Szégyenfalra kerülhetnek a segélyt kérők

2011. június 24. 10:02

Önkormányzati rendelettel szégyenfalra kerülhetnek azok, akik segélyt kapnak, de nem vállalják el a közmunkát, vagy nem veszik igénybe a kért szociális támogatást.

Törvényes jogalap nélkül hozta nyilvánosságra internetes honlapján a segélyt kérő, de azt végül igénybe nem vevő 300 helybeli személyes adatait a Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat - döntött csütörtöki jogerős ítéletében a Fővárosi Bíróság - írja a Délmagyar.hu. Így törölni kellett a személyes adatokat.

Tavaly nyáron országos visszhangot váltott ki, hogy Hódmezővásárhely hivatalos honlapjára felkerült azok listája, akik rászorulónak vallva magukat segélyt kértek a várostól, ám végül azt nem vették igénybe, a részükre felajánlott munkát pedig visszautasították. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint a város önkormányzata törvényes jogalap nélkül hozott nyilvánosságra 300 nevet, születési időpontot és lakcímet. Ezért a feketelistát haladéktalanul le kell venni a város honlapjáról.

Az ombudsman úgy ítélte meg, hogy személyes adatokat csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha az érintett ahhoz hozzájárul vagy azt törvény, helyi önkormányzati rendelet lehetővé teszi. A Fővárosi Bíróság lényegében jóváhagyta az ombudsman állásfoglalását.

Az önkormányzat erre úgy döntött, hogy továbbra is fenn kívánja tartani a szégyenfalat, amit 2010 szeptemberében rendeletben is rögzített. Az önkormányzat érvelése szerint a nyilvánosság erejének köszönhetően sikerült több mint 280 visszaélőt kiszűrni, és ugyanennyi ténylegesen rászorulót bevonni a város támogatási rendszerébe. Jelenleg 16 név szerepel a listán. Köztük ketten azért kerültek fel a szégyenfalra, mert 3-nál többször nem mentek el az ebédért. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?