9 °C Budapest

Hová tűnt a pénz? Tömegesen húzzák le a rolót a cégek

Pénzcentrum
2011. december 5. 13:29

Idén novemberben a tavalyinál 27 százalékkal több, összesen 2055 felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. Ez minden idők második legrosszabb adata, ennél több felszámolást csak 2011 júniusában indítottak a nemfizetőkkel szemben a hitelezők. Az új cégek alapítása 50 hónapos mélyponton volt.

A novemberi felszámolási eljárások száma az egy hónappal ezelőttihez képest csaknem 24 százalékos növekedést mutat. Már az októberi adatok alapján is látható volt, hogy még korántsem ért véget a magyar gazdaság átrendeződése - ecseteli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Véleménye szerint a növekvő fizetési határidők, az egyre terebélyesebb lánc- és körbetartozások miatt 2012-ben az ideinél is több cég bedőlésére lehet számítani.

A végelszámolások száma 2010 novemberéhez viszonyítva gyors ütemben növekedett. A tavalyi 1023-mal szemben idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszer végelszámolást a cégbíróságok. Októberhez viszonyítva kedvezőbb a helyzet: 442-vel csökkent az új eljárások száma. "A végelszámolási statisztikák esetében nagy szórással kell számolni, mert sok múlik azon, hogy a cégbíróságok milyen ütemben dolgozzák fel a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatokat. Az adóhivatal ugyanis jelentős számú olyan céggel szemben folytatott és folytat le adóigazgatási eljárást, amelyik nem ad le pénzügyi beszámolót" - hívja fel a figyelmet az Opten igazgatója. Szakértők szerint az ilyen "kényszer-végelszámolt" cégek száma az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet.

Az új cégek alapítása 50 hónapos mélypontot ért el novemberben. A mögöttünk álló hónapban 2609 új céget jegyeztek be, ez több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban. "A késő őszi hónapokban és decemberben megszokott jelenség a cégalapítások számának visszaesése. Ennek oka rendszerint a vállalkozók kivárásában, illetve az adójogszabályok év végi változásaiban keresendő.

Egyelőre nem világos, hogy a mostani visszaesésben milyen szerepet játszik az általános pesszimizmus, és milyet az adórendszer, például az eva adókulcsának emelése. Tény, hogy a magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul, így akár tisztulhat is a szélsőségesen felaprózott cégstruktúra" - mondja Csorbai Hajnalka.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem