33 °C Budapest

Nyugdíjcsavar Orbánéktól: fordul a kocka

Pénzcentrum
2010. december 7. 15:02

A parlament honlapján megjelent egy politikai nyilatkozat, amit Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János írt alá. A nyilatkozat a magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szól, és a mindössze egy oldalas beadványban 5 kiemelt vállalás van, ami nagyrészt nem jelent újdonságot. Ezek közül viszont a legfontosabb, hogy teljes adómentességet ígérnek a hozamukat készpénzben felvevő visszalépő tagoknak, miközben jelenlegi ismereteink alapján a személyi jövedelemadót meg kellene utána fizetni.

A garanciavállalások között nagyobb részben olyan tételek hangzanak el, amit már eddig is tudhattunk, viszont az újdonság, hogy a hozamot adómentesen vehetnék ki azok a tagok, akik 2011 januárig visszaléptek az állami pillérbe. Két érdekesség is van ezzel kapcsolatban: egyrészt hozamokról és nem reálhozamokról van szó, másrészt adómentességről tesznek említést, miközben eddig azt hittük, hogy szja köteles a reálhozam.

Mint ismert, korábban Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy adómentesen lehet felvenni a visszalépőknek a reálhozamokat, jogászok viszont arra figyelmeztettek, hogy a jövedelem szja köteles. Később egy olyan módosító indítvány került beadásra, ami biztosítja, hogy az ehót nem kell megfizetni a jövedelem után, viszont az szja-t egyelőre meg kellene fizetni.

Százezer felett az elutasított nyugdíjkérelmek száma - Kattints!

A politikai nyilatkozat nem törvényi erejű, viszont mivel ismerjük az aláírókat, ezért úgy lehet gondolni, hogy olyan módosítás kerül a visszalépést szabályozó törvénybe, ami adómentes reálhozamot biztosít az embereknek. Sőt akár azt is kiolvashatnánk a szövegből, hogy a hozamokat felvehetik a tagok adómentesen.

Vállalások:

- garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe
átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak ;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépőknek az egyéni számlára történő befizetések
értékállóságát;
- garantálni kell a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami rendszerbe átlépők
veszteségeinek jóváírását;
- garantálni kell az állami rendszerbe átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha
2011. január 31-ig átléptek és hozamukat kivették ;
- ki kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás
körülményeit.

A miniszterelnök szóvivője is megerősítette

Adómentes lesz az állami nyugdíjrendszerbe való áttérésnél a pozitív reálhozam (azaz az infláció mértékénél nagyobb hozam) felvétele készpénzben, illetve átvitele önkéntes nyugdíjpénztárhoz - közölte a miniszterelnök szóvivője keddi sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy a kormányfő két fideszes képviselőtársával közösen politikai nyilatkozattervezetet terjesztett a Ház elé a kötelező magán-nyugdíjpénztárak tagjainak védelméről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szijjártó Péter hozzátette: ennek a döntésnek a jogtechnikai következményeit a Nemzetgazdasági Minisztériumnál készülő törvényjavaslat fogja rendezni. A nyilatkozattervezet rögzíti azokat a célokat, amelyeket a nyugdíjvédelmi akció, illetve törvénycsomag céljaként tűztek ki, tehát azt, hogy mindenki jól járjon, mindenkinek biztosítsák annak a lehetőségét, hogy áttérjen az állami nyugdíjrendszerbe, ezáltal biztonságba tudja helyezni mindenki a nyugdíját - írja az MTI.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?