Ellepték a pályakezdők az álláspiacot

Pénzcentrum
2010. augusztus 10. 08:10

Négy egymást követő havi csökkenés után júliusban kismértékben újra emelkedett a nyilvántartott álláskeresők állománya - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) által hétfőn közzétett adatokból. Az emelkedés az oktatásból kikerülő pályakezdő fiatalok megugró számával magyarázható és egyébként a szokásos éven belüli változásokkal összhangban van. Kedvező fejlemény, hogy idén mintegy másfélszer annyi új állást jelentettek be a foglalkoztatók, illetve ugyanennyivel volt több a betöltetlen álláshely, mint tavaly júliusban. Továbbra is kedvezőtlen azonban, hogy a tartósan, azaz több mint egy éve nyilvántartott álláskeresők állománya a teljes állomány csaknem egyharmada.

Idén júliusban 4 ezerrel 550 ezer főre emelkedett vissza a nyilvántartott álláskeresők állománya Magyarországon, azaz egy négy hónapos kedvező sorozat szakadt meg. Amint arra az alábbi ábra segítségével is felhívjuk a figyelmet és az ÁFSZ is kiemeli az összefoglalójában: az állományváltozás döntő részben a pályakezdő álláskeresők számának emelkedésével (8 ezerrel 54 500 főre) függ össze, ez pedig az iskolai év végéből következik. "Júliustól jellemző, hogy a közép és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban jelentkeznek a munkaügyi központokban és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz. A belépési forgalom egy hónap alatt 19,6%-kal emelkedett, ezen belül az első alkalommal belépők száma 75,4%-kal volt magasabb, mint júniusban." - olvasható a jelentésben Az iskolát befejező pályakezdők munkaerőpiacon való megjelenésével a pályakezdők körében többlet-munkaerőkínálat mutatkozott, míg a nem pályakezdők csoportjában többletmunkaerő keresletről beszélünk.


Amint az alábbi ábrán látjuk, a nyilvántartott álláskeresők állományának júliusi emelkedése nem meglepő jelenség: a szokásos éven belüli lefutással összhangban van, sőt most minimálisan kisebb volt júliusban az emelkedése aránya, mint a válságot megelőző évek átlagában. Ez alapján továbbra is összességében pozitív munkaerőpiaci fejleményekről, illetve trendfordulóról beszélhetünk, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett, 11,1%-ra csökkent munkanélküliségi rátája is jelez.

2010.07.28 09:36
Fél éves csúcson a foglalkoztatottság - vannak azért rossz hírek is


A jóval több mint félmillió fős álláskereső tábor számára csak minimálisan jó hír, hogy az ÁFSZ adatai szerint júliusban az újonnan bejelentett álláshelyek száma (30 ezer 500) közel 50%-kal volt több, mint egy éve. Az újonnan bejelentett állásoknak éppen a fele volt államilag nem támogatott jellegű.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Szintén nem ad nagy nyugalomra okot az álláskeresők népes táborának az, hogy a július végén kiközvetíthető állások száma (60 ezer) szintén mintegy 50%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit, mindenesetre a munkaerőpiaci kereslet élénkülését jelzi tavalyhoz képest.


A nyilvántartott álláskeresők 550 ezer fős állománya kapcsán pozitív, hogy maga az állomány is csökkent tél óta, másrészt (államháztartási szempontból) kedvező, hogy mérséklődött a szociális ellátásban, illetve álláskeresési támogatásban részesülők állománya, miközben az ellátatlanok állománya lényegében stagnált. Egy éves összevetésben az mondható el, hogy
az álláskeresési ellátottak esetében 14,0%-os állománycsökkenés következett be, míg a rendelkezésre állási támogatásban részesülőké 12,3%-kal bővült.


Végül érdemes megemlíteni, hogy a csoportos létszámleépítéssel érintett új állástalanok száma továbbra is alacsonynak (815 fő), a válságot megelőző időknél is kedvezőbbnek számít.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?