Nyugdíjcsavar Orbánéktól: fordul a kocka

Pénzcentrum
2010. december 7. 15:02

A parlament honlapján megjelent egy politikai nyilatkozat, amit Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János írt alá. A nyilatkozat a magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szól, és a mindössze egy oldalas beadványban 5 kiemelt vállalás van, ami nagyrészt nem jelent újdonságot. Ezek közül viszont a legfontosabb, hogy teljes adómentességet ígérnek a hozamukat készpénzben felvevő visszalépő tagoknak, miközben jelenlegi ismereteink alapján a személyi jövedelemadót meg kellene utána fizetni.

A garanciavállalások között nagyobb részben olyan tételek hangzanak el, amit már eddig is tudhattunk, viszont az újdonság, hogy a hozamot adómentesen vehetnék ki azok a tagok, akik 2011 januárig visszaléptek az állami pillérbe. Két érdekesség is van ezzel kapcsolatban: egyrészt hozamokról és nem reálhozamokról van szó, másrészt adómentességről tesznek említést, miközben eddig azt hittük, hogy szja köteles a reálhozam.

Mint ismert, korábban Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy adómentesen lehet felvenni a visszalépőknek a reálhozamokat, jogászok viszont arra figyelmeztettek, hogy a jövedelem szja köteles. Később egy olyan módosító indítvány került beadásra, ami biztosítja, hogy az ehót nem kell megfizetni a jövedelem után, viszont az szja-t egyelőre meg kellene fizetni.

Százezer felett az elutasított nyugdíjkérelmek száma - Kattints!

A politikai nyilatkozat nem törvényi erejű, viszont mivel ismerjük az aláírókat, ezért úgy lehet gondolni, hogy olyan módosítás kerül a visszalépést szabályozó törvénybe, ami adómentes reálhozamot biztosít az embereknek. Sőt akár azt is kiolvashatnánk a szövegből, hogy a hozamokat felvehetik a tagok adómentesen.

Vállalások:

- garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe
átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak ;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések
értékállóságát;
- garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők
veszteségeinek jóváírását;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha
2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették ;
- ki kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás
körülményeit.

A miniszterelnök szóvivője is megerősítette

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam (azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam) felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz - közölte a miniszterelnök szóvivője keddi sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a kormányfő két fideszes képviselőtársával közösen politikai nyilatkozattervezetet terjesztett a Ház elé a kötelező magán-nyugdíjpénztárak tagjainak védelméről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szijjártó Péter hozzátette: ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni. A nyilatkozattervezet rögzíti azokat a célokat, amelyeket a nyugdíjvédelmi akció, illetve törvénycsomag céljaként tűztek ki, tehát azt, hogy mindenki jól járjon, mindenkinek biztosítsák annak a lehetőségét, hogy áttérjen az állami nyugdíjrendszerbe, ezáltal biztonságba tudja helyezni mindenki a nyugdíját - írja az MTI.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?