3 °C Budapest

Lebukott a könyvelőmaffia, 1 milliárdot csaltak el

Pénzcentrum
2011. december 5. 10:05

Több mint egymilliárd forint kárt okozott az államnak egy apa és fia irányításával működtetett bűnszervezet. Minimum 19 tagja volt a csoportnak, amely áfacsalásra specializálódott: fiktív számlákkal, adó- és járulék eltitkolással manipuláltak éveken keresztül. A gyanúsítottak előállítása közben többen szökni próbáltak, de esélyük sem volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli regionális szervezeteinek pénzügyi nyomozóival, pénzügyőr járőreivel szemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Először szeptemberben tartottak házkutatást a pénzügyi nyomozók Komárom-Esztergom megyében és Budapesten a szóban forgó cégcsoportnál, akkor két embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A nyomozás további szakaszában a kilenctagú cégláncolat újabb érintett vállalkozásokkal bővült, és az is kiderült, hogy a bűnszervezet középpontjában egy könyvelőiroda áll.
Az őrzés-védelemmel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság a bevételek jelentős részét továbbutalta olyan cégeknek, amelyek ugyanazon a címen, ugyanolyan tevékenységgel működtek. Innen a pénz egy része újabb vállalkozásokhoz került, másik részét pedig felvették készpénzben.

A cégek megrendelései és munkavállalói létszámuk összhangban volt, úgy tűnik, semmi szükség nem volt alvállalkozók megbízására. Vélhetően az alvállalkozói számlák kifejezetten csak a költségek növelését és az áfa csökkentését szolgálták, nem valós tevékenységekről szóltak. Az már valószínűsíthető, hogy 2007 és 2011 között a céghálózat 1,2 milliárd forint áfát csalt el, de az, hogy a munkavállalók után fizetendő adók és járulékok eltitkolásával mekkora kárt okozott az államnak, az majd a nyomozás további szakaszában derül ki.

A bűnszervezet tagjainak előállítása, a bizonyítékok lefoglalása és az okozott kár fedezetének biztosítása négy napig tartott. Az intézkedés közben hárman is szökni próbáltak, sikertelenül. Egyiküknél tízezer euró volt, a bűnszervezet menekülő vezetőjének farzsebéből pedig 700 ezer forint került elő. Vélhetően úgy tervezte, szökése után "örökre" eltűnik a repülőtéren várakozó lízingelt magánrepülőjével.

Az államnak okozott kár fedezetéül a pénzügyi nyomozók az első körben fellelhető vagyont biztosították: készpénzt, gépjárműveket, ingatlanokat, egyelőre 315 millió forint értékben. Ezen felül húsz köbméter könyvelési iratot, informatikai eszközöket foglaltak le, és 19 gyanúsítottat állítottak elő, közülük heten már előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben korábban letartóztatott két személlyel együtt tehát már kilencen ülnek börtönben, egyelőre előzetesben. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20