Rokkantnyugdíj melletti munka - íme a szabályok

Pénzcentrum
2010. december 8. 04:44

Mikor szűnik meg az érintettek rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága? Magyarországon az elmúlt évben 370 934 korbetöltött rokkantsági nyugdíjast és 379 326 korhatár alatti rokkantsági nyugdíjast tartottak nyilván (miközben a feleakkora Szlovákiában összesen 70 ezret). Ha idevesszük a rokkantsági- és a rehabilitációs járadékosokat is, akkor az ilyen típusú ellátottak száma összesen megközelíti a 800 ezer főt. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette, hogy a vonatkozó jogszabály szerint munkavégzés esetén mekkora jövedelem elérése esetén szűnik meg az érintettek rokkantsági nyugdíjra való jogosultsága.

A jogszabály szerint a rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha a nyugdíjas már nem rokkant, vagy a 36/A. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja szerinti, az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő és az Rjtv. 1. § b) pontja szerinti keresőtevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.

Ezzel azonos tartalmú szabályozás szerepel a Tny. 36/G. § (1) bekezdésében a baleseti rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnése tekintetében. Ezek a rendelkezések azokra a III. csoportba tartozó, tehát 50-79%-os mértékben egészségkárosodott rokkantsági / baleseti rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, akik a 62. életévüket, illetőleg az irányadó nyugdíjkorhatárukat még nem töltötték be.

Friss! Vége a trükkös leszázalékolásoknak: műszer szűri ki az álrokkantakat - Kattints!

Az érintett nyugdíjasoknak arra kell figyelemmel lenniük, hogy hat havi bruttó keresetük átlaga ne haladja meg a számukra folyósított nyugellátás összegének kétszeresét. Amennyiben nyugellátásuk havi összegének kétszerese nem éri el az adott évben érvényes minimál bér (2010-ben 73 500 forint) összegét (például a folyósított ellátás összege 34 000 forint, aminek a kétszerese 68 000 forint), a bruttó keresetük a minimálbérrel azonos összeg, tehát 73 500 forint lehet.

Nyugdíjcsavar Orbánéktól: fordul a kocka - Kattints!

Az a nyugdíjas pedig, aki a minimálbér összegét meghaladó nyugellátásban részesül, az aktuális nyugdíja kétszeresének összegéig dolgozhat (például akinek a rokkantsági nyugdíja havi 112 000 forint, keresőtevékenységből származó keresetének, jövedelmének hat havi átlaga 224 000 forint lehet).

Fontos megjegyezni, hogy az új szabályozás értelmében a keresetvizsgálatnál bruttó keresetekre kell figyelemmel lenni, tehát az alacsony összegű nyugellátásban részesülők esetében a bruttó kereset nem haladhatja meg a minimálbér összegét. A rehabilitációs járadékosok ellátásra való jogosultságára az új szabályozás nem vonatkozik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mennyit kapnak a magyar rokkantnyugdíjasok

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?