24 °C Budapest

Tartozol az adóval? Szégyenfalra tehetnek az önkormányzatok

Pénzcentrum
2011. december 6. 15:55

Januártól közzétehetik az önkormányzatok a helyi adóval, gépjárműadóval tartozó magánszemélyek, vállalkozások egyéb szolgáltatók nevét, címét és az adótartozás összegét. A türelmi idő meglehetősen szűkre szabott: az adó megfizetésének határidejét követő 10. napon már mehetnek is a szégyenfalra a renitensek.

A saját törvényét sem tartja be az Országgyűlés
Az Országgyűlés Házszabályának 107. § (1) bekezdése teljesen egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy mikor lehet zárószavazás előtti módosító javaslatot benyújtani. Eszerint:a zárószavazás megkezdése előtt módosító javaslatot lehet benyújtani bármely - korábban megszavazott - rendelkezéshez kapcsolódóan, ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az Alkotmánnyal vagy más törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével, vagy a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével. Az önkormányzati adózái szégyenfal lehetőségét biztosító indítvány esetében egyértelmű, hogy nem más jogszabályokkal való összeférhetetlenség kiküszöböléséről van szó, hanem egy teljesen új rendelkezés elfogadásáról.
Az előző Fidesz vezette kormány idején (1998-2002) azonban a parlament Ügyrendi Bizottsága olyan állásfoglalást adott ki, amelynek lényege, hogy ha az alkotmány- és igazságügyi bizottság (illetve adott esetben a költségvetési bizottság) a zárószavazás előtti módosító javaslatról érdemben állást foglalt, akkor az egyúttal azt is jelenti, hogy a módosító javaslatot a bizottság házszabályszerűnek ítélte. A házszabály a bizottság e döntésének vitássá tételét nem teszi lehetővé. Vagyis teljesen mindegy, mi van a Házszabályban, az említett bizottságok bármikor felülbírálhatják az abban foglalt rendelkezést.

A jövő évi adótörvény-csomaghoz csempészte be a parlament elé zárószavazás előtti módosító indítvány formájában Koszorús László, a Fidesz képviselője azt az egymondatos javaslatot, amely lehetővé teszi az önkormányzati adóhatóságoknak, hogy közzétegyék az adótartozók nevét, pontos címét és a tartozás összegét. Magánszemélyek esetén már 1000 forintot meghaladó összegű tartozással a szégyenfalra lehet kerülni, más adózóknál 10 ezer forint a limit. Az Országgyűlés kormánypárti többsége által elfogadott javaslat szerint már az esedékességet követő 10. nap 0 órától közzé lehet tenni a tartozók adatait a helyben szokásos módon. Ezt meg lehet tenni például az önkormányzat hirdetőtáblájára kifüggesztett közlemény formájában, vagy akár az internetes honlapon is.

A módosító indítvány indoklása szerint társadalmi szempontból elvárt, hogy minden adózó hozzájáruljon a közös teherviseléshez. Úgy véli, hogy a nyilvánosság ereje a jogkövető magatartást erősíti a helyi közösségek életében. A módosítás a nyilvánosság erejének alkalmazására ad lehetőséget a helyi adóhatóság számára.

A hatályos szabályok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogosult az adótartozással rendelkezők adatainak nyilvánosságra hozatalára. Az önkormányzati adóhatóság az adóhátralék behajtása során ugyanolyan végrehajtási szabályok szerint jár el, mint az állami adóhatóság, a törvény ugyanis nem tesz különbséget az önkormányzati és állami adóhatóság végrehajtására vonatkozó szabályok között. A törvénymódosítás szerint ezért is indokolt, hogy az adóhatóságokat azonos eljárási jogok illessék meg. Ez a szabályozás is azt támasztja alá, hogy az adóhatóságokat adóztatási tevékenységük során azonos eljárási jogok illetik meg.

Óriási a különbség viszont az állami, illetve az önkormányzati adóhatóságokat megillető közzétételi lehetőség összegszerűségében, gyakoriságában és módjában is. Az állami adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvény szerint negyedévente teszi közzé az adótartozást felhalmozók adatait. A jogszabály szerint ezt a hivatal honlapján kell megtenni. Csak azok kerülnek a szégyenfalra, akiknek 180 napon keresztül folyamatosan fennáll a tartozásuk. Ráadásul csak annak az adózónak nevét (elnevezését), lakóhelyét, székhelyét, telephelyét, adószámát teszi közzé a NAV, aki magánszemélyként 10 millió, egyéb adózóként 100 millió forintot meghaladó hátralékot halmoz fel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elfogadott javaslat szerint azért nem indokolt átvenni az önkormányzati tartozások esetében az állami adóhatósági közzétételre vonatkozó összeghatárokat, mert a helyhatóságok által beszedhető adónemek száma és mértéke arányában lényegesen alacsonyabb. Az indítvány indoklása hangsúlyozza: az önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott tartozással rendelkezők adatainak közzététele a helyi szinten működő vállalkozások, befektetők érdeke is. 

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?