Gőzerővel gyűjti a pénzt az adóhatóság a költségvetésnek: május végéig 156,6 milliárd forintot szedett be végrehajtásból, ami 6,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a feketelista.hu. Amit csak lehet, egyből visz a számláról az adóhatóság: az év első öt hónapjában 11,7 százalékkal nőtt az inkasszók száma és összességében csaknem 20 százalékkal több tartozást egyenlített ki ily módon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ugyanakkor 12,6 százalékkal csökkent az ingó-, és 23,7 százalékkal az ingatlanárverés.

Óriásit tévedett a NAV, itt a mentőöv a vétlen adózóknak

Adószakértők által évek óta hangoztatott álláspontját erősítette meg csütörtöki döntésében az Európai Bíróság, amely kimondta: jogsértő a magyar adóhatóság eddigi áfa-ellenőrzési gyakorlata. Nem tagadható meg ugyanis az áfalevonási jog arra hivatkozva, hogy a revizorok szabálytalanságot találtak a beszállítónál. Erre csak akkor lenne joga a NAV-nak, ha bizonyítja, hogy az adóalany tudta vagy tudnia kellett volna, hogy adócsalásban vesz részt.

Így kérhetsz könnyítést, ha nem tudod megfizetni az adódat
Az adóhatóság honlapján található nyomtatvány kitöltésével gyorsíthatják az ügyintézést a magánszemélyek, akik a fizetendő adójuk mérséklését, vagy fizetési könnyítést. Az év elejétől megváltozott szabályok szerint az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett adózók csak elektronikus úton nyújthatják be kérelmüket - hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Itt a könnyítés a kisgyermekes szülőknek

Nem kellene a jövőben jövedelem- és vagyonnyilatkozattal sokkolniuk a szülőket azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem kívánnak térítési díjat bevezetni a bölcsődékben - kezdeményezi az emberi erőforrások minisztere az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatban. Az előterjesztést sürgős üzemmódban tárgyalja az Országgyűlés a július 13-ig tartó rendkívüli ülésszakban.

Ez jön a bankkártya után: hamarosan mindenki így fog fizetni?
Komoly kitörés előtt áll a mobilfizetés rendszere - állítják egybehangzóan a Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakemberek. Az elmúlt hetek, hónapok jelentős eredményeket hoztak, egyre több nagy cég aknázza ki a technológiában rejlő, újdonságnak számító lehetőségeket, de az út megnyílik, megnyílt a kisebb vállalkozások számára is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19