Ellepték a pályakezdők az álláspiacot

Pénzcentrum
2010. augusztus 10. 08:10

Négy egymást követő havi csökkenés után júliusban kismértékben újra emelkedett a nyilvántartott álláskeresők állománya - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) által hétfőn közzétett adatokból. Az emelkedés az oktatásból kikerülő pályakezdő fiatalok megugró számával magyarázható és egyébként a szokásos éven belüli változásokkal összhangban van. Kedvező fejlemény, hogy idén mintegy másfélszer annyi új állást jelentettek be a foglalkoztatók, illetve ugyanennyivel volt több a betöltetlen álláshely, mint tavaly júliusban. Továbbra is kedvezőtlen azonban, hogy a tartósan, azaz több mint egy éve nyilvántartott álláskeresők állománya a teljes állomány csaknem egyharmada.

Idén júliusban 4 ezerrel 550 ezer főre emelkedett vissza a nyilvántartott álláskeresők állománya Magyarországon, azaz egy négy hónapos kedvező sorozat szakadt meg. Amint arra az alábbi ábra segítségével is felhívjuk a figyelmet és az ÁFSZ is kiemeli az összefoglalójában: az állományváltozás döntő részben a pályakezdő álláskeresők számának emelkedésével (8 ezerrel 54 500 főre) függ össze, ez pedig az iskolai év végéből következik. "Júliustól jellemző, hogy a közép és felsőfokú iskoláikat befejező fiatalok nagy számban jelentkeznek a munkaügyi központokban és kérik a szervezet segítségét álláskeresésükhöz. A belépési forgalom egy hónap alatt 19,6%-kal emelkedett, ezen belül az első alkalommal belépők száma 75,4%-kal volt magasabb, mint júniusban." - olvasható a jelentésben Az iskolát befejező pályakezdők munkaerőpiacon való megjelenésével a pályakezdők körében többlet-munkaerőkínálat mutatkozott, míg a nem pályakezdők csoportjában többletmunkaerő keresletről beszélünk.


Amint az alábbi ábrán látjuk, a nyilvántartott álláskeresők állományának júliusi emelkedése nem meglepő jelenség: a szokásos éven belüli lefutással összhangban van, sőt most minimálisan kisebb volt júliusban az emelkedése aránya, mint a válságot megelőző évek átlagában. Ez alapján továbbra is összességében pozitív munkaerőpiaci fejleményekről, illetve trendfordulóról beszélhetünk, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett, 11,1%-ra csökkent munkanélküliségi rátája is jelez.

2010.07.28 09:36
Fél éves csúcson a foglalkoztatottság - vannak azért rossz hírek is


A jóval több mint félmillió fős álláskereső tábor számára csak minimálisan jó hír, hogy az ÁFSZ adatai szerint júliusban az újonnan bejelentett álláshelyek száma (30 ezer 500) közel 50%-kal volt több, mint egy éve. Az újonnan bejelentett állásoknak éppen a fele volt államilag nem támogatott jellegű.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Szintén nem ad nagy nyugalomra okot az álláskeresők népes táborának az, hogy a július végén kiközvetíthető állások száma (60 ezer) szintén mintegy 50%-kal haladta meg az egy évvel ezelőttit, mindenesetre a munkaerőpiaci kereslet élénkülését jelzi tavalyhoz képest.


A nyilvántartott álláskeresők 550 ezer fős állománya kapcsán pozitív, hogy maga az állomány is csökkent tél óta, másrészt (államháztartási szempontból) kedvező, hogy mérséklődött a szociális ellátásban, illetve álláskeresési támogatásban részesülők állománya, miközben az ellátatlanok állománya lényegében stagnált. Egy éves összevetésben az mondható el, hogy
az álláskeresési ellátottak esetében 14,0%-os állománycsökkenés következett be, míg a rendelkezésre állási támogatásban részesülőké 12,3%-kal bővült.


Végül érdemes megemlíteni, hogy a csoportos létszámleépítéssel érintett új állástalanok száma továbbra is alacsonynak (815 fő), a válságot megelőző időknél is kedvezőbbnek számít.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem