5 °C Budapest

A kormány legújabb ajándéka a menedzsereknek

Pénzcentrum
2011. november 28. 05:15

Új értelmezést kaphatnak az év végi prémiumok, bónuszok a jövő évi szja-törvénybe az utolsó előtti pillanatban becsempészett kedvezmény miatt. A kormány óriási engedményt tett a tőkeerős vállalatoknál foglalkoztatott dolgozók, de legfőképpen a menedzsment számára: 7,5 millió forint összegig adómentesen adhatnak a munkáltatók vissza nem térítendő támogatást a munkavállalóknak devizahiteleik végtörlesztéséhez.

Adómentesen nyújthatnak a munkáltatók vissza nem térítendő támogatást dolgozóik devizahiteleinek végtörlesztéséhez - ezt a rendelkezést is a jövő évi adótörvény-csomag végszavazása előtti tetemes módosító indítvány halmazban csempészte be a jogszabályba a kormány. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője múlt csütörtökön, három nappal az adótörvény-módosítási csomag parlamenti végszavazása után jelentette be az újfajta adókedvezményt.

Az elfogadott törvénymódosítás szerint adómentes jövedelemnek számít a munkáltató által a munkavállalójának a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben meghatározott - vagyis euróhitel esetén 250, svájci franknál 180, japán jennél pedig 2 forintos árfolyamon történő - végtörlesztéshez adott, legfeljebb 7,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatás.

Ez azt jelenti, hogy ezen összeg után sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak nem kell adót fizetnie. Csupán annyi feltétele van, hogy a munkáltatónak közvetlenül a hitelező pénzintézet javára kell átutalnia a támogatás összegét.

Azoknál a munkavállalóknál is lehet ezzel a lehetőséggel élni, akik már végtörlesztettek. Ezt a végtörlesztésre vonatkozó, a pénzügyi intézmény által befogadott igénybejelentéssel, valamint a hitelfelvevő végtörlesztéshez kapcsolódó fizetési kötelezettségének teljesítését hitelt érdemlően igazoló dokumentummal (például a banki átutalásról szóló bankszámlakivonattal) kell igazolni. Ebben az esetben közvetlenül a munkavállaló által megjelölt bankszámlára is utalhatja a munkáltató a támogatást.

Az adómentesség a törvénycsomag hatálybalépésének napja és a 2012. február 28. közötti időszakban a munkáltató által végtörlesztés céljából adott vissza nem térítendő támogatásra vonatkozik.

A munkáltató úgy is dönthet, hogy nem vissza nem térítendő támogatással, hanem kamatmentes kölcsönnel segíti a munkavállalója hiteltörlesztését. Ezt a lehetőséget is támogatja az elfogadott adótörvény-csomag, mégpedig úgy, hogy módosul az szja-törvény kamatkedvezményből származó jövedelemre vonatkozó szabályozása.

Eszerint a kamatjövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni a munkáltató által a munkavállalójának a végtörlesztéshez kamatmentesen nyújtott kölcsön esetén nyújtott kamatkedvezményt. A jelenleg hatályos törvényben is szerepel olyan kedvezmény, amely szerint nem számít kamatjövedelemnek a lakáscélú hitel utáni kamatkedvezmény, ha a hitelt a munkáltató munkavállalójának vagy helyi önkormányzat a magánszemélynek hitelintézet útján, annak igazolása alapján nyújtja lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, vagy korábban hitelintézettől, előző munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez.

Ebben az esetben azonban megkötés, hogy csak olyan lakásra érvényes az engedmény, amely nem haladja meg a lakáscélú támogatásokról szóló jogszabályban meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét. A végtörlesztéshez adott kamatmentes kölcsönnél azonban nincs ilyen korlátozás.

A munkáltatók szóhoz sem jutnak

A törvényben biztosított kedvezmény önmagában jó szándékú kezdeményezés, de a jelenlegi hazai piaci viszonyok között átgondolatlan, kidolgozatlan, szakmaiatlan és életszerűtlen - összegezte álláspontját Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Véleménye szerint illúzió abban reménykedni, hogy az adókedvezmény miatt a munkáltatók jelentős támogatást nyújtanak a devizahitelek végtörlesztéséhez a munkavállalóiknak. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy jövőre jelentős, átlagosan 5 százalékos béremelést is elvár a kormány a vállalatoktól. Jogosan merülhetne fel szerinte ennek kapcsán, hogy például a végtörlesztéshez nyújtott támogatást figyelembe lehessen venni az elvárt béremelés teljesítésekor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dávid Ferenc úgy véli, a jogalkotók vagy abszolút nincsenek tisztában az üzleti szféra jelenlegi helyzetével, vagy egy szűk rétegnek akartak újabb kedvezményt adni. A szabályozás ugyanis leginkább a tulajdonosi, illetve a felső vezetői körnek kedvez, akik adómentesen juttathatnak jelentős támogatást legfőképpen saját maguknak a végtörlesztéshez.

A kedvezmény lehetősége munkajogilag megfoghatatlan, kérdéses például, hogy milyen garanciákat lehet elvárni a munkavállalótól a támogatásért cserébe. A szabályozás ráadásul súlyos diszkriminációs problémákat is felvet. Milyen alapon tennének például különbséget a munkáltatók azon dolgozóik között, akiknek van hitelük, és akiknek nincs, vagy azok között, akik devizában, illetve forintban adósodtak el? - teszi fel a kérdést a főtitkár.

Dávid Ferenc annak az aggályának is hangot adott, hogy a módosításból nem derül ki, az üzleti szférára vagy a közszférára, illetve az állami, önkormányzati tulajdonú cégeknél dolgozóknak juttatott támogatásra is vonatkozik-e az adókedvezmény. "Nem szeretném megérni, hogy a tartósan eladósodott állami, önkormányzati tulajdonú vállalatok az állampolgárok adóforintjaiból kedvezményesen támogatást adjanak a munkavállalóik hiteltörlesztéséhez, hogy még tovább növeljék a tartozásaikat" - nyomatékosította a VOSZ főtitkára.

Az említett aggályok a pénteki hírek tükrében korántsem alaptalanok: az összes helyi önkormányzat közgyűlési elnöke, polgármestere, többcélú kistérségi társulási tanács-elnöke levelet kapott a Belügyminisztériumtól, amelyben Tállai András önkormányzati államtitkár azt kéri, írják össze, mennyi devizahitele van a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek - írja a Privátbankár.hu.

KATTINTS! Újabb devizahiteles mentőcsomagot tervez a kormány?

Csendőrpertut kötöttek a kormány és a pénzintézetek - A bankok összeesküvést vizionálnak
Az újabb végtörlesztéshez kapcsolódó kedvezmény ellentmond Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek november 3-án a Bakszövetségnek tett ígéretével, miszerint a kormány részéről nem lesz új kezdeményezés a devizahitelesek megmentésére vonatkozóan. Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke november 22-én jelentette be, hogy a bankrendszer öt év alatt több százmilliárd forintos áldozatvállalásra hajlandó a végtörlesztés miatt, ha a kormánynak átadott javaslatokról egy csomagban sikerül megállapodni. A kiszivárgott információk szerint ennek egyik fő eleme, hogy továbbra is három évig rögzített árfolyamon törlesztenének az ügyfelek, de a gyűjtőszámlán felhalmozódott összeg kamatmentes lenne, s egy részét átvállalnák a bankok. Mindezek után a Gazdasági Versenyhivatal november 23-án eljárást indított az OTP Bank, az Erste, az MKB Bank, a Raiffeisen, a CIB Bank, az Unicredit Bank és a Fundamenta-Lakáskassza ellen arra hivatkozva, hogy az említett pénzintézetek forinthiteleik kamatemelésekor megsérthették a versenytörvényt.

Gyuris Dániel kemény hangvételű közleményben tiltakozott az eljárások ellen. Eszerint "az egyeztetésre időzített további, új jogszabályok elfogadása, kommunikációs felhanggal erősített vizsgálatok alapjaiban kérdőjelezik meg a megállapodási szándékot és hozzáállást... így a november 3-i tárgyalási alaptól és állapottól való eltérés megkérdőjelezi a tárgyalás sikerességét és ellehetetleníti a megállapodást." Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a TV2 Mokka című műsorában értetlenségének adott hangot a Bankszövetség közleménye kapcsán. "Nem értem az összefüggést (...) a Bankszövetség részéről, ha nem kartelleztek, akkor ki fog derülni" - fogalmazott Kósa. Hozzátette, ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, hogyha "éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".

OLVASD EL a bankok ajánlatáról szóló elemző cikkünket: Jön az új árfolyamrögzítés: jobb, mint a végtörlesztés?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 17:00
A várakozásokkal ellentétben nem tömegterméket dob piacra a Coca-Cola.
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?