Hová tűnt a pénz? Tömegesen húzzák le a rolót a cégek

Pénzcentrum
2011. december 5. 13:29

Idén novemberben a tavalyinál 27 százalékkal több, összesen 2055 felszámolási eljárást tettek közzé a cégbíróságok. Ez minden idők második legrosszabb adata, ennél több felszámolást csak 2011 júniusában indítottak a nemfizetőkkel szemben a hitelezők. Az új cégek alapítása 50 hónapos mélyponton volt.

A novemberi felszámolási eljárások száma az egy hónappal ezelőttihez képest csaknem 24 százalékos növekedést mutat. Már az októberi adatok alapján is látható volt, hogy még korántsem ért véget a magyar gazdaság átrendeződése - ecseteli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Véleménye szerint a növekvő fizetési határidők, az egyre terebélyesebb lánc- és körbetartozások miatt 2012-ben az ideinél is több cég bedőlésére lehet számítani.

A végelszámolások száma 2010 novemberéhez viszonyítva gyors ütemben növekedett. A tavalyi 1023-mal szemben idén novemberben 1743 cégre kértek végelszámolást a tulajdonosok, vagy kényszer végelszámolást a cégbíróságok. Októberhez viszonyítva kedvezőbb a helyzet: 442-vel csökkent az új eljárások száma. "A végelszámolási statisztikák esetében nagy szórással kell számolni, mert sok múlik azon, hogy a cégbíróságok milyen ütemben dolgozzák fel a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatokat. Az adóhivatal ugyanis jelentős számú olyan céggel szemben folytatott és folytat le adóigazgatási eljárást, amelyik nem ad le pénzügyi beszámolót" - hívja fel a figyelmet az Opten igazgatója. Szakértők szerint az ilyen "kényszer-végelszámolt" cégek száma az idei 15-20 ezerről a jövő évben 40 ezerre is nőhet.

Az új cégek alapítása 50 hónapos mélypontot ért el novemberben. A mögöttünk álló hónapban 2609 új céget jegyeztek be, ez több mint 900-zal kevesebb az egy évvel korábban regisztrálthoz képest, és 1200-zal kevesebb, mint egy hónappal korábban. "A késő őszi hónapokban és decemberben megszokott jelenség a cégalapítások számának visszaesése. Ennek oka rendszerint a vállalkozók kivárásában, illetve az adójogszabályok év végi változásaiban keresendő.

Egyelőre nem világos, hogy a mostani visszaesésben milyen szerepet játszik az általános pesszimizmus, és milyet az adórendszer, például az eva adókulcsának emelése. Tény, hogy a magyar gazdaságnak kifejezetten jót tesz, hogy kevesebb cég alakul, így akár tisztulhat is a szélsőségesen felaprózott cégstruktúra" - mondja Csorbai Hajnalka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?