Adót csalt, 5 év börtönt kaphat Győzike és felesége

2011. június 3. 10:02

Színlelt szerződéssel akarták elkerülni egy show-műsor szereplői a személyi jövedelemadó bevallását és befizetését - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Pénzcentrum.hu értesülése szerint nem másról, mint Gáspár Győzőről és feleségéről, Gáspárné Balla Beátáról van szó. A Salgótarjáni Városi Ügyészség vádat emelt ellenük.

A pénzügyi nyomozók a közelmúltban felderített konkrét esetben, az APEH - a NAV jogelődje - Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának jelzése alapján vizsgálódtak két televíziós szereplő ügyében. Az adóellenőröknek ugyanis feltűnt, hogy a két magánszemély nem szerepelteti adóbevallásában a közismert médiatevékenységet, illetve annak személyes jövedelmét. A honoráriumot nem saját nevükben, hanem egy baráti vállalkozás közvetítésével vették fel a tv-csatornával kötött színlelt szerződés alapján.

Mivel a műsor egy kereskedelmi televíziós csatornán hosszú ideig látható volt, az adóellenőröknek és a pénzügyi nyomozóknak nem kellett ismeretlen forrásokat felkutatni az igazság kiderítéséhez. Egyebek mellett ugyanis a tv sorozat is bizonyítékul szolgált.

Mint kiderült, a gyanúsítottak egyike 2005-ben és 2006-ban összesen 11 és félmillió forint, házastársa pedig 2006-ban 10 millió 700 ezer forint kárt okozott a költségvetésnek a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség kijátszásával. A Pénzcentrum.hu értesülése szerint nem másról, mint Gáspár Győzőről és feleségéről, Gáspárné Balla Beátáról van szó.

A pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal küldték át a nyomozás iratait a Salgótarjáni Városi Ügyészségnek. Az ügyészség a nyomozás során megállapítottakat bizonyítottnak ítélte. A vádirat szerint G. Gy. és felesége 22,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek azzal, hogy kijátszották a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget.

Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: G. Gy.-t egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, egy rendbeli, az adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével, míg feleségét, G.-né B. B.-t egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolják.

Az ügy harmadrendű vádlottja bűnsegédként B. A; a házaspár az ő vállalkozásának közvetítésével vette fel a honoráriumot a tévécsatornával kötött színlelt szerződés alapján.

Bóna Gyula elmondta: az ügyészség indítványt tett 197 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint az elcsalt összegnek megfelelő nagyságrendű vagyonelkobzásra is. Az elkövetők a csalásért 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Győzikéék több mint 20 millióval tartoznak - KATTINTS!

Az említett celebek ráadásul a bevallásaik alapján is fejenként több mint 10 millió forinttal tartoztak az adóhatóságnak a 2011. március végén összesített feketelista szerint. Győzike és felesége már korábban is is szerepelt a szégyenfalon, de az év első negyedévében sikerült leküzdeniük onnan magukat.

A médiapiacon nem egyedi, hogy színlelt szerződéseken keresztül fizetnek az egyébként nyilvánvalóan személyhez köthető szolgáltatásokért. A cél az, hogy a papíron megbízott vállalkozás a teljes bruttó összeget, levonások nélkül megkapja, szemben a szabályos eljárással, amikor a személyi kifizetést adóelőleg-levonás csökkenti. Az ilyen esetekben az sem ritka, hogy a szerződő cégek fiktív számlákkal csökkentik adóköteles nyereségüket - magyarázza a NAV.

Címlapkép: rtlklub.hu

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem