15 °C Budapest

Adót csalt, 5 év börtönt kaphat Győzike és felesége

2011. június 3. 10:02

Színlelt szerződéssel akarták elkerülni egy show-műsor szereplői a személyi jövedelemadó bevallását és befizetését - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Pénzcentrum.hu értesülése szerint nem másról, mint Gáspár Győzőről és feleségéről, Gáspárné Balla Beátáról van szó. A Salgótarjáni Városi Ügyészség vádat emelt ellenük.

A pénzügyi nyomozók a közelmúltban felderített konkrét esetben, az APEH - a NAV jogelődje - Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának jelzése alapján vizsgálódtak két televíziós szereplő ügyében. Az adóellenőröknek ugyanis feltűnt, hogy a két magánszemély nem szerepelteti adóbevallásában a közismert médiatevékenységet, illetve annak személyes jövedelmét. A honoráriumot nem saját nevükben, hanem egy baráti vállalkozás közvetítésével vették fel a tv-csatornával kötött színlelt szerződés alapján.

Mivel a műsor egy kereskedelmi televíziós csatornán hosszú ideig látható volt, az adóellenőröknek és a pénzügyi nyomozóknak nem kellett ismeretlen forrásokat felkutatni az igazság kiderítéséhez. Egyebek mellett ugyanis a tv sorozat is bizonyítékul szolgált.

Mint kiderült, a gyanúsítottak egyike 2005-ben és 2006-ban összesen 11 és félmillió forint, házastársa pedig 2006-ban 10 millió 700 ezer forint kárt okozott a költségvetésnek a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség kijátszásával. A Pénzcentrum.hu értesülése szerint nem másról, mint Gáspár Győzőről és feleségéről, Gáspárné Balla Beátáról van szó.

A pénzügyi nyomozók vádemelési javaslattal küldték át a nyomozás iratait a Salgótarjáni Városi Ügyészségnek. Az ügyészség a nyomozás során megállapítottakat bizonyítottnak ítélte. A vádirat szerint G. Gy. és felesége 22,2 millió forintos kárt okozott a költségvetésnek azzal, hogy kijátszották a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettséget.

Bóna Gyula, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: G. Gy.-t egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, egy rendbeli, az adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével, míg feleségét, G.-né B. B.-t egy rendbeli, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével és egy rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolják.

Az ügy harmadrendű vádlottja bűnsegédként B. A; a házaspár az ő vállalkozásának közvetítésével vette fel a honoráriumot a tévécsatornával kötött színlelt szerződés alapján.

Bóna Gyula elmondta: az ügyészség indítványt tett 197 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére, valamint az elcsalt összegnek megfelelő nagyságrendű vagyonelkobzásra is. Az elkövetők a csalásért 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Győzikéék több mint 20 millióval tartoznak - KATTINTS!

Az említett celebek ráadásul a bevallásaik alapján is fejenként több mint 10 millió forinttal tartoztak az adóhatóságnak a 2011. március végén összesített feketelista szerint. Győzike és felesége már korábban is is szerepelt a szégyenfalon, de az év első negyedévében sikerült leküzdeniük onnan magukat.

A médiapiacon nem egyedi, hogy színlelt szerződéseken keresztül fizetnek az egyébként nyilvánvalóan személyhez köthető szolgáltatásokért. A cél az, hogy a papíron megbízott vállalkozás a teljes bruttó összeget, levonások nélkül megkapja, szemben a szabályos eljárással, amikor a személyi kifizetést adóelőleg-levonás csökkenti. Az ilyen esetekben az sem ritka, hogy a szerződő cégek fiktív számlákkal csökkentik adóköteles nyereségüket - magyarázza a NAV.

Címlapkép: rtlklub.hu

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?