14 °C Budapest

Újabb pofon a vállalkozásoknak - Jön a közösségi közlekedési adó

Pénzcentrum
2011. október 27. 17:08

Újabb, vállalkozásokat terhelő adófajtát vezetnének be fideszes országgyűlési képviselők. A közösségi közlekedési adó névre keresztelt elvonás tetemes sarc lenne az érintett vállalkozások számára, mivel az iparűzési adóhoz hasonlóan az árbevétel után kellene fizetni budapesti és az agglomerációban működő cégeknek egyéni vállalkozóknak 1, vidéki településeken tevékenykedőknek pedig 0,5 százalékot. A vállalkozói érdekképviseletek most hallottak először erről az elképzelésről.

Közösségi közlekedési adó címén januártól új, vállalkozásokat terhelő adó bevezetését javasolja az adó- és járuléktörvény-módosítási csomaghoz benyújtott módosító indítványában Rogán Antal fideszes frakcióvezető-helyettes, Budapest V. kerületének polgármestere vezényletével öt kormánypárti képviselő. A javaslat szerint az adó alapja a korrigált nettó árbevétel, mértéke pedig a fővárosban és az agglomerációs településeken 1, minden más területen 0,5 százalék lenne. A vállalkozások csökkenthetnék a fizetendő adót a helyi közlekedés céljára biztosított utazási bérletek ellenértékével.

Az új adót nem az önkormányzati adóhatóságok, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedné be. A városok és megyei jogú városok esetében a települési önkormányzat és a törvényben meghatározott agglomerációja területén tevékenységet végző vállalkozásoktól beszedett közösségi közlekedési adót legalább 90 százalékban az adott település és törvényben meghatározott agglomerációja közösségi közlekedésének fenntartása érdekében a helyi önkormányzatnak a közösségi közlekedés fenntartására szolgáló támogatására kell felhasználni, amennyiben az önkormányzat helyi közösségi közlekedést fenntart. Budapest és agglomerációja esetében a teljes összeget a közösségi közlekedés fenntartására kell felhasználni.

Az adó minden Magyarországon működő vállalkozást, egyéni vállalkozót terhelne függetlenül attól, hogy a működési területéhez tartozó önkormányzat fenntart-e helyi közösségi közlekedést. Az őstermelők annyi könnyebbséget kapnának, hogy közülük csak annak kellene megfizetni az új adót, akinek az éves bevétele meghaladja a 600 ezer forintot.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megdöbbenve értesült a tervezett új adóról. Elfogadhatatlan egy újabb - nem a vállalkozás eredményességén, hanem a tevékenység árbevételén nyugvó - adónem bevezetése, az üzleti szféra szereplői tovább már nem terhelhetők - jelentette ki kérdésünkre Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Hangsúlyozza: a kívánt államháztartási (költségvetési) egyensúly kizárólag a kiadási szerkezet gyors és hatékony átalakításából felszabaduló forrásokból lehetséges. A BKV, a MÁV és a VOLÁN - társaságok átláthatatlan, rossz és ésszerűtlen működtetését nem fizethetik meg a hazánkban működő magánvállalkozások.

A VOSZ javasolja az indítványt tevő képviselőknek és a közlekedési vállalatok tulajdonosainak (a magyar államnak és az önkormányzatoknak), hogy haladéktalanul kezdeményezzék a közösségi közlekedés korszerűsítését és hagyjanak fel a versenyszféra vállalkozásainak további indokolatlan terhelésével.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az említett törvénymódosítást senki, soha nem egyeztette a vállalkozói érdekképviseletekkel, egy szó nem esett róla a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén - hangsúlyozta kérdésünkre Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke. A tervezett új adó kitermelhetetlen, indokolatlan terhet róna a vállalkozókra. Ráadásul diszkriminálja a fővárosban működő vállalkozásokat azt feltételezve, hogy nagyobb bevételt képesek realizálni. Ez a vízió megalapozatlan, hiszen sok esetben egy vidéken, konkurencia nélkül működő vállalkozás jóval nagyobb forgalmat bonyolít, mint egy budapesti.

Sehol a világon nincs olyan adóemelés, amely egy lépésben 50 százalékkal megemelné a vállalkozások adóterheit, eddig egyetlen kormány sem vezetett be úgy új adót, hogy arról előzetesen ne tárgyalt volna az érdekképviseletekkel - szögezte le Antalffy. 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?